Kaip rengti vaikus vėsiu oru: ekspertų patarimai

Kaip rengti vaikus vėsiu oru: ekspertų patarimai

31. Oct 2013, 09:58 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nėra blogo oro, reikia tik noro

Žiema ne už kalnų ir dažna nuostata: mes tai jau tikrai nosies nekišime į lauką, nes šalta, šlapia ir dar tiek daug rengtis. Kiek tėvelių pažįstama ši emocija, kiek tėvelių iš tiesų neišnaudoja progos pasidžiaugti kartu su savo mažyliais žiemos teikiamais malonumais, nes tiesiog neturi tinkamų įgūdžių teisingai aprengti vaiką šaltuoju metų periodu ir tai jiems kelia baimę – vaikas peršals ir susirgs, jau geriau liksime namuose prie televizoriaus.

Nieko nuostabaus, kad gyvenant tokioje klimato juostoje, kurioje yra Lietuva, o nuo seno susiformavusios tradicijos, kad reikia vaikus rengti storais išpūstais žieminiais kobinezonais, po apačia parengti medvilninius labai malonius kūnui marškinėlius ir storą vilnonį megztinį, užmauti batus su storiausiu kailiu ir dar vilnonėmis kojinėmis, o taip aprengtas mažasis vos žengęs pirmuosius žingsnius iškart lieka šlapias ir visą likusį laiką praleistą lauke šąla, o vakare grįžus namo žiūrėk, jau ir nosis varva, o ryte atsikelia užkimusia gerkle. Taip ir sukamės žiemą ligų ir uždarų durų rate.

Aprangos medžiagų technologijos pažengusios jau kur kas toliau, nei mūsų šaliai būdingas įprastas suvokimas, kaip teisingai rengti vaikus žiemą ar kitais žvarbiais metų periodais. Galime pasidairyti po panašaus klimato šalis ir suprasime, kad nėra blogo oro, o yra netinkama apranga, kaip banaliai beskambėtų. Naujos aprangos mados ir technologijos užtkrina, kad jūsų mažylis, jausis laisvai, saugiai ir patogiai, nesušlaps, neperkais ir nesušals.

Svogūno principas – sluoksnis po sluoksnio

Žiemos pramogos vaikams suteikia daug džiaugsmo, tuo pačiu vaikus grūdina ir stiprina imunitetą. Tad tėveliams belieka pasirūpinti tinkama apranga. Šiuo metu, rengiant vaikus šaltuoju periodu vadovaujamasi trimis pagrindiniais principais: turi būti uždengtos visos kūno dalys, rengiama „sluoksniuojant“ ir saugomasi tiek vidinės, tiek išorinės drėgmės.

Rengimas „svogūno“ principu plonais sluoksniais užtikrina didesnę šilumą, nes susidarantys oro tarpai tarp sluoksnių sukuria puikią šilumos izoliaciją, be to, aprengiant ar nurengiant vieną ar kitą sluoksnį, atsižvelgiant į aplinkos temperatūrą, galima lengviau reguliuoti kūno temperatūrą. Apatinio sluoksnio paskirtis palaikyti kūno šilumą ir išgarinti drėgmę sukaitus, vidurinio sluoksnio – izoliuoti šilumą, o išorinio – saugoti nuo vėjo ir išorinės drėgmės bei išgarinti viduje besikaupiančią drėgmę.

Apatiniam sluoksniui rekomenduojama rinktis apatinius marškinėlius ir kelnes pagamintus iš poliesterio ar vilnos/poliesterio. Ekspertai, mūsų nuostabai, apatiniam sluokniui neberekomenduoja dėvėti drabužių iš medvilnės, nes tokie marškinėliai sugeria, o ne išgarina, drėgmę ir dar nemaloniai prilimpa prie kūno.

Technologijos jau taip pažengusios, kad net ir vaikams galite rasti besiūlių apatinių drabužių – tai iš ties patogu, kas yra jautresnis odą erzinančioms siūlėms. Viduriniajam sluoksniui šiuo metu populiariausi ir praktiškiausi multino (liaudiškai kalbant „flyso“ angl. fleece) kostiumai – megztinis ir kelnės. Jie mėgstami, nes medžiaga švelni, neerzina odos, lengvai prižiūrimi ir ilgaamžiai, o medžiagos „pūkuotumas“ sukuria pakankamai „storą“ oro izoliacinį sluoksnį.

