Kaip nutraukti žindymą be streso?

Kaip nutraukti žindymą be streso?

20. Jun 2012, 11:00

Ateina metas, kai tenka nutraukti maitinimą krūtimi - kartais vaikas pats atsisako krūties, tačiau dažnai pačios mamytės pavargsta morališkai ir nori baigti žindymą. Kaip tai padaryti be įtampos ir streso?

 

Kelios mamų istorijos:

 

Agnė rašo:


Sveiki, auginu 1,7 metų berniuką, vis dar maitinu, norėjau maitinimą nutraukti palaipsniui nesukeldama vaikui streso, bet…Prieš einat miegoti pavalgė, daviau arbatytės, tačiau užsinorėjo papuko, aišku, as nedaviau, nes tą dieną valgė jau keletą kartų. Taigi mažasis išdykėlis krito ant grindų, pradėjo draskytis.

 

Sako, nereikia kreipti dėmesio, išėjau iš kambario, palikau jį vieną apsiraminti, o grįžusi randu nusidraskiusį nosytę (nejaugi taip gali būti, kad tokio amžiaus vaikas jau rodo tokius ožiukus). Miega su mumis, per naktį keliasi keletą kartų valgyti, kartais tik vieną. Aš labai bijau, kad vaikas nepatirtų streso, man taip pat sunku, bet tiesiog pavargau morališkai, noriu maitinimą nutraukti iki vasaros.

 

Būkit geri, padėkite. Kiekvienas vaikas individualus, todėl, manau, kiti metodai ne visada tinka kaip draugių vaikučiams.

 

Mama Aušra:

 

Prašau patarkite, ką daryti, kad dingtų pienas, nes noriu nutraukti maitinimą krūtimi. Žinau, kad staigiai negalima to daryti, kaip geriau pasielgti, kas kiek valandų dar maitinti? Jei retai maitinu, kaupiasi pienas kūrtyse, bijau, kad nebūtų uždegimo.

 

Pasak žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultančių Joanos ir Marijos, vaikučio nujunkymas yra svarbus laikotarpis tiek vaikučiui, tiek mamai. Nujunkyti reikėtų palaipsniui ir ne per trumpą laiką.

 

Pamėginkite per savaitę nuimti po vieną maitinimą. Kuriuos maitinimus pirmiausiai nuimti, geriausiai žinote jūs. Dažniausiai vaikučiams lengviausiai sekasi atsisakyti dieninių maitinimų. Skausmingiausia netekti žindymo prieš miegą, miegant ir prabudus. Tas galioja ir nakties, ir dienos miegui. Taigi, gal pradžiai pasirinkite sumažinti žindymų skaičių tų "lengvųjų" sąskaita.

 

Taip lėtai mažinant žindymų skaičių krūtys palaipsniui prisitaikys ir gamins mažiau pieno. Jūsų organizmas ir vaikutis nepatirs šoko. Jeigu vis dėl to krūtis labai temps, jausite skausmą, ištraukite iš jų truputėlį pieno, tačiau tik tiek, kad nejaustumėte didelio diskomforto.

 

Jeigu turite galimybę, palikite bent naktinius maitinimus nors iki 2 metų amžiaus. Tai labai svarbu dar tik besiformuojančiam vaikučio imunitetui ir psichologiniam vystymuisi. Netgi tuomet, kai pieno krūtyse lieka visai nedaug, jis tampa savo sudėtimi panašus į priešpienį ir teikia mažyliui labai didelę apsaugą nuo įvairių ligų.

 

Agnės istoriją komentuoja Mama-mamai savanorė, žindymo konsultantė, mama Asta:

 

Miela mamyte Agne. Puiku, kad rūpinatės, jog sūnelio atjunkymas nuo krūties būtų kuo sklandesnis ir nesukeltų streso nei Jums, nei vaikui.

 

Panašu, kad šiuo metu judu dar nesate pasiruošę atjunkymui be streso. Noras atjunkyti Jums kyla dėl to, kad esate pavargusi, vaikas "ožiuojasi" (ypač dėl to, kad jaučia būsimas permainas ir Jūsų nerimą, sutrikimą), galbūt dažniau prašo krūties, yra nekantresnis. Gali būti, kad ir aplinkiniai ragina nutraukti žindymą, nes "vaikas jau didelis", nes "atjunkius sumažės "ožių" ir pan.

 

Prieš apsisprendžiant, pravartu būtų žinoti keletą dalykų apie šį vaikų amžiaus tarpsnį.

 

- maždaug nuo 10 mėnesių iki 2 metų vaikas išgyvena prieraišumo periodą: nenori paleisti mamos nei dieną, nei naktį - keliasi, tikrina, gali pradėti dažnai prašyti krūties ir visai ne dėl to, kad nori valgyti. Pats pikas yra maždaug 1,5 metų, vėliau vaikas lengviau atsitraukia nuo mamos.

 

- iki 2 metų vaikas nesupranta, ką reiškia atidėti malonumą, jis visko nori čia ir dabar. Vėliau jau galima su vaiku susitarti, kad "papuką" jis gaus truputį vėliau. Taip vaikui augant, jei jis pats neatjunksta nuo krūties, galima susitarti, kad "papuką" jis gaus tik prieš miegelį, tik namie ir pan.

 

- maždaug iki 2,5 metų išdygsta vaiko krūminiai dantys. Jūsų sūnelį dabar greičiausiai taip pat vargina ir nemalonūs dantų dygimo pojūčiai, todėl jis gali būti nekantrus, irzlus. Žindimas jį ramina.

 

Verta žindyti

 

Vasarą verta žindyti, nes taip patenkinamas didesnis vaiko skysčių poreikis, mažesnė tikimybė susidurti su bakterijomis, užterštu vandeniu, susigundyti vaisvandeniais, kuriuose daug cheminių priedų.

 

Suprantama, kad Jūs jaučiatės pavargusi morališkai, jei visą laiką viena rūpinatės vaiku. Nutraukusi žindymą problemos neišspręsite. Tad nesivaržykite prašyti artimųjų pagalbos, kad galėtumėte skirti laiko savo pomėgiams, draugams, o grįžusi pas vaiką vėl su malonumu juo rūpintumėtės.

 

Susiraskite draugių, mamų, kurios augina panašaus amžiaus vaikučius ir turi panašių sunkumų. Pasidalinkite savo patirtimi, išklausykite kitų bėdas ir pamatysite, kaip bus lengviau.

 

Sėkmės!

 

www.pradzia.org/zindymas-knyga

1 

09. Aug 2012, 10:04

Norejau paklausti patarymo kaip nujukinti vaikuti mazylei yra 1,4menesiai.noreciau maitinti ilgiau bet atsitiko taip kad prastojau ir noreciau kad mazyle jau atprastu nuo manojo pienuko.patarkite jeigu galite.labai aciu ☺