Kaip padėti kūdikiui užmigti?

Kaip padėti kūdikiui užmigti?

24. Feb 2013, 08:00

Saldus mažylio miegas būtinas ne tik tam, kad jis pailsėtų, bet ir kad augtų sveikas ir stiprus. Todėl nuo pirmų dienų vaikučio miegui reikia skirti dėmesio. Tiksliau, ritualams, kurie padėtų mažyliui sklandžiai užmigti ir kokybiškai išsimiegoti.

 

 3 migdymo ritualo etapai - maudynės, oro vonios ir masažas

 

Dažniausiai nakties miegas asocijuojasi su tokiais vaikučio priežiūros dalykais kaip maudynės, oro vonios, švelnus paglostymas (masažas) ir mamos pienelis. Jau vėliau, kaip mažylis paaugs, jam taps svarbi mamos dainuojama lopšinė ar skaitoma pasaka.

 

Prieš miegą su vaikučiu nereikėtų dūkti ir kitaip aktyviai leisti laiką, visi ritualai turėtų būti ramūs, nuteikiantys miegui, o jų paskutinis etapas – užmigimas. Ritualai veiksmingi tada, kai jų laikomasi nuosekliai.

 

Kiek laiko skirti panašiems užmigimo ritualams? Paprastai apie 20 -40 minučių, priklausomai, ar vaikutis maudomas, ar ne. Be to, vaikų priežiūros specialistai atkreipia dėmesį, kad vaikai yra nevienodi – vienus maudynės vonelėje suaktyvina, o kitus, atvirkščiai, kone užmigdo. Žinodami, koks jūsų vaikas, organizuokite jų vakarinę veiklą.

 

Oro vonios. Vakaro miego ritualą geriausiai pradėti nuo oro vonių. Tai ne tik grūdina vaikutį, padeda jo odelei “įkvėpti gaivaus oro”, bet ir atpalaiduoja mažylius.

 

Maudynės. Kitas vaikų mėgiamas vakaro užsiėmimas – maudynės. Įsitikinkite, kad vandens temperatūra yra tinkama ir patiks vaikučiui, galite naudoti atpalaiduojančias priemones, kurios raminamai veikia vaiką. Pavyzdžiui, tokia yra levanda.

 

Kol kūdikis visai mažas, jam nereikia kempinės, švelniai odelei visiškai pakanka, kai ji prausiama ranka. Po maudynių nusausinkite odelę irgi švelniu audeklu, o ne trinkite storu rankšluosčiu. Po maudynių gali būti lengvas masažas, mažylio paglostymas.

 

Masažas. Masažas turi būti neaktyvus, lengvas, švelnus. Švelniu balsu galite niūniuoti ar kalbėti su vaikučiu – juk masažas yr air bendravimo priemonė, ryšio tarp mamos ir vaikučio stiprinimas.

 

Po masažo galima pasakyti mažyliui, kad pasiruošimas miegui beveik baigtas, teliko apsirengti, pavalgyti ir eiti į lovytę.

 

Ar užmigs pats?

 

Po visų ritualų, kai kūdikis švarus ir sotus, reikia paguldyti jį į lovytę, kad jis savarankiškai užmigtų. Jeigu panaši tvarka kurtosis diena iš dienos, mažylis prie to pripras ir tikrai užmigs pas vienas, nereiks mamai ar tėčiui nešioti ant rankų.

 

Ar Jūsų kūdikis užmiega savarankiškai? Ar reikia būtinai panešioti prieš naktį?