Kaip ir kuo valyti namus bei žaislus, kad nepakenktume mažyliui?

10. May 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Švarintis namuose mums, mamoms, tikrai aktualu. O specialistai, beje, įspėja, jog per didelė švara ir sterilumas - ne į naudą net ir mūsų vaikučiams, žeme besiridinėjantiems. Taigi, kuo valome namus, žaislus ir kaip dažnai?

Mūsų Mamyčių klubo Super mažylė Meda jau įveikė vartymosi krizę mankštų pagalba. Ir dabar mielai laiką leidžia ant grindų...Šiuo periodu kiekvienoje šeimoje daugiau ar mažiau iškyla klausimų apie švaros įpročius. Ar senieji vis dar tinkami?

Anot cheminių medžiagų ekspertės Lauros Stančės, daugelis švarą namuose įsivaizduoja kaip buitinės chemijos buteliukų naudojimą - grindims turime vieną ploviklį, stalams - kitą ir pan.

"Švara - tai tiesiog dulkių nebuvimas ir dėmių išvalymas. Daugiau kaip ir nieko papildomo nereikėtų. Nes buitinės chemijos naudojimas turi ir savo kainą. Jei naudojame antibakterines medžiagas, jos naikina ne tik blogąsias, bet ir gerąsias bakterijas, kurios padeda formuotis vaikų imunitetui. Taigi, mes pasidarome meškos paslaugą. Be to, kiekviena cheminė valomoji priemonė turi ir dirginamąjį poveikį", - pasakojo L.Stančė.

O dirginimas kiekvienam vaikui pasireikš skirtingai: vieniems tai bus tiesiog odos niežulys, kitiems gi gali daryti įtaką ir tam tikrų ligų atsiradimui.

Kaip teigė cheminių medžiagų ekspertė L.Stančė, daugelis tyrimų parodė, kad dulkėse kaupiasi pavojingos cheminės medžiagos iš įvairių daiktų, kuriuos naudojame, iš aplinkos, tad pakanka, kad namuose tiesiog nebūtų dulkių. O tam reikia namus išsiurbti ir išvalyti bent 1-2 kartus per savaitę su šluoste ir vandeniu. Pasirodo, to ir pakanka.

Jei vaikutis ar kitas šeimos narys serga, valant namus galima panaudoti ir antibakterinio poveikio turinčių medžiagų, bet ne visada reikia griebtis agresyvios buitinės chemijos - tam puikiai tinka ir eteriniai aliejai (arbatmedžio, eukalipto). Užtenka įlašinti 1-2 lašelius į vandenį, kuriuos valome paviršius.

Valant namus ekspertė pataria nepamiršti tokių paprastų, buityje naudojamų priemonių kaip valgomoji soda, druska ir citrinos rūgštis. Taigi, žaislus kietu paviršiumi Ramunė plauna su sodos tirpalu, o minkštuosius – skalbimo mašinoje tik su vandeniu.