Kaip lavinti vaiko vaizduotę ir kūrybiškumą žaidžiant?

Kaip lavinti vaiko vaizduotę ir kūrybiškumą žaidžiant?

24. Mar 2021, 08:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaizduotė ir kūrybiškumas gyvenime labai praverčia. Ar norite, kad jūsų vaikas tai lavintų nuo pat mažens? Nėra taip sunku, kaip gali atrodyti. Štai keletas naudingų patarimų.

Vaizduotė – gebėjimas mintyse formuoti idėjas, vaizdus ir įvykius, kurie tikrovėje neegzistuoja. Pasitelkęs vaizduotę, vaikas gali laisvai kurti naujus dalykus ir pamatyti įvairias situacijas, su kuriomis gali susidurti ateityje.

Kita vertus, kūrybiškumas yra procesas, kurio metu tai, ką įsivaizduojame, paverčiame realybe. Abu šie įgūdžiai daro didžiulę įtaką mūsų gyvenimo kokybei ir laimės pojūčiui.

Sukurkite sąlygas kūrybiškumui ugdyti

Jau nuo pirmųjų gyvenimo metų pasireiškia vaiko vaizduotė ir kūrybiškumas. Tai iliustruoja piešiniai ir pastatai iš kaladėlių, kuriuos mažieji dažnai kuria atspindėdami aplinkinį pasaulį.

Kaip sudaryti sąlygas, skatinančias vaiko kūrybiškumą? Atminkite, kad pernelyg griežta priežiūra ir kritika riboja kūrybą ir spontaniškumą, o tai neigiamai veikia pasitikėjimą savimi. Jei vaikas nori piešti, neverskite jo naudoti kreidelių ar žymeklių ar piešti ką nors konkretaus. Nekritikuokite sakydami, kad namas turėtų atrodyti kitaip, o saulė neturi plaukų. Tegul jūsų mažylis pats pasirenka ir savaip interpretuoja. Suteikite jam laisvę mąstyti ir kurti, neribodami jo pasirinkimo.

Tas pats kalbant ir apie žaidimus. Jei vaikas panorės sukurti kažką, ką tik jis įsivaizduoja, nesikiškite. Juk kodėl bokštas negali turėti sparnų ir skristi? Po daugybės bandymų vaikas tikrai ras sprendimą, kad sparnai nenukristų. Atminkite, jog mažųjų vaizduotė yra beribė.

Ką dar reikėtų atminti kalbant apie kūrybinę aplinką? Šiais laikais televizoriai, kompiuteriai, planšetės ir išmanieji telefonai vaikui yra tai, kas natūralu. Tačiau jie retai lavina vaizduotę ir kūrybiškumą. Žinoma, nereikia visiškai atimti iš vaiko galimybės naudotis šiais įrenginiais, tačiau įsitikinkite, jog jie nėra vienintelis pramogų šaltinis. Verčiau skaitykite kartu knygas, žaiskite su kaladėlėmis ir eikite pasivaikščioti. Galimybių yra begalė.

Raskite laiko žaidimui su kaladėlėmis

Daugelis suaugusiųjų prisimena, kaip vaikystėje smagiai žaidė su kaladėlėmis. Ar žinojote, kad šis žaidimas teikia ne tik džiaugsmą, bet ir lavina vaizduotę bei kūrybiškumą? Štai kodėl meilę kaladėlėms verta perduoti ir savo atžaloms.

Viena iš geriausių smagios kūrybos idėjų yra LEGO® DUPLO® serijos kaladėlių rinkinys „Deluxe 10914“, skirtas 1,5 metų ir vyresnio amžiaus vaikams. Spalvotos kaladėlės ir įvairios mini figūrėlės, vaizduojančios žmones ar gyvūnus, skatina mažuosius mėgautis linksma pramoga ir lavina jų vaizduotę bei kūrybiškumą.

Jauniesiems išradėjams šis rinkinys padės pasisemti įkvėpimo kūrybai. Dėžutėje jie ras gėlių, balionų, automobilių, langą, dovanų ir tortą, kaladėlių su skaičiais nuo 1 iki 5 ir įvairiaspalvių kaladėlių, kurios gali būti naudojamos viskam, ką tik galima įsivaizduoti.

LEGO® DUPLO® serija įkvepia džiaugsmingai žaisti kartu su vaikais, todėl šis rinkinys ypač pravers tiems tėvams, kuriems dažnai pritrūksta idėjų, kaip užimti mažuosius.

Vaizduotė ir kūrybiškumas šiuolaikiniame pasaulyje yra labai vertinami. Šios savybės padeda vaikui pasiekti geresnių rezultatų mokykloje, o suaugus – tobulėti profesinėje srityje. Štai kodėl taip svarbu lavinti tokius įgūdžius nuo pat mažens. Štai kodėl turėtumėte pasirinkti kaladėles, kurios lavina vaizduotę ir kūrybiškumą.