4 patarimai: kaip prižiūrėti mažylio odelę?

4 patarimai: kaip prižiūrėti mažylio odelę?

24. Feb 2014, 08:19 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Daugelis mamų turbūt kasdien naudojasi vienu ar net keliais kremais - kiekvienai kūno daliai turime net po keletą skirtingų priemonių. Kūdikio odele rūpintis taip pat norisi, kad ji ilgai išliktų švelni, nepleiskanotų ir nebertų, bet kaip tai daryti teisingai? Patirtimi ir įžvalgomis, kaip prižiūrėti kūdikio odelę, dalinasi natūralios kosmetikos „Uoga uoga" kūrėja, dviejų mažylių - Žanuko ir Vasaros mama bei natūralaus ir ekologiško gyvenimo šalininkė Jovita Vyšniauskienė. 

Kas kenkia kūdikių odai? 

Labiausiai kūdikių odelę dirgina sauskelnės ir per ilgai nekeičiami vystyklai. Taip pat ją gali sudirginti sintetiniai rūbai, naudojamos šarminės kosmetikos priemonės (muilai, putos voniai, šampūnai ir pan.). Padidėjusiam odos jautrumui įtakos gali turėti ir šaltis, vėjas, saulė.

Svarbiausia - saikas ir saugumas. Kalbant apie saugumą, kosmetikos kūdikiams sudėtis turi būti paprasta ir aiški, o naudojimas - saikingas. Iš principo, kūdikio odelei reikia paprasčiausio vandens, keleto kokybiškų aliejų ir viskas.  

Kada reikia pradėti rūpintis odele?

Kadangi teko nemažai domėtis ne tik kūdikių, bet ir apskritai odos priežiūra, aš pritariu praktikai, kuri teigia, kad kūdikio iki pusės metų nereikia kasdien prausti muilais ir šampūnais. Jis tiek neišsitepa ir nesuprakaituoja, kad jo odą reikėtų kasdien veikti šarminėmis priemonėmis. Jei kūdikis neturi įgimtų alergijų, pakanka jį maudyti švariame vandenyje, po maudynių pamasažuoti aliejumi, o išsausėjusias ar pašutusias vietas patepti natūraliu sviestmedžio aliejumi.

Nereikia skubėti ir plauti vaikų plaukų šampūnais. Pradėjus juos naudoti, kūdikių plaukai pradeda greičiau ir dažniau riebaluotis. Pati išbandžiau su savo vaikais. Kosmetikos pramonė mus įpratino per dažnai ir be būtino reikalo naudoti jų sukurtas priemones.

Ką daryti, jeigu mažylį beria?

Dažniausiai kūdikius beria nuo sintetinių sudedamųjų dalių (beje, kaip ir suaugusius): kvapų, konservantų, prausiklių. Pirmiausia, pastebėjus alergines reakcijas reikia liautis naudojus jas sukeliančias priemones. Atidžiai išstudijavus sudėtines dalis, išsirinkti kitą priemonę, kuri būtų be ankstesnių, keliančių alergiją. Kartais pasitaiko atvejų, kai mažylius kamuoja labai specifinės alergijos, net natūraliausiam aliejui ar vandeniui. Tuomet, žinoma, būtina kreiptis į medikus. Bet kokiu atveju sintetines priemones pakeisti natūraliomis be jokių priedų visada yra sveika.

Ką savo asortimente mažyliams turi „Uoga uoga"?

Tai keletas pačių paprasčiausių aliejų mišinių, kurių sudėtis aiški kiekvienam, o veikimo principas žinomas dar nuo senų senovės. Šie mišiniai visiškai natūralūs. Savo asortimente turime masažinį antiseptiškai veikiantį ir raminamųjų savybių turintį medetkų aliejų (tai sezamų aliejus su medetkų žiedais). Taip pat sviestmedžio ir simondsijų aliejų mišinį, kuris tinka įšutusioms, išsausėjusioms ar paraudusioms vietoms tepti, bei gryno sviestmedžio aliejų, skirtą dermatito ar kitų problemų nukankintai odelei, kuriai reikia ypatingo maitinimo. 

20140219155400-95753.jpg20140219155410-65364.jpg