Kaip pasigaminti tikrų tikriausią aitvarą?

08. Jan 2015, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar žinojote, kad laidyti aitvarus galima ne tik vasarą, bet ir kai už lango sniegas? Tad jei norite praskaidrinti savo ir vaikų laisvalaikį, kibkime į darbus ir pasigaminkime šaunų aitvarą. Mus pamokins kūrybinių dirbtuvių “Artoteka” vadovė Laima Ragauskaitė.

Mums reikės:

-blizgančio dovanų popieriaus (jis yra lengvas, ne taip greitai plyšta ir yra estetiškas)

-virvutės ar tvirto siūlo

-bambukinių lazdelių

-lipnios juostos.

Darbo eiga:

  • Išsikerpame iš dovanų popieriaus rombo formos aitvarą. 
  • Dedame vertikaliai aitvaro formos bambukinį pagaliuką, užlenkiame viršutinį kamputį ir užklijuojme lipnia juosta. Ja pritvirtiname ir kitą bambuko lazdelės galą. O pasiėmę kitą bambuko lazdelę priklijuojame likusius būsimojo aitvaro kampus.
  • Jau turime aitvaro “griaučius”. Tada atsivyniojame tvirtą virvutę ar siūlą - pusantro aitvaro ilgio. Abu siūlo galus sutvirtiname mazgeliais, kad jis neirtų.
  • Pasidarome dvi skylutes - vieną aitvaro viršuje, kitą apačioje. geriausia tai daryti su įkaitinta yla. 
  • Tada vieną siūlą galą kišame iš išorinės aitvaro pusės į viršutinę skylutę. Perkišę siūlą ištraukiame jį apie 7-10 cm. Juo aprišame abu mūsų aitvaro pagaliukus, kurie kertasi vienas su kitu - paprasčiausiu rišimo būdu. Su antruoju siūlo galu padarome tą patį - pekišame per apatinę aitvaro skylutę ir aprišame besikertančius pagaliukus.
  • Išorinėje aitvaro pusėje su siūlais turime užrišti kilputę, o ji turi sudaryti statų kampą su aitvaru. 
  • Tuomet dar suvyniojame ir pritvirtiname ritę su ilgu siūlu, kad aitvaras galėtų skristi aukštai. Pakabiname aitvaro uodegą su kaspinėliu ar kaspinėliais ir VISKAS - mūsų aitvaras baigtas!

Lengvų skrydžių!