Kaip ir kuo valyti kūdikių buteliukus, čiulptukus, pientraukius?

Kaip ir kuo valyti kūdikių buteliukus, čiulptukus, pientraukius?

17. Mar 2014, 12:35 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kūdikių buteliukus, čiulptukus, pientraukius valome tam, kad išvengtume mikrobiologinės taršos, t.y. tam, kad žalingi mikroorganizmai nesukeltų sveikatos sutrikimų.

Tačiau jei persistengsime, anot VšĮ Baltijos aplinkos forumo Cheminių medžiagų specialistės Lauros Stančės, į kūdikio organizmą gali patekti ploviklio arba plastiko priedų, kurie gali turėti neigiamą poveikį vaiko sveikatai ateityje.

Patiems mažiausiems rekomenduojama buteliukus, pientraukius, čiulptukus sterilizuoti.

"Paprasčiausias ir, mano nuomone, saugiausias būdas – virinant. Reiktų išplauti buteliukus/pientraukio dalis, čiulptukus  trinant šepetėliu po tekančio vandens srove, naudojant  sodą arba švelnų ploviklį be kvapiklių, dažiklių, lengvai skaidomą aplinkoje. Gerai išskalauti vandeniu", - pasakojo L.Stančė.

Reikia įstatyti buteliukus/pientraukio dalis/ čiulptukus į verdančio vandens puodą, kad jie būtų pilnai apsemti ir pavirinti 5-15 min., priklausomai nuo to, iš kokios medžiagos pagamintas daiktas.

Buteliukai gali būti plastikiniai arba stikliniai. Ne veltui gamintojas prideda informacinius lapelius su rekomendacijomis – kai kurių plastmasinių pientraukio/buteliuko dalių negalima virinti, nes jos praras lankstumą arba gali išskirti nepageidaujamas chemines medžiagas į maistą.

Stiklinius buteliukus galima pavirinti ilgiau.  Išvirintus buteliukus reiktų padžiovinti ant sauso švaraus rankšluosčio. Sterilūs buteliukai išlieka iki 6 valandų. Tačiau jei praėjo ir šiek tiek daugiau laiko, o buteliukus laikote švarioje spintelėje – tikrai galite drąsiai naudoti.

Pasak specialistės Lauros, visų bakterijų, esančių aplinkoje, nereikia baimintis. Juk mažylis čiulpia savo pirštuką, patalėlius, liečiasi prie jūsų rūbų – per didelis aplinkos sterilumas taip pat neigiamai veikia imuninę sistemą ir skatina alergijos vystymąsi, atsparių bakterijų dauginimąsi.

Kaip plauti žaislus?

Naujagimiui žaislų neprireiks, todėl virinti 6 mėn. kūdikio žaisliukų tikrai nereikia, kaip ir buteliukų/čiulptukų/indų. Pakanka plauti naudojant kempinėlę/šepetėlį kas kartą po valgio ar čiulptukui nukritus ant nešvaraus paviršiaus."Aš netgi nenaudoju jokių indų ploviklių, kadangi indai nebūna tokie riebūs, kad nenuplautų šiltas vanduo", - prisipažino Laura.

Žaislus galima praplauti muiluotu vandeniu, pagal poreikį, kai jie išsipurvina. Į burną dedamus kramtukus, barškučius žinoma, teks plauti dažniau. Tam puikiai tinka sodos tirpalas.

Nėra jokių stebuklingų plovimo/valymo priemonių tik vaikams. Toks gamintojų marketingas pateisinamas tik tuomet, jei priemonė yra neagresyvi, pagaminta iš natūralių medžiagų, be kvapų, dažiklių ir kitų nereikalingų priedų. Ar jos reikia - spręsti Jums.

NUK buteliukų valymo šepetėlis

20140204121925-61211.jpg

 

NUK indų ploviklis

20140115123634-91282.jpg

Netrukus skelbsime konkursą ir padovanosime naudingų NUK prizų!

Niekur nepabėkite :)

Ekspertai

Laura Stančė

VšĮ Baltijos aplinkos forumo Cheminių medžiagų specialistė
Laura Stančė in-vecaku-skola
zvirblislaura zvirblislaura 17. Mar 2014, 16:05

Šepetėlį nuplaut su karštu vandeniu ir muiliuku jei reik ir praskalaut gausiai...

pypse pypse 17. Mar 2014, 14:33

Kaip tik siandien man reikejo panaudoti pientrauki ir buteliuka, susiradau nuo pirmo vaikucio, ir galvoju kaip isvalyti ta buteliuka, neturiu sepecio tai sunkoka buvo isplauti... reikia isigyti toki daigteli. Bet kaip pacius sepetukus valyti? Man atrodo tarp tu sereliu ir nelabai isivalo paprastai...

17. Mar 2014, 12:58

kazkada mk forume buvo tema kuo plaunate kudikiu buteliukus,ir kilo aršus ginčas,nes kelios mamytės pasisakė,,ad plauna su feiriu.neva išskalauja gerai ir kvapo nelieka.na bet aš manau nors ir kvapo nelieka tai dar nereiškia kad jį išskalavo.gerai kai yra spec ploviklis buteliukams,toki ir pati naudočiau.na bet tik ne feiri...