Kaip padėti vaikui pasikeitus laikui? Pediatrės patarimai

Kaip padėti vaikui pasikeitus laikui? Pediatrės patarimai

27. Mar 2012, 11:00

Kaip parodė „Mamyčių klube“ vakar atlikta apklausa, mūsų vaikučiai į laiko pakeitimą sureagavo – dauguma išmiegojo ryte ilgiau negu įprasta, buvo sunkiau prižadinti. Jūsų dėmesiui – vaikų ligų gydytojos patarimai, kaip palengvinti vaikučiams adaptaciją pasikeitus laikui.

 

Konsultuoja Vaikų ligų gydytoja, neurologė Rūta Maciulevičienė

 

Į laiko pasikeitimus reaguojame visi

 

Gydytoja Rūta Maciulevičienė neabejoja, kad laiko pakeitimas veikia mus ir mūsų vaikus:  „Taip, be abejo, mus veikia netgi tai, ko neįsisąmoniname, pavyzdžiui, mėnulio priartėjimai ir nutolimai, saulės iškrovos, magnetinis laukas, šviesos – tamsos keitimasis irgi. Žinoma, tas poveikis nėra labai dramatiškas,  nuo to niekas nemiršta, tačiau labai subtiliame biocheminiame lygmenyje pakitimai vyksta, ir žmogus vienaip ar kitaip reaguoja į tokius dirgiklius kaip laiko pastūmimas“.

 

Dviejų tipų vaikai


Mokslinių tyrimų, kaip laiko pakeitimas įtakoja vaikų gyvenimo kokybę, nėra, yra tik pavienių stebėjimų šia tema. Gydytoja neurologė Rūta Maciulevičienė sako, kad visi pokyčiai labiausiai paveikia „silpniausią grandį“, šiuo atveju – ir vaikus.

 

Vaikų ligų gydytoja Rūta Maciulevičienė: „Vaikai yra labai nevienodi. Vieni iš prigimties yra stabilios psichikos, stabilių emocijų, sveiki, jiems laiko pasikeitimo daromo poveikio dažniausiai tėvai nepastebi. Vaikai, kurie yra jautrūs, turi sutrikusį miego - būdravimo režimą, kurie yra irzlūs, greitai išsiderina jų režimas, jiems bet koks laiko ir režimo pasikeitimas gali sukelti reakcijas, kurias labai pajus ir tėvai, ir mokytojai.

 

Jiems sunkiau prisitaikyti, tokie vaikai negali užmigti vakare, ryte pakelti jie būna irzlūs, dirglūs, o kuo labiau pervargsta, tuo blogiau užmiega. Labai retai, bet kartais tai tenka pakoreguoti ir medikamentiniu būdu“.

 

Adaptacija – iki savaitės


Į klausimą, kiek laiko paprastai užtrunka adaptacija prie pasikeitusio laiko, gydytoja atsako taip: „Patirties  galime pasisemti iš daug keliaujančių žmonių, kurie dažnai keliauja po šalis su skirtingomis laiko juostomis. Adaptacija įvyksta per 5-7 dienas savaime, taigi, maždaug per savaitę vaikas turėtų prisitaikyti prie pasikeitusio laiko ir režimo. Jeigu matote, kad vaikas nerimsta, labai sunkiai keliasi ryte, pasistenkite jį  anksčiau guldyti.

 

Ir gultis turi visa šeima, nes vaikas turi suprasti - dabar ramybės laikas ateina anksčiau. Jei norėsite tik vieną vaiką ištremti anksčiau miegoti, paprastai tas sunkiai pavyks. Dabar, kadangi švinta vis anksčiau, vaikai, kurie turi labai jautrų biologinį laikrodį, paprastai bunda vos prašvitus. Absoliučiai daugumai vaikų problemų neturėtų būti po kelių dienų pakeitus laiką, o po savaitės – tai tikrai. Kalbame apie sveiką, stabilios psichikos ir emocijų vaiką“.

 

Laiko pasikeitimas labiau veikia vyresnius vaikus


Kokie vaikai – mažesni ar vyresni jautriau reaguoja į laiko pasikeitimą? „Mažesni tą jaučia mažiausiai, jie gyvena pagal savo ritmą, keliasi, kada jiems reikia ir užmiega, kai pavargsta. Labiausiai jaučia tie, kurie yra priverstinai keliami - darželinukai ir mokyklinukai. Tačiau vėlgi tai labai individualu.

 

Net apie naujagimį sakoma: „Jis miega nuo 16 iki 20 valandų per parą“, taigi, net pirmo mėnesio amžiaus tarpsnyje svyravimas išlieka net 4 valandos, ir taip visą gyvenimą. Vienam užtenka 8 valandų miego, kitam -10, trečiam -11. Tie, kurie labiau „priklausomi“ nuo miego, labiau jaučia laiko pasikeitimą“ – sako vaikų ligų gydytoja.

 

Kodėl žiemą miegame daugiau?


„Miego -  būdravimo režimas yra reguliuojamas tam tikrų hormonų, kurie išskiria smegenyse. Pavyzdžiui, pradėjus temti žmogaus smegenyse pradeda skirtis melatoninas, vadinamasis miego hormonas. Jis pasiekia savo piką 2 valandą nakties, po to jo koncentracija mažėja iki 6 valandos ryto, tada žmogus ima busti.

 

Todėl norėdami paankstinti miego laiką, jeigu yra šviesu, užtamsinkite langus, užgesinkite šviesas, išjunkite kitus dirgiklius. Atėjus pavasariui mes pradedame anksčiau keltis, nes šviesiu paros metu mūsų smegenyse pradeda išsiskirti mažiau melatonino, o žiemą, kai jo daugiau išsiskiria, mums ir miegoti norisi daugiau" - sako vaikų ligų gydytoja ir neurologė Rūta Maciulevičienė.  

 

Kada vaikui reikia specialisto pagalbos?

 

  • Jei tėvai mato, kad praėjo diena, dvi, savaitė, o situacija negerėja,

 

  • Vakare vaiko niekaip negalima paguldyti,

 

  • Ryte atsikėlęs jis jaučiasi it leisgyvis: nesikelia, verkia, pyksta viskas jam krinta iš rankų, atsisako valgyti,

 

  • Kreiptis reikėtų į neurologą arba į pediatrą.  

 

Ar Jūsų vaikai jau apsiprato su nauju režimu?