Kaip sukurti vaikui saugią aplinką per šventes ir ne tik?

Kaip sukurti vaikui saugią aplinką per šventes ir ne tik?

17. Dec 2020, 12:45 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mūsų mažylis išmoko ropoti ir atsistoti ant kojų! Mes taip to laukėme - bet kartu su džiaugsmu mus aplanko ir nerimas, juk jis jau pasiekia tuos kampus ir daiktus, apie kuriuos anksčiau galėjo tik pasvajoti. Tad kad žiemos švenčių nuotaikos nesugadintų netikėtumai ir galėtume džiaugtis pirmaisiais vaiko žingsneliais, tinkamai pasiruoškite.

Grindys ir žemesnis kambario lygmuo

  • Jeigu ant žemesnių lentynų mūsų namuose išrikiuoti suvenyrai ir visokios smulkmenos, surenkame viską į dėžutę ir padedame iki “geresnių laikų” arba padedame ant aukštesnių lentynų.
  • Jeigu ant grindų kambaryje stovi vazonai su gėlėmis, juos patartina laikinai išnešti. Ir ne tik todėl, kad mažyis gali užsiversti vazoną ant savęs ar išbarstyti žemes, bet ir dėl to, jog daugelis kambarinių augalų yra nuodingi.
  • Rekomenduojame kuo toliau nuo smalsių akyčių paslėpti dokumentus ir vertingus daiktus.
  • Kol kas teks apsieiti be staltiesių: jos labai lengvai nutraukiamos nuo stalo su visu turiniu.
  • Aštrūs kampai - dar vienas nemalonumas! Laimei, šiuolaikinė industrija siūlo didelį priemonių pasirinkimą, kurios suapvalins visus kampus tiesiogine to žodžio prasme.
  • Slepiame visą buitinę chemiją: skalbimo ir valymo priemonėms - ne vieta būti atvirose vietose ar dėžėse. Tas pats kalbant ir apie vaistus.
  • Jeigu turite vyresnių vaikų, jie, žinoma, laiko įvairių smulkių daikčiukų - paslepiame juos kuo toliau nuo mažųjų šeimos narių arba padedame kuo aukščiau.
  • Atidžiai stebime, kad ant grindų nesimėtytų smulkių daiktų. Atsitiktinai nukritusi saga ar moneta gali tapti dideliu pavojumi mažyliui.

Elektra

Visi kištukiniai lizdai turi būti uždengti specialiomis apsaugomis. Kuo jos bus neutralesnės, tuo geriau, nes ryškios apsaugos patrauks mažojo tyrinėtojo dėmesį.

Su laidais irgi reikia padaryti tvarką: slėpti po sunkiais baldais, pakelti aukščiau, jei įmanoma. Nepamirškime iš kištukinių lizdų ištraukti telefonų, kompiuterių pakrovėjus. Jei vaiko akį patrauks įdomus daiktas, jis greitai atras ir laidus, o juos, žinoma, patikrins dantukais.

Nepalikime vaikui pasiekiamose vietose nuotolinio valdymo pultelio. Pasiekęs jį smalsus mažylis norės jį išardyti, o jei pavyks ištraukti elementus, įsidės į burnytę.

Laiptai

Neužmirškime užtverti varteliais laiptų, nes jie vilios mažylį kaip Everestas alpinistą. Mažasis tyrinėtojas bus pasiruošęs lipti laiptais, kai jam sukaks metukai ar daugiau, o ir tuomet neturėtų likti be priežiūros.

Virtuvė

Didžiausias pavojus virtuvėje mažyliui yra viryklė. Svarbu stebėti, kad įkaitusio puodo ar kaptuvės rankenos būtų nusuktos, kad mažasis negalėtų jų pasiekti.

Tualetas/vonia

Duris į vonios kambarį ar tualetą patartina laikyti uždarytas. Jei izoliuoti patalpas nepavyksta, tuomet kuo toliau nuo vaiko patraukite kosmetiką, higienos priemones. Plytelių grindis pasistenkite visuomet nusausinti, kad mažajam ropotojui būtų saugu. Padeda ir kilimėliai, kurie prilimpa prie slidžių grindų.

Naminiai gyvūnai

Jeigu laikote naminių gyvūnėlių, nepalikite vaiko vienų su jais, gyvūnų ėdalą laikykite vaikui nepasiekiamoje vietoje.

Skersvėjai

Na ir žinoma, stebime grindų švarą bei prižiūrime, kad namuose nebūtų skersvėjų. Juk dabar mūsų mažylis daug laiko praleidžia ant grindų, o skersvėjis gali atnešti nemalonumų. Juolab, kad gydytojai pataria šiuo aktyviu periodu rengti vaiką minimaliai - marškinėlių ir sauskelnių visiškai pakanka. Kad niekas nevaržytų mažylio judesių, renkamės patogias sauskelnes-kelnaites, kurias žaibišku greičiu galima pakeisti - apmauti ir numauti, o elastiniai jų šonai leis išdykėliui atlikti įvairiausius triukus.

Tą akimirką, kai mažylis žengia savo pirmąjį žingsnelį, jis žengia žingsnelį link savarankiškumo. Šiame kelyje, be abejo, bus aštrių kampų ir stačių laiptų, ašarų, mėlynių bei gumbų. Mažylis dar tūkstantį kartų kris ir tūkstantį vieną kartą atsikels, kol pagaliau iš tikrųjų tvirtai atsistos ant kojyčių.