Kaip atskirti gripą nuo kitų virusų sukeltų ligų?

Kaip atskirti gripą nuo kitų virusų sukeltų ligų?

02. Dec 2012, 08:00

Kartais šnekamojoje kalboje „gripu“ pavadinami bet kokie virusinės kvėpavimo takų ligos sukelti negalavimai – sloga, drebulys, pakilusi temperatūra. Visgi tai visai skirtingi dalykai, kurių nereikia painioti.

 

Konsultuoja Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Skiepų kabineto gydytoja Jolanta Dieninienė

 

Sezonas jau įsibėgėjęs

 

Gripo ir kitų virusų sukeltų kvėpavimo takų ligų (žmonių paprastai vadinamų "peršalimo“ ligomis) sezonas yra ruduo ir žiema. Peršalimas yra tik padedantis faktorius. Dažnai gripu žmonės vadina bet kokią ligą, kuri pasireiškia sloga ir kosuliu.

 

Gripui būdinga labai staigi pradžia, aukšta temperatūra, sausas kosulys, gerklės perštėjimas, galvos, raumenų skausmas, didelis silpnumas. Tuo tarpu kitų virusų sukeltoms ligoms būdingesnė ne tokia staigi pradžia ir  ryškūs katariniai reiškiniai - sloga, kosulys, ryškiai įraudusi gerklė.    

 

Lietuvoje gripo epidemija dažniausiai prasideda sausio-vasario mėnesiais. Bet gali būti ir ankstyvas gripo sezonas – lapkričio, gruodžio mėnesiais.

 

Skiepams tinkamiausi rudens mėnesiai

 

Pati efektyviausia gripo profilaktika – skiepai. Gripo virusai kinta, todėl kiekvienam sezonui gaminama nauja gripo vakcina, į kurios sudėtį įeina tam sezonui numatomų gripo virusų potipiai. Skiepytis rekomenduojama kiekvieną sezoną. Geriausias laikas skiepytis rugsėjo-spalio-lapkričio mėnesiai.

 

Labiausiai reikėtų skiepytis tiems, kas turi daug sveikatos problemų, serga lėtinėmis ligomis. Būtų labai tikslinga paskiepyti vaikučius, lankančius darželius, mokyklas.

 

Taip pat dažnai sergančius vaikus ir suaugusius, nėščias moteris. Jei šeima susilaukė ar dar tik laukia gimstančio  vaikučio gripo sezono metu, būtų rekomenduojama pasiskiepyti visiems suaugusiems, kurie kontaktuos su tuo kūdikiu, nes taip bus apsaugotas mažylis.

 

Įvairios kitos profilaktikos priemonės gripo atveju nėra labai efektyvios. Jos yra šios: vengti žmonių susibūrimo vietų, dažnai plauti rankas, vėdinti kambarius.

 

Gripo komplikacijos


Gripas yra sunki liga, o ypatingai pavojingos gripo komplikacijos yra šios: plaučių uždegimas, miokarditas, ausų uždegimas, sinusitas ir daugybė kitų. Kaip gydytis susirgus gripu ar kita virusine infekcija, geriausiai gali patarti gydantis gydytojas. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad gripas yra ta liga, kurios negalima ,,pravaikščioti“. Labai svarbu gripo ligos metu lovos režimas, gausus šiltu skysčių vartojimas ir  būtinai pasikonsultuoti su gydytoju.