Kaip atskirti naudingus sveikatai produktus nuo žalingų?

Kaip atskirti naudingus sveikatai produktus nuo žalingų?

05. Dec 2011, 07:00

 Mes daug kalbame apie sveiką maistą. Tačiau kaip žinoti, koks yra sveikatai naudingas produktas, o koks žalingas?

 

Koks yra naudingas sveikatai produktas?

 

Naudinguose sveikatai produktuose yra mažai cukraus, druskos, riebalų ir sočiųjų riebalų, taip pat juose nėra maisto priedų (E).

 

Naudingas sveikatai produktas visuomet yra šviežias (pagal galimybes) ir vietinės kilmės (kaip galima mažiau transportuotas).

 

Tokie produktai, pavyzdžiui, kaip šviežios daržovės ir vaisiai, šakniavaisiai, pienas sumažintu riebalų kiekiu (mažiau nei 2%) ir tokie produktai kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, grybai - rekomenduojami vartoti kasdien.

 

Koks yra žalingas sveikatai produktas?

 

Tokiuose produktuose yra daug cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, bei juose yra daug priedų E.

 

Jei produktai apdirbti pramoniniai ir patyrė ilgą transportavimo procesą, netenka savo maistinės vertės, pavyzdžiui, vitaminų.

 

Prie tokių produktų galima priskirti pyragėlius, sūdytus riešutus, sultinio kubelius, konservus, rūkytą mėsą. Šiuos produktus patariama vartoti tik per šventes ar ypatingomis progomis (pvz. leidžiantis į išvyką).

 

Yra ir tokių produktų, kurių negalima priskirti nė vienai iš šių grupių. Tokie kaip augalinis aliejus, kuriame nėra nei cukraus, nei druskos, bet turi daug riebalų. Bet visgi nerafinuotame augaliniame aliejuje yra kai kas naudingo. Tačiau palmių aliejuje yra daug sočiųjų riebalų, tad jo vartoti nerekomenduojama visai.

 

Žinoma, nė vienas produktas neturi visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų, todėl tiek vaiko, tiek suaugusiojo mityboje turi būti įvairovė. Atminkite – net ir naudingus sveikatai produktus reika vartoti saikingai.