Kaip mokyti kalbėti dvimetuką?

Kaip mokyti kalbėti dvimetuką?

15. Sep 2011, 00:00

Vaikučiui – dveji metukai, bet jis dar nekalba.

 

Sako tik pagrindinius žodelius: „mama“, „tete“. Visus kitus trumpina: teletabiai - te, mašina - ma, skrenda - ken ir panašiai.. Ar verta nerimauti?

 

Konsultuoja logopedė Jolanta Vasiliauskienė


Visų pirma pasiklausinėkite savo tėvelių, kada pradėjote kalbėti jūs ir jūsų vyras. Gali būti, kad vaikas paveldi iš jūsų. Rimtai jau sunerimti reiktų tada, jei vaikas, būdamas trejų metų, nekalba, arba kalba nesuprantamai.

 

Dėl trumpinimų - tai visai normalu. Juk koks ilgas žodis yra „teletabis“ arba koks sudėtingas žodelis „skrenda“, Jei vaikas trumpina ir trumpus žodelius, tada gražiai pati kartokite kad, pavyzdžiui, yra katė, o ne „ka“.

 

Kartokite tiek, kiek reikia

 

Kartojimas yra visų žinių motina. Nebijokite vaikui kartoti, nesvarbu, kad galbūt teks 100 kartų pakartoti. Eina vaikas ir klausia, rodydamas į duris: „Kas čia?“. Atsakykite – „Durys“. Nesvarbu, kad klaus daug kartų, kartokite kantriai. Tikrai sulauksite laiko, kai eidamas pro šalį vaikas pats gražiai pasakys – „Durys“.

 

Nekalbėkite "leliukų" kalba

Niekada nekalbėkite vaiko kalba, tarkim, vaikas miegojimą įvardija „papa“, tai jūs, kai kviečiate miegoti, taip ir sakykite, kad einame miegoti, o ne papa. Pamatysite, kad po kurio laiko vaikas pradės sakyt „miegoti“, gal ir ne visai taisyklingai, bet viskam reikia laiko.

 

Pratimai lūpoms ir liežuviui

 

Dar galite padaryti pratimukų lūpytėms ir liežuviukui. Lūpų mankšta yra tikrai nesudėtinga ir visai smagi.

 

Atsistokite prie veidrodžio ir kartu su vaiku padarykite paeiliui tai šypsenėlę, tai dūdelę (atkišat lūpas į priekį). Visa tai reikia atlikti kuo stipriau, įtempiant lūpas. Kartokite kokius 5 kartus, kai tik turėsite laisvą minutę, o ir vaikas bus gerai nusiteikęs.

 

Liežuvio mankštai galima daryti pratimą „laikrodukas“: iškišate liežuvį ir pasukate jį į vieną, paskui į kitą pusę.

 

 Klausk logopedo

15. Sep 2011, 18:41

mano berniukas 2m.kalba nedaug,bet pakankamai.tik sakinuku nelabai nori sakyt..o va i darzeli paejo savaite ir vakar atneses stikline jau sako man get pylk 😀 yra dar toki zodeliai kaip niam niam, liulia(miegoti),mu mu (kartyte),ku ku (kiaulyte),kitus sako svelpluojant jyja(lyja).mes nuo metuku vis vartom knygutes ir ziurinejam kas cia?,vis pasikartojam mokamus zodzius,kai matau kad kazka nori pasakyt bet nelabai eina kartoju ta zodeli jam

15. Sep 2011, 10:42

ir pastebejau,jei girdi kazka svepluojant, neteisingai sakant,tuoj pagauna, ir kaip sunku priversti teisingai kalbeti. mane tai erzina, kai su vaiku pradeda kalbeti pauksciu kalba

15. Sep 2011, 10:36

as visada stengiuosi sneketi normaliai kai kreipiuosi y vaika bet va yra vyro tevukai kurie galbut specialiai kalba su vaiku lialiuku kalba 😈 kiek kartu as jiem sakiau kad kalbetu normaliai bet jie vistiek daro savo, toks vaizdas kad tik mane panervuotu 😈 😈 😈

15. Sep 2011, 08:56

labas rytas, su suneliu kalbame tik musu kalba, niekada nebuvo leliuku zodziu, pradzioje kalbejo tik pirmais skiemenis, bet kartojome kaip reikia tarti zodzius, ir nepilnu dvieju jis kalbejo gana suprantamai, tik praleisdavo "r" raide, pamazu ismoko ir ja tarti, ir stipriai pabrezia tardamas.dabar yra beveik triju metuku ir kalba kaip suauges zmogus

15. Sep 2011, 07:54

Labas rytas, visu pirma tai reiketu atsisakyti leliuku kalbos, ar bent jau pirmaji pasakyti gerai tarkim nori gerti- atete, bet ir t to su laiku nebereiktu daryti.Aisku daug kas priklauso nuo genu,.Pirmasis sunus kalba nuo 1.3m, suprantamai aiskiai jau nuo 1.6m.Turim kaimynu berniuka kuriam 4m o kalba dar nesuprantamai, nes mociute labai prie to prisideda, sako erkiuli, noli su niuniu liuli liuli.(Erikai, ar nori su seneliu miegucio)