Kaip sutaupyti vaikų ateičiai?

27. Apr 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Smagu, kai vaikų linksmybės, kurios itin dažnai – dar ir nevaržomos, pasibaigia gerai. Tačiau pasitaiko ir tokių situacijų, kai juokas virsta ašaromis. Nors, kaip sakoma, vaikui kaskart „pagalvės nepakiši“, galima pasirūpinti atžalos saugumu jį apdraudžiant nuo nelaimingų atsitikimų.

„Vaikas tiesiog šokinėjo ant sofos ir netyčia susižeidė, tai turėjom dvi siūles ant smakro. Per pastaruosius metus tokių įvykių mums pasitaikė, ir ne vienas – kaip tik dabar baigiame išsigydyti vieną randelį. Visa laimė, kad esam apdraudę ir vieną, ir kitą sesę“, – pasakoja vilnietė Irina, penkerių Smiltės ir trejų Rusnės mama. 

Tokiomis akimirkomis Irina džiaugiasi, kad vaikus yra apdraudusi ne tik kaupiamuoju gyvybės draudimu, bet papildomai dukras saugo ir nuo nelaimingų atsitikimų. Mama džiaugiasi, kad gautos draudimo išmokos pakanka ne tik vaistams ir gydymui, bet ir palepinti vaikui – net jeigu įvykis ir nebuvo itin rimtas.

„Savo dukrytes apdraudėme nuo pat gimimo. Tokie dabar jau yra laikai: būstų niekas dykai nedalina, mokslai – brangūs, todėl apie vaikų ateitį būtina galvoti. Patys su vyru turime būsto paskolą kone iki pensijos, todėl ir norime, kad mūsų dukros, kai jos sulauks 18 metų, turėtų tvirtą finansinį pagrindą savarankiškam gyvenimui“, – viliasi dviejų mergaičių mama.

„Aviva Lietuva“ vyr. konsultantas Tadas Kvasilius įvardina ir daugiau kaupiamojo gyvybės draudimo „Studentas“ privalumų. Pasak jo, turint šį draudimą ne tik kaupiamos lėšos ateičiai, bet ir apdraudžiama vieno iš tėvų gyvybė.

„Renkantis gyvybės draudimą, svarbu įsivertinti savo poreikius – esamus ir būsimus: ar tiesiog kaupsite lėšas vaikų savarankiškam gyvenimui, ar mums reikės ir papildomų draudimo apsaugų. „Studento“ draudimas ir yra sudarytas iš trijų svarbių dalių: kaupimo ir gyvybės draudimo, draudimo nuo nelaimingų atsitikimų ir kritinių ligų draudimo“, – pasakoja T. Kvasilius.

Mažiausia „Studento“ sutarties trukmė yra 10 metų, tačiau finansų konsultantas rekomenduoja sudaryti sutartį tada, kai vaikas yra dar pakankamai mažas. Be to, kaupti lėšas geriausia iki kol vaikas sulauks 18 ar 19 metų amžiaus.

„Tokio amžiaus atžala, greičiausiai, jau bus baigęs mokyklą ir bus pasirinkęs norimą studijuoti specialybę. Tuomet jūs jau žinosite tikrąsias savo vaiko išlaidas, susijusias su studijomis ir kurias sėkmingai galėsite padengti sukaupta suma“, – teigia finansų konsultantas.

Vidutinė gyvybės draudimo „Studentas“ klientų sukaupta suma siekia beveik 6 tūkst. eurų, didžiausia pernai išmokėta suma – 19,5 tūkst. eurų, kurie, tikėtina, papildė būsimo studento studijų ir savarankiško gyvenimo pradžios biudžetą.

Minimali gyvybės draudimo „Studentas“ įmoka yra tiek pat, kiek ir valstybės skiriama parama, vadinamieji vaiko pinigai – 30 eurų. Šią sumą galima skirti reguliarioms gyvybės draudimo įmokoms – padidinti jau mokamų įmokų dydį arba panaudoti pirmąkart sudarant draudimo sutartį.

Sutarties pabaigoje sukaupta suma niekaip nepriklausys nuo to, kiek draudimo išmokų per sutarties laikotarpį gavo šeima už vaikui nutikusias nelaimes. Kaupiamasis fondas yra atskirtas nuo gyvybės draudimo – nors ir mokama viena įmoka, dalis jos yra investuojama ir atitenka lėšų kaupimui, o kita dalis skiriama gyvybės draudimui.

„Šis kaupiamasis gyvybės draudimas nėra vien tik finansinė priemonė, skirta vaikų ateičiai – jis turi ir edukacinį tikslą. Savo atžalai galima ir būtina papasakoti apie kaupimą ir taupymą, kad tai yra jo sutartis, jo taupyklė mokslams, kurią atidaryti bus galima tik sulaukus pilnametystės. Juk norime, kad mūsų vaikai būtų finansiškai išprusę, būtų taupūs. Todėl būtina finansiškai šviesti savo vaikus“, – patarimais dalinasi „Aviva Lietuva“ vyr. konsultantas T. Kvasilius.

Turintieji gyvybės draudimą gali pasinaudoti valstybės paskata – susigrąžinti gyventojų pajamų mokestį nuo sumokėtų gyvybės draudimo įmokų, o atgautą dalį įmokų papildomai investuoti į vaiko draudimą. Vaiko gyvybės draudimo sutartį išlaikius 10 ir daugiau metų, o atžalai sulaukus pilnametystės, sukauptos lėšos nebus apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.