Kaip paskatinti žaidžiantį vaiką neribojant jo kūrybiškumo?

Kaip paskatinti žaidžiantį vaiką neribojant jo kūrybiškumo?

17. Mar 2021, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Išmintingas pokalbis su mažaisiais ugdo jų asmenybę. Geriausias laikas mokyti – žaidžiant! Ką vertėtų žinoti, norint sukurti saugią erdvę vaikui ir paskatinti jo kūrybiškumą? Tėvai yra vaiko autoritetai, todėl jų palaikymas labai svarbus. Yra tam tikrų gestų ir žodžių, kurie skatina vaiką toliau mokytis ir kuria saugumo pojūtį.

Tėvų vaidmuo žaidimo metu

Tėvai dažnai įsikiša, kai nujaučia, kad vaikui reikia pagalbos. Padedame savo mažyliui užlipti laiptais, nes norime, kad jis vaikščiotų kaip mes, o ne keturiomis. Maitiname šaukšteliu, nors mažasis puikiai valgo rankomis, nes nenorime po to valyti išdrabstyto maisto. Negalime susiturėti nepadėję vaikui pastatyti pilies iš kaladėlių – tiksliai tokios, kokia pavaizduota ant dėžutės. Žinoma, smagu būti palaikančiais ir visuomet į pagalbą skubančiais tėvais, tačiau viskam yra ribos. Netapkite tėvais, kurie nuolat zuja aplink savo vaiką ir nesuteikia jam jokios laisvės. Kartais, pavyzdžiui, žaidimo metu verta pasitikėti vaiko intuicija ir leisti jam laisvai žaisti.

Atminkite, kad palaikymas ir kontrolė yra du skirtingi dalykai. Kai vaikai praranda laisvę savarankiškai tyrinėti naujus dalykus, jų kūrybiškumas slopsta. Verta būti šalia ir dalyvauti, tačiau nereikia stengtis perimti iniciatyvos. Geriau pagirkite savo atžalą už unikalų požiūrį į žaidimą, net jei tai labiau primena chaosą. Leiskite jam tai padaryti ir net patys prisijunkite prie tos netvarkos.

Tėvai, žaidžiantys su savo vaikais

Žaisdami su vaiku, nepamirškite:

  • būti suprantantys – visada pasakykite savo vaikams, kad jie gali jumis pasikliauti ir kad visada padėsite;
  • bendrauti – žaisdami leiskite laiką kartu iš tikrųjų, o ne kalbėkite telefonu, ir įsitraukite į įvairių konstrukcijų statymą su mažyliu. Jis tikrai apsidžiaugs;
  • girti savo atžalą – ne tik tada, kai iš kaladėlių jam pavyksta pastatyti lygiai tokią pačią konstrukciją kaip ant pakuotės, taisyklingai sudėti dėlionę, bet ir kai jis tiesiog labai stengiasi;
  • susilaikyti nuo vaiko palyginimo su jo broliu, seserimi ar bendraamžiais – juk vaikas, kuris stengiasi ką nors atlikti pagal savo sugebėjimus, nusimins nuolat lyginamas su kuo nors kitu;
  • kalbėti – bendravimas su vaiku žaidimo metu yra raktas į sėkmę. Vaikas pasitiki savo tėvais, dalijasi su jais ir džiaugsmu, ir liūdesiu. Kilus konfliktui būtina pasikalbėti ir pabandyti rasti išeitį iš situacijos.

Daugelio suaugusiųjų problemų šaknys dažniausiai glūdi vaikystėje. Elgesio modelius – tiek teigiamus, tiek neigiamus – vaikas išmoksta iš savo tėvų, draugų ir aplinkos. Tėvų pareiga – sukurti saugią erdvę. Tuomet mažyliai pajus, jog gali išskleisti sparnus – jaustis patogiai, parodyti savo kūrybiškumą, o vyresnieji vaikai – atsiverti tėvams ir atvirai papasakoti apie savo patirtį bei jausmus.