Kaip galima išvengti vaiko antsvorio: patarimai

Kaip galima išvengti vaiko antsvorio: patarimai

07. Dec 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

“Vaikų nutukimas – viena svarbiausių šio amžiaus sveikatos bėdų”, “Lietuvoje vis daugiau vaikų turi antsvorį”- tikriausiai esate girdėję tokių ir panašių publikacijų antraščių. O ar žinote, kada vaikas jau įvardijamas kaip per didelės kūno masės?

Pasikeitusios gyvenimo sąlygos, netinkama mityba, mažai fizinio judėjimo ir daug sėdėjimo namuose prie kompiuterių – tai bene svarbiausios vaikų nutukimo priežastys.

Antsvoris atsiranda tada, kai su maistu vaikas nuolat gauna per daug kalorijų, kurių neišeikvoja. Organizmas pradeda kaupti riebalus. Kalorijų daugiausia gauname iš riebaus ir saldaus maisto.

Koks vaikas yra stambus?

Stambiu galima pavadinti tokį vaiką, kuris sveria 20 procentų daugiau, negu rekomenduojama jo amžiaus ir ūgio vaikui. Nuo pat gimimo vaiko gydytojas žymi jo svorio ir ūgio prieaugį bei pažymi jį ūgio ir svorio kreivėje. Jeigu vaiko svoris viršija 90 ar 97 svorio kreivės procentilę, vaikas turi antsvorį. Šiam rodikliui labai svarbi yra ir ūgio kreivė – ar ji auga tolygiai, ar svorio prieaugis nuo gimimo buvo didesnis, ar ėmė ir padidėja staiga.

Vaikai, kurie ilgą laiką turi didesnį svorį negu vidutiniškai, turi didesnę tikimybę užaugus taip pat turėti daugiau svorio .

Kaip galima išvengti antsvorio vaikui?

Mamos nėštumas. Nėštumo metu jokiu būdu nerūkykite. Nustatyta, kad polinkį į didesnę kūno masę turi tie vaikai, kurių mamos per devynis mėnesius rūkė.

Kūdikystė. Maitinkite kūdikį kuo ilgiau mamos pienu. Mokslinės studijos sako, kad mamos pienas yra ilgalaikė apsauga vaikui nuo antsvorio. Dažnai iš buteliuko maitinami kūdikiai priauga daugiau svorio, negu maitinami krūtimi.

Tam yra keletas priežasčių: buteliuku maitinami kūdikiai neretai permaitinami- jie suvalgo visą jiems padarytą porciją, pasitaiko, kad mamos nesilaiko rekomendacijų ir įveria daugiau mišinuko miltelių, esą “kad būtų sočiau”. Tuo tarpu žindomi kūdikiai visada valgo tiek, kiek patys nori, o ne kiek jiems iš anksto numatė mama.

Vaikystė. Daug fizinio judėjimo, sveika mityba, nesaldūs gėrimai – laikantis šių taisyklių galimybė nutukti sumažėja.

Kaip yra kitur?Vaikų antsvorio problema aktuali visose Vakarų civilizacijos šalyse, kuriose vis dažniau mityboje naudojami pusfabrikačiai, vaikai mažai juda ir daug laiko praleidžia prie TV ir kompiuterių. Taip pat pastebima ir Pietų bei Šiaurės Europos skirtumai – pastebėta, kad kuo labiau į Europos pietus, tuo daugiau didesnio svorio vaikų. Tai lemia ne tik virtuvės ypatumai, bet ir genetika.