Kaip sužinoti ar vaikas alergiškas naminiams gyvūnams?

Kaip sužinoti ar vaikas alergiškas naminiams gyvūnams?

18. May 2015, 11:15 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kartais tėvai, norėdami nusipirkti kačiuką ar šuniuką, ateina į veislyną ir stebi, prasidės alergija ar ne. Ar toks būdas patikimas? Konsultuoja vaikų ligų gydytoja, pulmonologė dr. Sigita Petraitienė  

Taip, su sąlyga, kad vaikas anksčiau turėjo kontaktą su gyvūnu (svečiuose, kieme). Tokiu atveju organizmas atpažins svetimkūnį ir per pusvalandį ar kelias valandas reaguos. Bet jei niekada niekur su tuo gyvūnu nebuvo susidūręs (tarkim, su triušiuku ar kanarėle), imuninė sistema jo neatpažins ir gali praeiti 2-3 mėn., kol į jį sureaguos. 

Tad ir įsigijus gyvūną kurį laiką mažylis gali gerai jaustis, o sirgti pradėti net ir po pusmečio. Tada jau gyvūno atsisakyti būna labai sunku, vaikui gali būti įtampa ir dėl jo pastiprėti alergija. Gyvūną namuose turėti labai gerai, bet tik įsitikinus, kad vaikas nealergiškas.

Ar gali vaikas apsiprasti su katinu vienuose namuose ir alergijos nebebus? 

Jeigu organizmas nelabai įjautrintas, gali šiek tiek apsiprasti ir tik lengvai sirgti. Tačiau jeigu organizmas labai įjautrintas, niekada nepripras ir kentės tol, kol vaikas gyvens su kate. Atsisakius gyvūno, namai nuo jo plaukų išsivalo maždaug per tris mėnesius.

O kaip su nėščiosioms ir naminiais gyvūnais?

Yra teorija, kuri moksliškai kol kas nėra nei visiškai įrodyta, nei paneigta, kad jeigu per nėštumą moteris turi kontaktą su gyvūnais, kūdikis gimsta juos toleruodamas. Tad didžiajai daliai kūdikių būtų gerai, jei būsima mama augintų šunį ar katę, juos glostytų. Tačiau kas tinka šimtui vaikų, gali netikti šimtui pirmam. 

Ekspertai