Kaip išvengti alergijos ir ką daryti, jai užklupus: alergologės patarimai

Kaip išvengti alergijos ir ką daryti, jai užklupus: alergologės patarimai

24. Feb 2014, 11:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klubo draugas "Mano šeimos akademija"  praėjusią savaitę pradėjo konsultacijų ciklą „Alergija – kaip pažinti, gydyti, įveikti“, kurį sudarys keturi susitikimai, jų metu bus aptartos svabiausios su alergija susijusios temos. Kadangi alergija - labai aktuali tema daugeliui šeimų, Mamyčių klubas nutarė taip pat apsilankyti ir išklausyti naudingų patarimų.

Pirmąją paskaitą "Maitinimas ir alergijos pradžia" vedė gydytoja alergologė, klinikinės imunologijos specialistė Nemira Vaičiulionienė.

Kaip žinia, alergija ir mityba yra tiesiogiai susiję. Jau besilaukianti mama gali padėti puikius pamatus būsimai vaikučio sveikatai, bet taip pat gali tuos pamatus ir sugriauti. Kūdikiui gimus laukia ilgas ir atsakingas darbas – sveikai jį maitinti. Konsultacijoje išgirdome, kaip tinkamai maitintis, ko vengti, kad vaikučiai gimtų ne tik  sveikesni, bet ir augtų turėdami mažiau alergijos problemų.

„Noriu šokolado, einu nusipirksiu apelsinų sulčių, noriu kažko rūgštaus...“ – turbūt šie ir kiti norai pažįstami ne viena besilaukiančiai mamytei. Tačiau alergologė Nemira Vaičiulionienė sako STOP. Labai gerai pagalvokite, ką dedate į burną, nes jau nuo pat nėštumo pradžios padidėja tikimybė sukelti alergijos reakcijų būsimam kūdikiui.

„Būtų dar geriau, kad jau prieš planuodamos vaikutį pagalvotumėte, ką valgote. Žinoma, jei jūs arba vyras yra linkęs į alergiją arba giminėje yra alergiškų žmonių, tikimybė turėti alerginių rakcijų būsimam vaikučiui gerokai padidėja“, - pasakojo gydytoja alergologė.

Kaip kontroliuoti mitybą nėštumo metu?

-Saikingai vartokite produktus iš karvės pieno produktų, kiaušinius, grybus, kavą,

-Venkite vaisių, sukeliančių alergines reakcijas (ypač citrusinių vaisių),

-Venkite darbų, susijusių su dulkėmis, vaistais, stipriais kvapais.

Neskubėkite naujagimiui duoti mišinukų

Ką mamytė, gimus kūdikėliui, daro pirmiausia? Priglaudžia savo stebuklą prie krūties ir pamaitina priešpieniu.

"Priešpienis – aukso vertės. Nors, atrodo, kad porą lašelių neužtenka, bet nieko panašaus - jis yra labai naudingas ir mažyliui tikrai jo užtenka. Tad nesibaiminkite ir nepradėkite duoti mišinukų. Tai didelė klaida. Naujagimio, kelis kartus paragavusio mišinukų, organizmas ateityje gali tapti jautrus pieno baltymams ir ilgainiui gali įgauti alerginį jautrumą", - aiškino alergologė N.Vaičiulionienė.

Kuo priešpienis geras:

-jis turi imunoglobulino, kuris saugo vaiko organizmą nuo įvairių virusų ir bakterijų,

-kūdikis dar nemoka virškinti maisto, tik priešpienį, o tik po to motinos pieną,

-su priešpieniu treniruojamas virškinamasis traktas.

Žindančiai mamai reikėtų:

1) vengti konservuotų, marinuotų produktų,

2) stebėti, kad vaikutis tuštintųsi reguliariai,

3) siekti, kad vaiko mityba būtų subalansuota (ypač alergiškų vaikučių),

4) dažnai valyti namų aplinką,

5) nerūkyti namuose.

Jei mažylis alergiškas, turi pilvo spazmelius, žindančios mamytės turi prisilaikyti tokio pat mitybos režimo kaip ir nėštumo metu – be aštrių ir konservuotų pruduktų, kurie nepūstų vaikučio pilvuko, atsisakyti kavos ir kt.

