Kaip dažnai "nevalgiukui" siūlyti naują produktą?

Kaip dažnai "nevalgiukui" siūlyti naują produktą?

28. Mar 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ne viena mama teiraujasi, ką daryti, jei pradedant primaitinimą, vaikas nenori naujo maisto. Nusuka galvytę ar išspjauna. Kiek kartų siūlyti? 

Saldumo skonis įgimtas

Suvokti skonį kūdikis išmoksta tik tuomet, kai jį dažnai jaučia, - sako mitybos specialistai ir pediatrai.

"Saldaus skonio kaip malonaus pojūtis yra įgimtas, todėl naujagimiai ir kūdikiai mielai valgo saldžius patiekalus. Tik maitinamas įvairiais patiekalais jis išsiugdo įvairaus skonio suvokimą. 

Cukraus ir kitų saldumynų su maistu nepatariama duoti, kol kūdikis išmoksta pajusti ir skirti kitų patiekalų, ypač daržovių ir vaisių, kvapą, skonį", - aiškina Algimantas Vingras ir Rimantas Stukas savo straipsnyje „Papildomas kūdikių maitinimas: kada ir koks?“

Kūdikiai ir vaikai, kurie maitinami įvairiu maistu, palyginti su tais, kuriems duodami vienarūšiai patiekalai, valgo geriau. Svarbu, kad kūdikiams, kurie tik žindomi, nauji maisto produktai pradiniu papildomo maitinimo laikotarpiu būtų duodami pakartotinai pakankamu dažniu.

Pakartotinas maitinimas tuo pačiu maistu reikalingas tam, kad susiformuotų įprotis valgyti sveiką maistą.

Naują maistą siūlykite keliolika kartų per dieną

Ar žinojote, tam, kad vaikas priprastų prie naujo patiekalo, jį gali tekti siūlyti mažiausiai 8–10 kartų, o akivaizdžiai naujas maistas tampa priimtinas tik po 12–15 pasiūlymų. Atminkite, kad vaiko atsisakymas valgyti kokį nors patiekalą yra normalus reiškinys ir negali būti vertinamas kaip maisto netoleravimas.

Žindomi kūdikiai sugeba greičiau nei maitinami pieno mišiniais pripažinti tirštą maistą, kadangi jie įpratę prie didesnės įvairovės skonių ir kvapų, kuriuos perteikia motinos pienas, priklausomai nuo jos mitybos.  

Ar jūsų mažyliams teko ilgai siūlyti naują maistą, kol įprato?