Kitas svarbus privalumas, kurį sukuria naujos technologijos – multinas gali būti labai plonas ir vis tiek labai gerai sulaikys šilumą. Galiausiai viršutinis sluoksnis – striukė ar kostiumas turi būti lengvi, pasiūti iš vandeniui atparios, vėjo neperpučiamos ir kvėpuojančios medžiagos. Pasaulyje tokių medžiagų daugybė, o kokybę garantuojantys gamintojai vaikų kostiumams atsakingai parenka tikrai pačias geriausias medžiagas ir visada pateikia jų aprašymus.

Priklausomai nuo oro temperatūros, vėjo stirpumo ir drėgmės žiemai ar žvarbiam orui viršutinius drabužius galite rinktis su įsiūtu viduje pašiltinimu ar neperlyjamus (poliretaninius) pašiltintus multino sluoksniu, ar ypatingai lengvus ir plonus, turbūt pagal naujausią technologiją sukurtus, bet ne menkiau palaikančius šilumą „softshell“ viršutinius drabužius.

Kitas dar svarbus klausimas renkantis žieminius viršutinius drabužius – vientisas ar atskiras kostiumas. Analizuojant gamintojų asortimentą pastebime, kad dažniausiai pagal dydžius vientisi kostiumai gaminami iki trejų matų vaikams (su retomis išimtimis kai kuriems modeliams ar gamintojams), kai tuo tarpu atskiri kostiumai gaminami jau nuo 90 cm. ūgio, tai maždaug dvejų metų vaikui.

Ekspertai mano, kad vaikams iki 3 trejų metų patogesni vientisi kostiumai, jie vis tik mažiau aktyvūs, o vientisas kostiumas geriau išlaiko šilumą ir tėveliams ramiau, kad nėra nepageidaujamų „plyšių“, per kuriuos gali skverbtis šaltas oras, be to, anatomiškai tokio amžiaus vaikams lengviau judėti su vientisu kostiumu. Beje, tokio amžiaus vaikus dažniausiai tenka dar vilkti tėveliams, todėl tėveliams turbūt lengviau užvilkti vieną nei du drabužius.

Atskiri kostiumai rekomenduojami aktyviems, jau labiau savarankiškiems vaikams, jie patys lengvai apsivilks, nusivilkus striukę lengvai galės susitvarkyti tualete ar neperkaisti, kai važiuoja automobiliu ar vaikšto prekybos centre. Kadangi tokį kostiumą rengsis vaikas pats, tai vidus turėtų būti iš slystančios medžiagos – taip vaikas lengviau apsirengs ir nesierzins, kai susigrūda megztinis ar kelnės. Bet kuriuo atveju, kokį bepasirinktumėte kostiumo modelį, žiūrėkite, kad jis būtų pasiūtas iš neperpučiamo, nepraleidžiančio vandens ir kvėpuojančio audinio, taip pat jis turėtų būti lengvas, neišpūstas, nevaržantis vaiko judesių, leidžiantis laisvai judėti.

Tik detalės, bet tokios svarbios patogumui ir saugumui

Kadangi žvarbaus oro aprangos madas diktuoja skandinavai, tai ypač vaikų aprangoje netrūksta įvairių jau privalomomis tapusiomis komforto detalių, bet tuo pačiu atsirado ir nemažai detalių, kurios garantuoja vaiko saugumą dėvint viršutinius darbužius.

Kokybiškose žvarbaus ar šalto oro kelnėse turėtumėte ieškoti tokių detalių: gumų ant kelnių apačios, pageidautina reguliuojamo dydžio, prilaikančių batus, reguliuojamo juosmens ar petnešų, pastiprintų sėdmenų ir kelių vietų, šviesą atspindinčių elementų, jei tai kelnės skirtos slidinėjimui, kelnių apačios reguliuojamos užtrauktu ir vidiniu įsiuvu, kuris saugo nuo sniego, užtrauktukais, apsaugotais nuo drėgmės, užtraukiamų kišenių; striukėje: velcro užsegimu reguliuojamų rankogalių, vidinių elastingų rankogalių su kilpele nykščiui, kabliukų pirštinėms, reguliuojamo juosmens, įsiuvo apsaugančio smakrą nuo užtraukiamo užtrauktuko; nusegamo reguliuojamo gobtuvo; kišenių, užsegamų užtrauktukais apsaugotų nuo drėgmės, šviesą atspindinčių elementų, jei tai slidinėjimo striukė – kišenėlės keltuvų kortelei.

