Kaip saugotės nuo erkių?

Kaip saugotės nuo erkių?

31. May 2011, 08:00

 

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologės, dr. Mildos Žygutienės, erkių aktyvumo sezonas Lietuvoje šiemet pailgėjo nuo kovo iki lapkričio.

 

Kur tyko erkės?

 

Erkėms labiausiai tinkama aplinka – lapuočių ir mišrūs miškai, kuriuose yra pakankamai drėgmės ir gera miško paklotė. Pušynuose taip pat randamos erkės, bet čia jų gausa mažesnė.

 

Alkana erkė paprastai tyko ant augalų (nepakildama nuo žemės aukščiau 1-1,5 metro) laukdama tinkamos aukos. Aktyvioje pozoje erkė iškelia į viršų pirmą porą kojų, kurių letenėlėse yra jutimo receptoriai, reaguojantys į šilumą. Šio ir kitų sugebėjimų pagalba, erkė gali judėti link aukos.

 

Erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai

 

Efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Pasiskiepyti galima skiepų kabinetuose. Labai patikimas apsisaugojimo nuo erkių būdas – tinkami drabužiai ir repelentai. Taip vadinamos erkes atbaidančios cheminės priemonės.

 

Norint, kad susidarytų imunitetas, reikalingi du skiepai su mėnesio intervalu. Trečią kartą skiepijama po metų, o po to skiepai kartojami kas 3-5 metai.

 

Grįžus iš miško, kūną būtina atidžiai apžiūrėti. Vilkėtus drabužius reikėtų pakabinti negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje, nes sausame ore erkės išgyvena labai trumpai.

 

Aptikus įsisiurbusią erkę, ją reikia pašalinti nedelsiant.

 

31. May 2011, 14:02

mes tai pat naudojame purskalus ir saugomes aukstos zoles ir labai miskingu vietu 😀

31. May 2011, 13:49

atomine gerai sakai as ir kas liecia skiepus nelabai geriau purskalai

31. May 2011, 13:48

jau 8 erkes aplanke musu namus gerai tai kad ne vaikams ,o gyvuliukams

31. May 2011, 13:00

Vis dėl to išklausę daugelio specialistų nuomones, nutarėme šių skiepų nesirinkti. O būnant gamtoje naudoti purškalus, dažniau persirengti, vengti didelių žolynų ir pan.

31. May 2011, 12:43

Netikiu aš tais skiepais....saugojames paprastai, vengiame vietų kur jos gyvena, bet dabar galima jų pasigauti ir kieme 😪 tai jeigu kyla koks įtarimas, apžiūriu vaikus gryžus iš lauko