Kaip ir kada duoti vaikučiui gerti?

Kaip ir kada duoti vaikučiui gerti?

16. Aug 2011, 08:00

 

Mamyčių klubas parengė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie gėrimą.

 

Ar reikia papildomai gerti maitinant krūtimi?

 

Ne, nes motinos pienas pirmaisiais mėnesiais aprūpina kūdikį viskuo, kas reikalinga, įskaitant ir gėrimą.

 

Ką daryti, jei vaikas susirgo?

 

Jeigu mažyliui aukšta temperatūra arba jis daug prakaituoja dėl kokios nors kitos priežasties, skysčių praradimą būtina kompensuoti. Jeigu kūdikis žindomas, užtenka jį dažniau trumpai pamaitinti krūtimi, nes žindymo pradžioje motinos piene ypač didelė koncentracija vandens.

 

Kada metas siūlyti vaikučiui vandens?

 

Kai jau tris kartus vaiką maitinate kietu maistu, jam reikia dažniau duoti vandens atsigerti.

 

Kiek skysčių vaikučiui reikia?

 

Iš pradžių, kai mažylis gauna primaitinimą prie motinos pieno, jam reikia apie 100 ml papildomų skysčių, o kai į racioną įtraukiama ir duona, skysčių kiekį reikia padidinti iki 600 ml.

 

Kuo girdyti mažylį?

 

Nereikia vaikams duoti gėrimų, turinčių savo sudėtyje cukraus, pvz. limonado. Geriausia virintas vanduo, arbata arba mineralinis natūralus vanduo. Atskiestos sultys taip pat malšina troškulį, bet jos turi cukraus, taigi sultys kaip pagrindinis gėrimas netinka.

 

Kai vaikutis jau paauga, mamai kyla klausimas – duoti jam gerti iš buteliuko ar iš specialaus puodelio? Apskritai mažyliui duoti tai, iš ko jam patogiau ir geriau pavyksta atsigerti. Daugelis vaikų po žindymo dažnai pradeda gerti iš specialaus puodelio su snapeliu arba iškart iš įprasto puodelio su šiaudeliu.

 

Kaip dažnai gerti?

 

Skysčių galima siūlyti tiek valgio metu, tiek tarp maitinimų. Pusryčių metu taip pat reikia duoti atsigerti, bet neleisk mažyliui nuolat buteliuką kištis į burnytę, nes stiprus seilėtekis gadina dantukus.

 

Bet juk su maistu vaikas taip pat gauna vandens?

 

Kuo vyresnis vaikas, tuo daugiau jis turi gerti. Žinoma, vandeniu praturtintos tokios daržovės kaip agurkai, pomidorai ar vaisiai kaip melionai, taip pat sriubos arba kisielius aprūpina vaiko organizmą vandeniu, bet negali pakeisti gryno vandens ar arbatos. Žinoma, sultys taip pat nepakeis vaisių.

 

Kaip pasiekti, kad vaikas gertų pakankamai?

 

Tėvai turi pasitelkti fantaziją, siūlydami vaikučiams spalvotus puodukus, juokingus šiaudelius. Svarbiau mažylį išmokyti gerti. Kai tik jis įpras, kad su maistu reikia ir atsigerti, jis tai įsisavins, kad maistas ir gėrimas yra neatskiriami. Bet vaikas geria ne tik už stalo.

 

Bežaisdami vaikai pamiršta viską, juolab atsigerti, todėl po ranka visada turi būti vanduo ar arbata. Pasivaikščiojmo metu ar sportuojant taip pat reikia padaryti atsigėrimo pertraukas. Net jei vaikutis ir atsisako gerti, vis tiek reikia nuolat siūlyti.

 

Atmink!!!!

 

Jeigu vaikas gauna per mažai skysčių, mažėja jo gebėjimas sutelkti dėmesį, padidėja našta inkstams, gali skaudėti galvą. Troškulys - tai kūno signalas. Vaikas turi tiek gerti, kad niekada nejustų troškulio.

 

Kiek vaikui reikia skysčių:

 

- 0-6 mėnesių – pakanka motinos pieno

 

- 6-12 mėnesių – maždaug 100 ml

 

- 1 metai - apie 600 ml

 

- 2-3 metų - apie 700 ml

 

-mokyklinio amžiaus vaikui - maždaug 900 ml

 

Šios normos sąlyginės, nes skysčių poreikis priklauso ne tik nuo amžiaus, bet ir nuo vaiko aktyvumo, klimato ir druskos kiekio maiste, kurį vaikas valgo.

 

Mamyčių klubas

 

 

16. Aug 2011, 20:18

kazkaip idomiai atsakinejo i klausimus. o kiek reikia gerti,kai vaikas geria misinuka????? siaip su misiniu ne vieno atsakymo nera 🤔

16. Aug 2011, 17:44

Kad "stiprus seilėtekis gadina dantukus"- drisciau pasigincyti. Ne seiles gadina dantis, o rugstys (ypatingai valgant angliavandenius, geriant saldzius gerimus). Kiek pamenu seiliu pH yra silpnai sarminis, taigi jos siek tiek neutralizuoja rugstis, o be to ir fiziskai apiplauna danuku pavirsiu nuo rugsciu.