Gamintojai gerokai patobulino ir vientisus kostiumus. Vienas iš naujausių – kostiumas užsegamas dviem ištisiniais, priekyje esančiais užtrauktukais.  

Rekomenduojame bent viršutinę dalį pirkti ryškesnės spalvos, taip lengviau savo vaiką atskirsite slidininkų minioje, o ir vaikas jausis smagiau. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar drabužis tinkamai prigludęs, ar nėra plačiai atsilapojusių kišenių, kurios gali pavojingai kliūti džiaugiantis įvairiomis žiemos pramogomis. 

Aksesuarai ir batai

Kojos, rankos, kaklas ir galva – daugiausia dėmesio reikalaujančios kūno dalys šaltuoju metų periodu būnant lauke. Batų atžvilgiu technologijos taip pat jau taip toli pažengę, kad natūralios odos su natūraliu kailiu batai nevisada yra geriausias pasirinkimas, juo labiau pigiausias. Vaiko koja jausis patogiai lengvuose, gerai besilankstančiuose, neperšlampamuose ir šilumą išlaikančiuose batuose, o pats vaikas tvirtai jausis su batais grublėtu neslystančiu padu.

Šiuolaikinės technologijos tikrai nustebina, kai bato vidus pašiltintas multino sluoksniu, bet apsaugotas vidiniu termoizoliaciniu sluoksniu sukuria gerokai geresnį šilumos efektą, nei jau minėti natūralių medžiagų žieminiai batai. Batuose koja turi jaustis laisvai, ekspertai rekomenduoja mauti vieną kojinę, kad nesusidarytų nepatogių raukšlių. Kojinės taip pat turėtų būti iš tokios medžiagos, kuri išgarina, o nesugeria drėgmę. Venkite batų su užtrauktukais, jau geriau reguliuojami su Velcro užsegimais – vaikas lengviau pats juos užsimaus, be to, tokie batai, kur kas sandaresni.

Pirštinės taip pat labai svarbus ir aktualus aksesuaras. Ypatingai šaltu oru, rekomenduojama pirštines mauti sluoksniuojant – oro tarpai geriau sulaikys šilumą. Kitas svarbus dalykas – pirštinės  turi nepraleisti drėgmės. Čia technologijų taip pat įvairiausių, svarbu pasidomėti gamintojo teikiamais technologijų ir medžiagų aprašymais. Sniego seniams lipdyti puiki išeitis – neperšlampamos puliritaninės lietaus pirštinės užmautos ant viršaus paprastų pirštinių. Kumštinės pirštinės šilumą išlaiko geriau, bet vyresni vaikai jaučiasi geriau su pirštuotomis. Bet kokiu atveju, rinkdamiesi pirštines atkreiptkite dėmesį, kokio ilgio rankogalis, kiek ilgiu jis užsimauna ant striukės rankovės arba kaip apspaudžiama riešo sritis, kad būtų izoliuota šiluma.

Ar žinojote, kad galva geriausias termoreguliuotojas, vadinasi, jei jai šalta, šalta ir visam kūnui, todėl čia niekas nesiginčys – kepurė, ypač vaikams, yra būtina. Bet kepurė toks aksesuaras, kurio modelis ir dizainas gali būti pats įvairiausias, priklauso nuo skonio ir piniginės. Iš praktinės pusės rekomenduotina atkreipti dėmesį – kepurės taip pat gali būti neperšlampamos ir neperpučiamos vėjo, tuo pačiu kepurė gali būti kombinuota kartu su šaliku – t.y. gobtuvas-balaklava.

