Kaip nugalėti pavydą pavydu?

Kaip nugalėti pavydą pavydu?

16. Feb 2012, 08:40

Iš būsimos mamos pasisakymo:

 

Sveiki, aš laukiuosi, gyvenu su draugu. Sutariame labai gerai. Jis nuostabus Žmogus, labai džiaugiasi, kad bus tėvelis, rūpinasi manimi ir mūsų ateitimi, tačiau jo pavydas ir įtarumas yra nevaldomi. Jei pasisveikinu su su kokiu pažįstamu, draugas tuoj ima kamantinėti, kas jis, kodėl sveikinuosi ir panašiai.

 

Gal galite man patarti, ką daryti? Juk negaliu atsiriboti nuo viso pasaulio vien todėl, kad mano draugui vaidenasi, kaip turėčiau reaguoti į tokį jo elgesį? Kaip jam paaiškinti, kad myliu tik jį ir jokių kitų man nereikia?

 

Labai bijau, kad ši problema nutrauks mūsų santykius, ir liksiu vieniša mama. Juk turi būti kažkoks gydymas to nesveiko pavydo? Man būtų labai gaila skirtis. Aš kartais net išnaudotoja pasijaučiu ne savo noru, nes jis viską perka tik man, sau net žieminių batų nenorėjo pirkti. Jis vis sako, kad jam nieko nereikia, svarbu,  kad aš viską turėčiau. Jis skaniausią kąsnį man atiduoda, labai geros širdies yra, todėl tikiuos, kad pavyks mums tą jo pavydą suvaldyti.

 

Atsako neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Linga Švanienė:

 

Sveika,  jaučiu Tavo susirūpinimą dėl bendro gyvenimo su draugu ateities, nes Tavo draugas, laukiamo vaikučio tėtis, yra labai pavydus. Įsivaizduoju, kad gali būti pikta, apmaudu, kai esi kaltinama nebūtais dalykais. Suprantu, kad esi pasimetusi, ir gali kilti mintys, jog toks draugo elgesys privers jus išsiskirti.  Iš kitos pusės, matau, jog nori išsaugoti šeimą, vertini tai, kad draugas yra ištikimas, rūpestingas, mylintis Tave ir laukiantis jūsų vaikelio.

 

Kai žmonės bendrauja, jie nesąmoningai vaidina vieną iš šių psichinių rolių: vaiko, suaugusiojo arba tėvo (mamos). Kiekviena iš šių būsenų turi jai specifinius elgesio bruožus. Tas pats žmogus skirtingose situacijose gali vaidinti skirtingus vaidmenis.  Efektyvus bendravimas paprastai vyksta tarp dviejų suaugusiųjų.  Tavo su draugu santykiai susiklostė taip, kad draugas, keldamas pavydo scenas, tampa reikliu tėvu, o tavyje nori matyti paklusnų vaiką.  

 

Beje, toks bendravimo būdas yra gana dažnas ir, jei Tave jis tenkintų dėl to, kad Tau suteikiamas  materialinis aprūpinimas,  partnerio dėmesys, tai galėtum prisitaikyti ir toliau taip gyventi.  Tačiau, matau, kad Tau tokie santykiai nepatinka.  Klausi, kaip būtų galima išgydyti draugą nuo pavydo. Padėti galima tik tam, kuris supranta savo problemą ir nori pasikeisti. Tačiau net ir pati viena gali kai ką daryti.

 

Štai psichologas V.Levi  tokiais atvejais siūlo išbandyti kontrastinį būdą - pavydėti labiau, nei Tavęs pavydi: Įsijausk ir vaidink! Skambink jam kas penkiolika, o dar geriau -kas dešimt minučių. Teiraukis, su kuo kalba. Įtarinėk įmanomais ir neįmanomais dalykais. Ar nėra šalia moterų? Nėra? Tai, kada paskutinį kartą matei moterį? Aha, kartu važiavot liftu! Ar ta bendradarbė ką nors sakė? O ką tu jai atsakei? Atsakei? Vadinasi, jau domiesi ja! Nesidomi? Vadinasi galvoji apie ją. Negalvoji? Vadinasi tau rūpi ji. Visai nebūtina pavydėti logiškai, svarbu kūrybiškai ir su polėkiu. Pavydėk kiekvienai pro šalį praėjusiai gyvai būtybei, kaimynų katei, gražuolės nuotraukai stende, filmų, kuriuos kartu žiūrite, herojėms, laikraščiams, kuriuos jis skaito, mintims, kurias jis galvoja (ar negalvoja). Užknisk jį savo pavydu. Pavydėk be galo ir be krašto.

 

Kaip matai, pasinaudodama aktyviu pavydu, Tu pereitum į tėvo (mamos) rolę, o jis nori nenori turėtų užimti vaiko poziciją.  Ilgainiui galėsite bendrauti kaip du lygūs suaugę žmonės.

 

Ne visada lengva padėti kitam įveikti pavydą. Jei pačiai vienai susitvarkyti su iškilusiomis problemomis būtų sunku, Tu gali kreiptis pagalbos į profesionalą - šeimyninių santykių psichologą. NLP savo arsenale taip pat turi daugybę priemonių, padedančių koreguoti bendravimo modelius. Kaip automobilį sudėtinga nuplauti ar pataisyti, sėdint jame, taip ir pašlijusius santykius pakeisti tokiais, kurie jus abu tenkintų,  būtų paprasčiau ir greičiau, padedant specialistui.  Svarbiausia, žinok, kad iš bet kokios situacijos yra išeitis.

 

Sėkmės Tau, kantrybės ir išradingumo! 

 

Linga Švanienė

NLP konsultantė

Mob.tel. 8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

http://neurokodas.weebly.com