Kaip išvengti traumų žengiant pirmuosius žingsnelius?

Kaip išvengti traumų žengiant pirmuosius žingsnelius?

27. Jun 2018, 07:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sunkiai turbūt rastume vaiką, kuris būtų užaugęs be didesnių ar mažesnių "traumų", pvz. mėlynės ar gumbo kaktoje. Ypač tuomet, kai žengia savo pirmuosius savarankiškus žingsnelius.

Augindami savo mažylį, pirmaisiais jo gyvenimo metais su nekantrumu ir netgi jauduliu laukiame kiekvieno jo savarankiškumo ženklo - štai jis jau sėdi pats, savarankiškai atsistoja ar lengvai nuropoja kokio nors objekto link...

Būtent šiuo periodu pasipila netikėtumai tėveliams - vieną akimirką mažylis šalia, kitą – jo niekur nerandame, kol galiausiai paaiškėja tylos namuose priežastis.

Pasak gydytojo ortopedo traumatologo Vido Misevičiaus, vaikai yra smalsūs, pasaulį pažįsta čiupinėdami, viską kišdami į burną, aukščiau lipdami, kur įdomiau, kur dar nepažinti daiktai. O jei lipa aukščiau, gali ir nukristi.

"Krisdami vaikai dažniausia susimuša galvą, nes galva yra santykinai didelė ir jos svoris didesnis. Jei tai kritimas nuo nedidelio aukščiau, pavyzdžiui, nuo lovos, tai baigiasi tik guzu - vaikutis paverkia ir nusiramina. Kita traumų kategorija - nudegimai. Kai vaikas eina prie stalo, griebia už staltiesės, o ant jos, pvz. buvo puodelis su karšta arbata ar kava, o gal net virdulys. Tuomet mažylis patiria nudegimus - tai vienos dažniausių traumų tarp metukų amžiaus mažylių", - nemalonią statistiką dėstė gydytojas. 

Kaip elgtis nutikus buitinei nelaimei?

Kaip pabrėžia gydytojas traumatologas V.Misevičius, geriausias gydymas – profilaktika, kitaip tariant, sukūrimas vaikui saugios aplinkos, kurioje jis tiesiog nesusižeistų, bet jei jau nelaimė nutiko, svarbu žinoti - ką daryti ir ko nedaryti.

NUDEGIMAI

Anot gydytojo, pirma, ką mama/tėtis ar kitas žmogus turėtų daryti, nusideginus vaikui - atšaldyti nudegintą kūno vietą šaltu vandeniu. Tai pati pagrindinė priemonė.

Ko nedaryti? Nereikia tepti nudegintos kūno vietos riebalais. Nes nudegintas paviršius, suteptas riebalais, linkęs gilėti - mat riebalai neatiduoda šilumos, todėl ta šiluma skverbiasi gilyn ir nudegina gilesnius audinius.

Tokias traumas neretai lydi didžiulis skausmas, todėl vaikui reikia duoti vaistų nuo jo ir skubiai važiuoti į ligoninę, tam, kad gydytojai įvertintų būklę.

KRITIMAI 

  • Dažna trauma - kritimai nuo laiptų. Namuose, kur yra laiptų, turi būti apsauginė tvorelė arba maniežai, kur vaikas juose būtų saugus ir negalėtų iškristi.
  • Kritimai nuo maitinimo kėdutės - dar viena kritimų kategorija. Maitinimo kėdutės dažnai yra aukštos ir jos nėra visiškai stabilios,  todėl persisvėręs vaikas ar kažkur įsitvėręs, gali ją apversti, kartu pats krisdamas ir sunkiai susižeisdamas. Kai kuriuose užsienio šalyse jos yra uždraustos, kaip ir vaikštynės.

Traukos objektų namuose tokiam mažyliui, žinoma, gausu – pradedant rozetėmis ir baigiant daiktais, apie kuriuos niekuomet net nepagalvotumėte kaip apie pavojingus. Bet net ir kėdė gali tapti pavojingu daiktu, jei mamos ar tėčio nėra šalia.

Dėl kiekvieno guzo skubėti į ligoninę nereikėtų, bet susižeidus mažyliui įdėmiai jį stebėti reikia parą.

Mažai turbūt pasaulyje kas mus tėvus jaudina labiau nei laimingas, krykštaujantis ir žaidžiantis vaikas. Net jei jis ir krečia kokias išdaigas, juk koks vaikas jų nekrečia. Na o jau mūsų pareiga - suspėti visur, pirmiausia ten, kur turime užtikrinti mūsų vaikų saugumą.20180710134005-79902.jpg