Kaip skatinti vaikų kūrybinį mąstymą?

Kaip skatinti vaikų kūrybinį mąstymą?

23. Apr 2021, 19:06 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip skatinti vaikų vaizduotę ir kūrybiškumą? Pakanka nuo pat mažens juos supažindinti su keliais gerais užsiėmimais. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti.

Kūrybinis mąstymas yra įgūdis, kurį, kaip ir bet kurį kitą gebėjimą, reikia nuolat lavinti ir praktikuoti. Deja, jei vaikas nuo ankstyvos vaikystės nuolat negauna tinkamų išorinių dirgiklių, gebėjimas mąstyti ir kūrybiškai veikti nėra išugdomas. Tam reikalingi atitinkami stimuliatoriai.

Tėtis ir mama gali kasdien ir labai paprastai paskatinti savo dukros ar sūnaus kūrybiškumą. Viskas, ką jie turi padaryti, tai supažindinti jį su keliomis veiklomis nuo pat ankstyvo amžiaus. Užaugę jūsų vaikai tikrai jums už tai padėkos.

Kūrybinis mąstymas – kas tai?

Kūrybiškas mąstymas ir, atitinkamai, elgesys reiškia, kad vaikas kažką kuria ir pats, o ne tik atkuria. Taigi, jei norime, kad mažylis tai išsiugdytų, turėtume stengtis, kad jis kuo mažiau laiko praleistų prie televizoriaus, kompiuterio, planšetinio kompiuterio ekrano ar mobiliojo telefono. Visi šie prietaisai yra paruoštų vaizdų šaltinis, kuris ne tik nesugeba skatinti vaiko vaizduotės, bet ir visiškai ją slopina.

Nuo mažens vaikai turi turėti kuo daugiau galimybių kūrybiškai mąstyti, savarankiškai spręsti įvairias kasdienes situacijas ir problemas, pvz., bandydami ir klysdami, o ne mėgdžiodami suaugusiuosius ar vykdydami griežtus nurodymus. Žaidimas yra lengviausias ir kartu patraukliausias būdas skatinti vaikų kūrybinį mąstymą. Žaisdami mažieji gali ugdyti kūrybiškumą – įgūdį, kuris yra toks svarbus suaugusiųjų gyvenime. Žaidimas yra vienas iš svarbiausių vaikų iki maždaug septynerių metų amžiaus poreikių. Atminkite, kad tai ne tik pramoga ir smagus laiko leidimo būdas vaikams. Tai taip pat puikus būdas skatinti kūrybiškumą.

Kaip skatinti vaikų kūrybinį mąstymą? Žaidžiant

Kaip skatinti vaikų kūrybinį mąstymą? Visų pirma įsitikinkite, kad jiems saugu žaisti su įvairiomis dėlionėmis, kaladėlėmis, konstrukcijomis, kurias reikia sujungti, ar pan. Žinoma, žaislų ir žaidimų dydis bei svoris turi būti pritaikytas prie vaiko amžiaus. Žaisdami su tokiais žaislais, mažyliai išmoks kurti, derinti įvairias detales ir konstruoti. Užuot tik atkūrę, jie kurs naujus dalykus nuo nulio, atlikdami tai savaip, nuolat bandydami ir klysdami. Tai skatins jų kūrybinį mąstymą ir nuolat jį vystys.

Kartais leiskite vaikams žaisti ir su antklode, pagalvėmis, dėžėmis ar kamuoliais ir stebėkite, kaip visus šiuos dalykus jie panaudos pasitelkdami savo vaizduotę. Ar prisimenate savo vaikystę, kai įvairius buities daiktus panaudojote statydami palapinę, olą ar stogą? Tokie scenarijai puikiai skatina kūrybinį mąstymą. Svarbu ir tai, jog tai yra nemokama! Taigi, drąsiai leiskite vaikams naudoti įvairius namų apyvokos daiktus. Pavyzdžiui, statant namą gali prireikti kėdžių, knygos gali būti pamatas ir pan. Viskas priklauso nuo mūsų mažųjų vaizduotės.