Puiki išeitis nemėgstantiems rištis šaliko ir patogus galvos apdangalas vaikams lankantiems darželius, kai auklėtojos ne visada turi laiko sužiūrėti vaikus, ar jų kaklai nepliki. Ypatingai šaltu oru kepures rekomenduojama taip pat sluoksniuoti, čia puikiai gali pasitarnauti taip vadinami pošalmiai pasiūti arba iš poliesterio, arba vilnos/poliesterio.

Nors šalikai visada buvo labai madingi, tačiau vargu ar vaikams tai pats saugiausias ir patogiausias pasirinkimas. Gal kur kas patogiau būtų išbandyti šaliką-apykaklę ar kaklo blauzdinę – šie gerai šildo kaklą, paprastai pasiūti iš švelnaus multino ir lengvai užmaunami arba užsegami su velcro užsegimu.

Suaugę jau įprato net ir žiemą nešioti akinius nuo saulės, juk sunku akims atlaikyti sniego spindėjimą šviečiant saulei, o kiek matėte žiemą vaikų su akiniais nuo saulės? Kaip manote, jų akys stipresnės. Tikrai ne – mažyliams šis aksesuaras taip pat būtinas, kaip ir rekomenduotinas šalmas – tiek slidinėjant, tiek čiuožiant pačiūžomis ar leidžiantis rogutėmis nuo kalno. Beje, mažiesiems slidininkams nepamirškite nupirkti tikrų slidininko akinių. O nuolat kišenėje nešiojamu lūpų balzamu sau, nepamirškite lūpų patepti ir mažiesiems. Beje, jei tepate veidą vaikui kremu nuo šalčio, atkreipkite dėmesį – kremo sudėtyje neturėtų būti vandens – vanduo juk šaltyje šąla, tad koks poveikis mažajam veidukui – turbūt aišku, veidas sužvarbsta ir paraudonuoja, vėliau oda pradeda šerpetoti.

Medžiagos ir technologijos

Šiuolaikinių medžiagų įvairovė sunkiai apčiuopiama, tad aptarsime keletą pavyzdžių, kurios daugiausiai naudojamos siuvant vaikų drabužius.

Micro multinas ir polarinis multinas – sintetinės medžiagos rūšys pagamintos iš poliesterio. Šių medžiagų unikalumas slepiasi jų gebėjime išgarinti drėgmę ir sukurti mažytes oro kišenes. Šios oro kišenės medžiagai suteikia ne tik minkštumo, bet tuo pačiu puikiai praleidžia orą. Multinas puikiai skalbiasi.

Poliretanas (PU) – tai pakankamai naujas organinis cheminis produktas dėl savo savybių greitai išpopuliarėjęs, draugiškas aplinkai ir žmonėms, ilgalaikis, nesiglamžantis vandeniui nelaidus audinys.

Vandeniui atsparus poliesterinis taslanas – šiuolaikiškas, austas naudojant aukštąsias technologijas, audinys. Stipri ir ilgaamžė medžiaga, greitai džiūstanti ir lengvai išgarinanti po drabužiais besikaupiančią drėgmę, impregnuota „Nuva“ medžiaga, kuri blokuoja išorinio vandens pralaidumą.

Vilna – tinkamo plonumo vilna, gali būti puiki šilumos izoliacija bei drėgmės išgarintoja. Dėka šiuolaikinių vilnos apdirbimo technologijų ji nebeerzina odos, tačiau vis dar reikalauja atitinkamos priežiūros ir stipriai veliasi.

Medvilnė, kaip jau minėta, žvarbiuoju metų laiku nerekomenduojama dėl savybių sulaikyti drėgmę, kuri būdama šalia odos vėsina kūną.

SoftShell technologija, siuvant viršutinius drabužius, viena naujausių pasaulyje. Šia technologija remiantis pasiūti drabužiai skirti nešioti įvairiausioms oro sąlygoms ir progomis, ypatingai tamprūs, gerai kvėpuojantys ir nelaidūs vandeniui bei vėjui. Puikiai tinka sausu ir šaltu oru kaip viršutinis sluoksnis ir idealus kaip vidurinis sluoksnis po lietaus drabužiais.

