Kaip išmokyti vaiką pabūti vieną?

Kaip išmokyti vaiką pabūti vieną?

05. Feb 2013, 10:00

Žinoma, kad lėtas, flegmatiko tipo mažylis vienas pabūti moka ilgiau, negu koks nors aktyvus ir vietoj nenustygstantis mažylis. Tačiau yra keletas patarimų, kaip mes, tėvai, galime mokyti vaiką pabūti vieną.

 

 5 taisyklės, jei norite mokyti vaikutį pabūti vieną 

 

Pastebėkite, kai vaikas žaidžia pats ir leiskite pabūti vienam


Kai jūsų mylimukas „užsiiima“ pats savimi, netrukdykite. Tai tinka ir vyresniems vaikams, ir kūdikiams. Dauguma kūdikių vos pabudę ramiai guli lovelėje, žaidžia rankytėmis ar stebi aplinką. Tai savarankiško žaidimo pradžia, leiskite vaikui tai patirti. Nesistenkite būti paslaugiais tėveliais, kurie stengiasi užimti vaiką „nuo...iki“. Jei matote, kad vaikutis užsiima pats, netrukdykite jam.


Sukurkite įdomią aplinką, kuri skatintų mažylį ją tyrinėti

 

Kai kūdikis guli ant kilimėlio, padėkite jam seniai nematytų žaisliukų, kuriuos galėtų pasiekti šliauždamas. Mažyliui reikia ne tik saugios, bet ir įdomios aplinkos. Kai vaikas miega, galite  iš anksto įdėti į lovytę spalvotą barškutį, mažą veidrodėlį, pliušinį meškutį, tai, kas gali sudominti mažiuką.  Prabudęs jis greičiausiai susidomės naujais radiniais, ir kol juos apžiūrės, pabus vienas.

Pasikartojantis režimas ir žaidimai tuo pačiu metu ramina vaiką

Vaikai dažniausiai patys susikuria savo žaidimų ritmą. Vis dėlto idealu, kai mažas vaikas turi namuose tam tikrą pastovų ritmą. Pavyzdžiui, papusryčiauja ir tada keliauja į žaidimų kampelį. Žinodamas, kas po ko bus, vaikas jausis saugus ir mielai žais žaidimų kampelyje. Žinoma, tam reikia atitinkamos aplinkos – kad namuose nebūtų tokio jį blaškančio triukšmo kaip grojantis televizorius ar magnetofonas. Tai trukdys vaikui susikaupti ir pažaisti vienam.

 

Laiku išeikite iš kambario, palikdami minutei jį vieną

 

Jei jūsų vaikas nežaidžia vienas, iš pradžių žaiskite ar ką nors veikite šalia jo. Kai vaikas žaisdamas užsimiršta ir nebekreipia į jus dėmesio, palikite vieną. Iš pradžių vos minutei, vėliau laiką ilginkite. Grįžę iš virtuvės pagirkite mažylį už jo pastangas, kad jis tikrai gražiai žaidė vienas ir todėl yra šaunuolis.

 

Jeigu išėjus vaikas iš karto sunerimsta, atsiliepkite balsu, kad jis girdėtų jus kalbant iš kito kambario. Komentuokite savo veiksmus: ‚Einu į virtuvę atnešti obuolio“. „Esu virtuvėje ir jau ateinu pas tave į kambarį“.

 

Nereikalaukite iš vaiko, kad jis ilgai ir nuolat žaistų vienas


Visi vaikai gali išmokti žaisti vieni. Tačiau ar ilgai žais, priklauso nuo vaiko temperamento ir amžiaus. Įprasta, kad iki metukų vaikai vieni pažaidžia nuo 5 iki 10 min., metinukai – trejų metų pypliai – dar ilgiau. Tačiau tai individualu.

Ar jūsų vaikas moka žaisti vienas?

 

motinysteveza motinysteveza 05. Feb 2013, 12:25

na maniškės be problemų daug ir ilgai vienos žaidžia 😀 bet nei viena nėra flegmatikė 😃 vaikai iš prigimties yra smalsūs ir gimę tam, kad tyrinėtų aplinką. o kad tai darytų, turi jie jaustis saugūs...