Kaip mokyti vaiką išpūsti nosytę?

Kaip mokyti vaiką išpūsti nosytę?

27. Dec 2012, 00:00

Vaikui susirgus sloga, svarbiausia yra reguliariai išvalyti nosytę, kad sekretas nenukeliautų žemyn. Puiku, jei mažylis moka išpūsti nosį, o jei ne?

 

Žinoma, tokiu atveju reikia mokyti vaiką išpūsti nosytę, tačiau kūdikiais iki metų ar pusantrų yra per maži tokiems mokslams. Kūdikiams nosis siurbiame specialiais siurbtukais.

 

Siūlome Jums vieną žaidimą, kuris tinkamas žaisti su sloguojančiu mažyliu ir padeda jam išmokti išpūsti nosį.

 

Žaidimas „Nupūsk plunksnelę”

 

Jam reikia:

 

plunksnelės, vatos rutuliuko ar kito labai lengvo daikčiuko

 

Kaip žaisti?

 

-Padėkite ant stalo plunksnelę ar vatos rutuliuką. Pasakykite mažyliui, kad jo užduotis - nupūsti plunksnelę iškvepiant orą iš nosytės, taigi, ne per burną, o per nosį.

 

-Pamokykite suspausti lūpytes ir per nosytę iškvėpti orą taip, kad nupūstų nuo stalo plunksnelę ar vatos gniužulėlį.

 

-Šis žaidimas turėtų patikti mažiesiems, ypač jei ima lenktyniauti tėveliai, vyresnis broliukas ar sesė. Žaisdami vaikai pajunta galintys per nosį stipriai iškvėpti orą. Jiems susirgus sloga, žaidimą galite priminti.

 

-Pagirkite vaiką už pastangas, nepykite, jei nepasisekė. Kitą kartą vėl pasiūlykite pažaisti. Svarbiausia - gera nuotaika, kad viskas vyktų per žaidimus.

 

{smallpic:1}

 

Taip vaikas išmoks išpūsti nosį, ir kitą kartą užpuolus slogai bus lengviau ją išvalyti. Kokio amžiaus vaikai moka išpūsti sekretą iš nosies patys, priklauso nuo jų brandumo. Kai kurie būna sumanūs jau 1,5-2 m., tačiau pasitaiko, kad net ir 4-5 m. dar nemoka.


Smagaus žaidimo mokantis!