Hermetizuotos (ang. Taped) ir užvirintos (angl. Welded) siūlės – abiejų jų funkcija tokia pati – užtikrinti vandens nepralaidumą, tik skiriasi gamybos technologijos. Vienu atveju, hermetizuojamos siūvant paliktos adatų skylutės, kitu atveju siūlės suklijuojamos.

Patarimai perkant:

Patikimi, ir kokybe besirūpinantys gamintojai visada pateiks detalią techninę informaciją apie naudotą medžiagą ir technologijas. Todėl renkantis drabužius, būtinai atkreipkite į tai dėmesį, ar gamintojas jūsų perkamo drabužio etiketėje nurodo savybes - atsparus vandeniui, kvėpuojantis ir nepraleidžiantis vėjo. Ir tikrai nesigąsdinkite, kad kostiumas jums pasirodys plonas. Šiuolaikinės technologijos tikrai daug ką keičia.

Minėtas savybes atitinkantys viršutiniai drabužiai nėra pigūs, bet, kita vertus, tai yra investicija į jūsų vaiko sveikatą. Įvertinkite, kad šio drabužio gali jums prireikti nuo 4 iki 6 mėnesių per metus, be to, neretai gamintojas siūlo įvairius modifikuotus variantus, pvz., striukė su išsegama multino liemene, tad toks drabužis gali tarnauti ištisus metus. Jei planuojate šeimos pagausėjimą, galvokite apie drabužio „paveldėjimą“, todėl rinkitės universalias spalvas, o vienas vaikas tikrai nebus pajėgus šį drabužį sudėvėti. Įvairūs drabužio reguliavimai leidžia drabužį pirkti „su atsarga“, tad vėl tauposi – nes drabužį pirksite ne vienam sezonui.

Jei jau nusprendėte investuoti, tai pirkite tik iš patikimų gamintojų ir pardavėjų, išanalizuokite jų svetaines, pasistenkite susirinkti visą informaciją apie norimą drabužį. O įsigijus, susipažinkite su priežiūros instrukcijomis, nes pvz., impregnuoti vandeniui atsparioms medžiagoms drabužiai nelabai draugauja su skalbinių minkštikliais. 

Žiema ne už kalnų, metas pasirengti linksmybėms!

31. Oct 2013, 13:57 Toma1

kokios firmos perkate?😀na apatinius? nekanda?

31. Oct 2013, 13:24

Apatinius plonus vilnonius naudojam praktiskai nuo gimimo, labai patinka 😀 ir siaip, mazdaug taip kaip staripsnyje rasoma tai ir mes panasiai rengiames 😀

31. Oct 2013, 12:30

mano mergaites dabar vaiksto su crocsais, pats tas kai slapia ir nera minuso didelio..eis su jais max iki minus 5 o poto jau devesim columbia zieminukus, je tai iki minus 32 😀

31. Oct 2013, 11:59 sandraxa

Aišku, nes mes irgi su crocsais, bet prie didesnio šalčio man jie nepatikimai atrodo 😀

31. Oct 2013, 11:55 atomine

bet patariu ziuret kur yra su raistukais, nes tie kurie yra tik suspaudziami lipuku per blauzda , ju viduje yra papildoma ,,kojine" tai baisiai sunkus batai. o mano mergaites nuo crocs zieminuku skiriasi tik 30 gramu 😉

31. Oct 2013, 11:37 sandraxa

Ačiū, kaip tik vakar juos užmačiau. Reikės pasidomėti daugiau.

31. Oct 2013, 11:28 atomine

columbias 😀

31. Oct 2013, 11:08 sandraxa

O kokios firmos batus pirkote?

31. Oct 2013, 10:58

esu pirkus su avikailiu ziemine apranga, tai daugiau niekad nebepirkciau. vaikas kaip meskinas, kaip sunku judeti ir pastoviai perkaites vaikas. tad nuo siol investuoju tik i gerus su visokiausiom technologijom, tai negalejau atsidziaugti kaip vaikui smagu ir gera su tokiais rubais. Va siemet net avikailiniu batu nebenaudosim. Su nauja technologija siutais batais net 1.4 metuku vaikas dziaugiasi vaiksciodamas po namus 😃 labai laukiame sniego 😀 va straipsnio deka ieskosiu apatiniu vilnoniu rubeliu, virsutiniai flysiniai musu labai megiami