"Kai kada girdžiu mamas sakant, kad neva kiek čia galiu nevalgyti, kentėti, kai kurios jaučiasi kaip kankinės, bet visada pagalvokite – "pakentėti" reiks tik vos vieną ar dvejus metus, o vėliau galėsite valgyti kiek norite ir ką norite. Juk dėl savo mažylio galite pasiaukoti", - sakė gydytoja.

Maitinančiai mamytei reikėtų atsisakyti tų produktų, kurie vaiką alergizuoja. Kūdikius pirmaisiais 2-3 metais dažniausiai alergizuoja kiaušinio baltymas, soja, karvės pienas, kviečiai, žemės riešutai, žuvis. 

Iki metukų amžiaus vaikui jokiu būdu neduokite karvės pieno ir tokių pieno produktų kaip saldūs varškės sūreliai.

Kada mažyliui duoti ragauti sulčių?

-Sultis patartina vaikučiui siūlyti ne anksčiau nei 4-6 mėnesių,

-Pradėti po truputį – po 5-10 ml per dieną,

-Sultis siūlyti tik pamaitinus mamos pienu.

Alergiško kūdikio priežiūra: maudynės

-jei vaikutis turi ypač sausą ir jautrią iodą, maudyti patartina kas dvi tris dienas, o vėliau ir du kartus per savaitę,

-sausą odelę turinčio kūdikio maudynėms patartina pavirinti vandenį

-į kūdikio maudynių vandenį įberkite kalio permanaganato.

"Taip, jo buvo nepatariama naudoti, tačiau grįžta sena mada. Kodėl? Daugelis kūdikių turi polinkį į įvairius odos sudirginimus, pabėrimus, todėl patarina naudoti kalio permanganato tirpalą, kurio pagalba infekcijai plisti užkertamas kelias. Žinoma, kalio permanganatas šiek tiek džiovina ir sausina odelę, todėl po maudynių ją galime padrėkinti minkštinančiomis priemonėmis (aliejukais, kremukais) arba į vandenį įpilti emolientų", - patarė alergologė N.Vaičiulionienė.

24. Feb 2014, 16:06

Visada sakiau ir sakysiu - alegrija ne liga, o gyvenimo būdas. Kodėl mes nežiūrime kodėl ji atsiranda, o žiūrime tik nuo ko? Įdomus klausimas ar ne? Mes sportuojame ir valgome viską, ko tik širdis užsigeidžia.... Organizmui reiklingas ir šokoladas, ir braškės ir viskas, kas yra gamtoje ar sukurta žmogaus. Bet prisivalgius visko iš eilės yra reikalingas fizinis krūvis, grūdinimasis - daugiau maudynių, jokio šaliko žiemą ir t.t.
O dėl nėštumo tai mano patirtis tokia - pirmą nėštumą nevalgiau jokių "alerginių" produktų - vaiko žandukai nuo apelsinų ir šokolado raudonavo. Antras nėštumas - valgiau absoliučiai viską - žandukai vėl raudonuoja tik nuo apelsinų ir šokolado... Tai kur logika ir tiesa??? Braškes valgiau kilogramais, o kūdikis būdamas 4-5 mėn taip pat jų gavo ir jokių alergijų...
Antra - mišinukus naudojam nuo 3 mėn, o dabar jau pilni metukai... bet labai sėkmingai valgome ir varškę, ir sūrelius, jogurtus ir pan. Bet ir nuo gimimo darome mankštą, fizinius pratimus ir t.t.
Taip kad pritarsiu dabar populiarėjančiai teorijai - gydytojai tik gydo, farmacininkai klesiti, o visi - ligoti, turintys ne po viena alegrija ir bent karta per menesi apsilanko vaistineje.
Bet kai paklausi darželyje ar mokykloje kurio nors vaiko - ka veiki po pamokų - kompiuteris ir kiemas. Tai nuo čia reikia pradėti gydyti alergijas...
Organizmas yra kaip gitara - jeigu kuri styga nedera, vadinasi gitara išvis nesuderinta. Ne taip? Tas pats ir su organizmu - jeigu kažkuris komponentas pamirštas, organizmas pradeda išsiderinti. Jeigu pamiršome fizinį krūvį (bėgimą, plaukimą, mankštą, slidinėjimą, čiuožimą ir t.t.), tai jau yra viena styga nebesuderinta...

24. Feb 2014, 14:57

buvau sioje paskaitoje, tikrai lb daug vertingos informacijos suzinojau :-)