Kaip sutramdyti vaiko isterijas ir agresiją?

Kaip sutramdyti vaiko isterijas ir agresiją?

07. May 2011, 00:00

 

Kaip Delfi.lt konsultuoja psichologė Vaida Platkevičiūtė, tėvų neretai norimas panaikinti ir sutramdyti vaikų elgesys yra ne kas kita, kaip ypatingai intensyvus emocinis potyris, kurį išgyvena vaikas.

 

Tai gali būti pyktis, liūdesys, bejėgiškumas, nusivylimas, nuovargis, nepasitenkinimas, didelis noras ir panašiai. Bet kuriuo atveju vaikas patiria savo planų žlugimą (pvz., „noriu žaisti, bet esu pavargęs“, „noriu lipti ant lentynos, bet mama neleidžia“, „turėjau nuostabų planą, bet liepė eiti valgyti“) ir reakcija į tai.

 

Kaip ir suaugusiųjų, taip ir vaikų elgesys gali labai skirtis. Vieni į tuos pačius dalykus reaguoja švelniau, kiti ypatingai impulsyviai, tačiau pagrindinė žinia, kai vaikas ima stipriai verkti, turėtų būti ta, kad jis yra apimtas stiprių nemalonių jausmų.

 

Kodėl reakcija stiprėja? Jūsų vaikas save suvokia kaip tą, kuris turi veikti pasaulį, o šis turi tenkinti jo poreikius. Jūsų mažylis vargiai suvokia jūsų norus, būseną, net jei jums atrodo, kad yra kitaip (tai labiau suaugusiųjų įsivaizdavimas). Vaikui yra blogai, jis ima naudoti tokį būdą, kuris, jo manymu, leistų greičiausiai gauti norimą daiktą, veiklą, kitų poreikių patenkinimą ir jį naudoja. Tačiau emocija stiprėja, vaikas nesupranta, kas su juo vyksta, pats negali nusiraminti, atsiranda pašaliniai jausmai ir reakcija „užsisuka“.

 

Verkimą keičia rėkimas, žviegimas, kūkčiojimas, neretai ir vėmimas. Tai yra jūsų vadinama isterija arba ypatingai intensyvi emocinė išraiška. Žinoma, kad tėvams ji yra nepatogi, nemaloni, per stipri, tačiau ją svarbu suvokti kaip vaiko ženklą, jog su juo kažkas ne taip ir jam reikia pagalbos. Tai reiškia, kad tikslas išgyvendinti „ožiukus“ turėtų pasikeisti į bandymą padėti vaikui nusiraminti. Tai yra pirmas žingsnis ir žinia – vaikas taip elgiasi ne tam, kad padarytų bloga mums, o dėl to, kad jam negerai.

 

Vaikas, kaip ir visi žmonės, negali nejausti. Bėda ta, kad jis kol kas sunkiai atpažįsta savo jausmus, o dar sunkiau jam pasirinkti konstruktyvius emocijų išreiškimo būdus. Stiprias emocines reakcijas derėtų ne slopinti, naikinti, o palaipsniui koreguoti. Pamažu vaiką mokyti naudoti kitus kelius savo jausmams parodyti.

 

Tam pasiekti naudojami keli būdai. Daugiau apie tai: http://gyvenimas.delfi.lt/namai_ir_seima/psichologo-patarimai-kaip-sutramdyti-vaiko-isterijas.d?id=45096653

08. May 2011, 19:28

Mano Mantas tik kas ir griuna ant zemes arba ant keturiu atsiklaupia ir trenkai galva i grindis tai jau baisu ir ziuret daktarei pasakiau tai sake nekreipt demesio, galejo da patart kaip tai padaryt😃

laurora laurora 07. May 2011, 21:37

ne depresija, o mazvaikyste ir chamizmas

07. May 2011, 21:23

kazkam stipri pavasarine depresija raso visur nesamones

07. May 2011, 21:18

labai ne y tema 👎 😤

07. May 2011, 20:02

ka jus cia pievas rasot as savo vaika paimsu uz kojos ir pradedu dauzyti i siena iki krauju o paskui paskutini karta taip skriejo pro langa kad net atsitrenke i kaimynu langa kad paskui reikejo net su kastuvu krapstyt nuo lango pridziuves buvo nuo kraujo norit pamatyti mano vaika jam 6 men.