Knygų skaitymas taip pat padės ugdyti vaikų kūrybinį mąstymą. Tai puikus būdas skatinti jų vaizduotę. Skaitant verta atkreipti dėmesį į knygos iliustracijas ir vaiko paklausti, kas čia vaizduojama, taip pat vaikui leiskite pačiam sugalvoti, kaip viena ar kita istorija vystysis toliau.

Visų tipų meniškos veiklos (piešimas, tapyba, lipdymas, dekoracijų gaminimas ir kt.) taip pat yra puikios priemonės kūrybiškumui ugdyti. Jos leidžia mažiesiems laisvai naudotis savo vaizduote įgyvendinant idėjas ir stebėti, koks rezultatas pavyko.

Vaikų kūrybinį mąstymą taip pat skatina:

  • namų spektaklių kūrimas, vaidmenų žaidimai, tokie žaidimai kaip „parduotuvė“, „namai“, „mokykla“ ir kt.,
  • grojimas muzikos instrumentais,
  • konotacijų ieškojimas, pvz., kalambūrai.

Suteikite vaikui laisvės ir leiskite jam panuobodžiauti

Jei norite, kad jūsų vaikas išsiugdytų kūrybišką mąstymo būdą, suteikite jam veiksmų laisvę ir laisvę pačiam priimti sprendimus. Nuolatinė kontrolė mažyliui neleidžia jaustis nepriklausomam. Todėl galiausiai jis nebenori išbandyti naujų dalykų ir tyrinėti pasaulio.

Taip pat nepamirškite, kad vaikams reikia suteikti laiko lavinti savo kūrybiškumą. Tvarkaraštis, kuris perpildytas užklasinių veiklų, nėra labai gera idėja. Viską atlikęs vaikas paprasčiausiai jausis pavargęs. Kad jūsų dukra ar sūnus galėtų kūrybiškai vystytis, jiems reikia leisti panuobodžiauti. Taip, tai tiesa. Nuobodulys yra vienas iš efektyvesnių būdų priversti vaikus naudotis savo vaizduote ir sugalvoti skirtingų laisvalaikio leidimo būdų.

Kas trukdo ugdyti vaikų kūrybinį mąstymą?

Verta pamąstyti apie tam tikras aplinkybes, kurios trukdo vaiko kūrybiniam mąstymui ir požiūriui į gyvenimą. Tėvai labai dažnai šias klaidas daro nesąmoningai. Viena iš jų – atlikti užduotis už vaiką. Toks požiūris ugdo vaiko bejėgiškumo jausmą, nepakankamą veiksmų laisvę ir gyvenimo kontrolę. Ilgainiui vaikas apskritai nustos bandyti ir ieškoti sprendimų, tikėdamasis pagalbos iš kitų. Tokiu būdu jis praras norą ieškoti ir tyrinėti aplinkinį pasaulį. Jis tikėsis gauti instrukcijas, kaip elgtis.

Vaikui panašią įtaką daro nuolatinis vertinimas ir kritika. Leiskite dukrai ar sūnui vis iš naujo bandyti ir padaryti klaidų. Šis etapas yra labai reikalingas tolesniam tobulėjimui. Paraginkite savo vaiką ieškoti skirtingų sprendimų ir rizikuoti.

Dar viena dažna tėvų klaida – griežtos taisyklės, konkretūs nurodymai ar veiklos modeliai, kurių, kaip tikimasi, vaikai laikysis. Susilaikykite nuo nuolatinio savo atžalos vertinimo, nesitikėkite, kad jis taikysis prie kitų žmonių ir aplinkos. Suteikite savo vaikui laisvę veikti ir priimti sprendimus pačiam. Išmokykite vaiką nebijoti būti kitokiam ir drąsiai reikšti savo nuomonę.