Kaip padėti 4-12 mėn. amžiaus vaikučiui vystytis?

Kaip padėti 4-12 mėn. amžiaus vaikučiui vystytis?

19. Mar 2014, 12:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Konsultuoja fizinės medicinos ir reabilitacijos centro „Gemma“ vaikų kineziterapeutė Laura Sidaraitė.

Sulaukęs 4 mėnesių kūdikis gulėdamas ant pilvo pakelia ne tik galvą, bet jau remiasi dilbiais ar ištiestomis rankomis, gali apsiversti  nuo pilvo ant šono, nugaros, sudeda abi plaštakas (vieną prie kitos), žaislus griebia visa plaštaka.

5 mėnesių vaikas gali pradėti šliaužioti, sėdinti vaiką būtina prilaikyti, kad jis ištiestų nugarą, vieno vaiko nepaliekam sėdinčio, nes jo nugaros raumenukai dar nėra pakankamai stiprūs.

6 mėnesių kūdikis jau gali pasėdėti neatsirėmęs iki 30 minučių, tad galim pradėti pratimus, padedančius jam savarankiškai atsisėsti.

Kūdikiui gulint ant nugaros, viena ranka prispaudžiam jo kojas (klubą), kita paimam už prispausto klubo pusės vaikučio  rankos (pvz.: prispaudžiam dešinės pusės klubą ir keliam dešinę rankytę), ir bandom jį per šoną sodinti. Kita rankute vaikutis turėtų būti atsirėmęs į grindis ar lovytę.

7 – 8 mėnesių kūdikis jau ropoja, galim jam padėti iš lėto pastumiant po vieną sulenktą kojytę, gali pats atsistoti, atsisėsti laikydamasis už atramos, galim pradėti mokyti atsistoti: vaiką paklubdom, vieną kojytę ištraukiam taip, kad ji pėdute remtųsi į grindis, dedam ranką ir paspaudžiam keliuką ir vaikutis pats ištraukia kitą kojytę ir taip atsistoja.

Tik nuo 8 – 9 mėnesių vaiką galima statyti į vaikštynę, bet tik iki 2val per dieną ir tik būtinais atvejais, stenkimės kuo trumpiau.

Vaikutis pradeda vaikščioti maždaug nuo 10 mėn. iki 1,5 metų, bet čia nėra griežtų taisyklių, gali pradėti vėliau ar anksčiau. Jei mamytei vis tiek neramu, kad vaikas vis dar nevaikšto, ji gali pasikonsultuoti su kineziterapeutu, neurologu ar ortopedu.