07. May 2011, 18:49

del to oziuko pas vaika tai as kaltinu tik save nes esu per skysta, jei vaikas verkia, asaros kaip pupos tai jau neatsilaikau paimu an ranku bandau nuramint panesioju, buciuoju kad tik neverktu.... karta daviau per nagus stipriau tai taip save paskui grauziau kai pamaciau kad rankute bisky paraudo, vaikai labai gerai viska jaucia ir zino kuo gali manipuliuoti o kuo ne ☺ bet as kartais kai pagalvoju tai tam vaikui nieko negalima, negalima prie komp kur tevai kiaura diena sedi, negalima to ir dar to..... negalima negalima negalima..... o ka jam veikti kiaura diena? kaip pazinti pasauly kai nieko negalima?

07. May 2011, 16:40

jusu situacijoje aplamai matau jau ozi ....ir jau yra praziopsota pirmoji minute nuo kada jis pradejo rodyti. tai jau daabr reiktuimtis pakankamai grieztai, o ne tai kad vaiaks musasi oziuojasi..praeis..tikrai nepraeis, o tik ozys dides...

07. May 2011, 16:37

as manau kad kiekviena auklejimo buda gali atrasti tik mama....ir visgi manau kad kas nepriimtina yra neisaugama, vaikas turi buti auklejimas nuo pirmo jo isterinio verkimo, neklausymo ir t.t. maniske budavo rauna man plaukus ir kaip dar, tai syki jai paroviau neskaudziai bet pajuto...nuo to karto daugiau taip nebedare.
zinoma musimais nieko nepasieksi, vaikas mokinamas agresijos,tai tevai jau suauge, ir turi sumastyti kaip sutramdyti vaika, nes kas paskui bus jei dabar jau nesusitvakom.

07. May 2011, 15:36

na galiu pasakyti kad kiekvienas vaikas yra individualus, jei vienam padeda pabuvimas vienam, tai kitam vaikui tai nieko nereiskia ir dar labiau ysiaudrina.... o kas del musimosi, tai net nezinau kaip jam tokiam pypliui paaiskint kad negalima? jis vistiek dar nesupranta, apsimetu kad verkiu jis juokiasi, baru sakau kad negerai jis dar labiau pyksta.... as manau kad visas sitas periodas praeis, isaugs vaikas

07. May 2011, 15:02

o musimassis tai dar dar vienas vaiko nesutvarkymas, jau ir cia vaikas nesupranta kad daro negerai..imkites priemoniu nes vaikas jau lipa ant spando...

07. May 2011, 15:02

vakar kaip tik imeciau sita nuoroda, ziuriu siandien straipsnis yra, tai as manau, kad iki to negalima vaika daleisti, kad krenta ant grindu, verkia iki pamelynavimo...ar vemimo....tai yra vaiko stresine busena, ir negalima leisti vaikui tiek isisverkti, vaikas tiesiog yra zalojamas, jo psichika. naturali vaiko vystymosi eiga su kazmkuom nesutikti, kazko reikalauti. bet jei yra riobos ir zino kas galima ir kas ne jau yra gerai. zinoma vaikas isbando tevus visais aspektais, ir jai tevus pagauna kur galima parodyti savo, tokiais budais ir rodo. as jai pamatau, kad vaikas pykta jau, tai imuosi is karto veiksmu, o neleidziu vartytis ant grindu ir zliumti...visur yra ribos, kiekvienas auklejimo budas yra unikalus, ir kaip kuris sumasto, mums labai gelbeja budas nuvedimas i kita kambari ir pabuvimas vienai..labai padeda.ir vaikas kai zino ribas lengviau ir tvarkytis vadinamais oziukais. musu atveji galima net nevadinti oziai, vat vartymasi ant grindu tada jau vaikui ivartytas ozys..sunku ir tevams ir paciam vaikui.

07. May 2011, 14:13

mano Mantukas beveik 15 menesiu bet jau moka reikalaut ko jis uzsimano kritimu an zemes verkimu net su asaromis, jau ismoko ir mustis.... bet as y tai nekreipiu per daug demesio, nei vienas vaikas neuzaugo be oziuku ir kaip jis kitaip issireikalaus to ko nori, cia yra naturali vaiko reakcija.... vyras rekia yra keleta kartu ir per uzpakaliuka sudaves, zinoma nesmarkiai, bet jo ir klauso o kai as graziai kalbinu, rodau zaisliuka ar tiesiog palieku ir einu salin prasideda dar didesne isterija... na o must ranka nekyla, gaila vaiko 😕 ir manau kad jis jau tai supranta kad su mama oziuotis galima, nors virsaus savo nepasiekia, bet bent jau rodo ka moka, o va tevas jei pasake tai ir viskas.
cia bandymas paveikti mama 😃