Kai vaikas nuo verkimo nebekvėpuoja ir suglemba, ką daryti?

Kai vaikas nuo verkimo nebekvėpuoja ir suglemba, ką daryti?

03. Aug 2011, 07:20

Klausk specialistų apie tai, kas Tau rūpi redakcija@mamyciuklubas.lt – ir Tau jie būtinai pasistengs atsakyti.

 

Mama:

 

Kai savo sūneliui kartą nedaviau žaisti su vienu žaisliuku, šis taip supyko, kad pradėjo verkti, verkimo metu nustojo kvėpuoti, pamėlynavo veidukas, užsivertė akytės ir truputį suglebo. Taip išsigandau, nebežinojau ką daryti, gerai, kad ne viena namie buvau, puolėme purtyti. Ir labai greitai atsigavo, toliau žaidė, truputį paskaičiau internete, pasirodo, taip būna daugumai mažylių, ypač jautriems vaikučiams.

 

Psichologė Vika Aniulienė:

 

Afekto-respiratoriniai spazmai - tai jautrių, aktyvių, emocionalių vaikučių problema, gydymo nėra ir tai išaugama iki 3 metų, kartais vėliau.

 

Pirmiausia, ką galėčiau rekomenduoti, kad tokių spazmų išvengtumėte:

1. Raminamosios arbatėlės

2. Raminamosios vonelės

3. Verkimo metu stenkitės nukreipti dėmesį

 

Kadangi vaikams nerekomenduojama verkti nei "ožiuojantis", nei iš skausmo, nes verkimas gali iššaukti tokius spazmus, reiktų stengtis, aišku, to vengti. Tačiau neužsiauginti ožiuko.

 

Nukreipiant dėmesį, pasiūlant kitą veiklą. Vaikai labai jautrūs ir greit pajaučia, kad iš tiesų jiems viskas galima ir netrukus gali pradėti tuo manipuliuot. Dėl to rekomenduočiau auklėt griežtai, bet švelniai ir teisingai.

 

Toks auksinis viduriukas.

 

Kaip nurimti mamytei? Tokie spazmukai dažnai nesikartoja. 2-3, kartais 4 kartus amžiuje nuo 1-3 metų. Bet vėl gi visų vaikiukų atvejai skirtingi.

 

Dažniausiai pirmas kartas būna pats "įsimintiniausias" ir "baisiausias". Išgąsčio ir pasimetimo netrūksta. Galbūt padėtų Jums nusiraminti, jei įsigilintumėte, kas tuo metu vyksta vaiko organizme: vaikas pradeda verkt, įsiverkia ir prasideda verkimas dėl verkimo (isterija).

 

Vaikas taip įsijaučia į tą isteriją, jog pamiršta įkvėpt ir užsispazmuoja kvėpavimo takai. Vertėtų išmokti gaivinti, žinoti, kaip tai daryti. Priimkit tą situaciją ne kaip mirtiną, bet paprasčiausiai kaip priminimą vaikui "nepamiršk kvėpuot".

 

Ir iš tiesų situacija gali būti pavojinga, jei vaikas vienas (tačiau isterijos būnant vienam neištinka). Čia panašiai kaip su užspringimu. Jei užspringimas rimtas ir žmogus vienas – pasekmės rimtos, bet jei žmogus tarp žmonių ir jam suteikiama pagalba - viskas išsisprendžia.

 

 

 

03. Aug 2011, 16:56

teko tai patirti ir ne karta. Vaizdas tikrai ne koks... Pirma karta kai tai ivyko, labai issigandau, nes tikrai pamaniau, jog vaikas springsta, greitoji atleke zaibisku greiciu. Viso pasikartojo 5 priepoliai, nuo 3 metu dingo.

03. Aug 2011, 15:48

pa smus irgi to dar nepasitaike bet labai jau ozy issiauginom didely nieko neklauso, rekia jis tiktai ir viskas, must nenorim bet be to neapsieinam jau 😥

03. Aug 2011, 13:41

nu manoji dar ant tiek nebuvo, bet viena karta buvo kaime kai ozius rode atsigule ant grindu, verke ir galva dauze oi

03. Aug 2011, 10:34

Aciu uz si straipsniuka, nes jau galvojau, kad mano vienos toks vaikas! turejau viena toki isteriska ispuoli. siauubas, dabar arbateles bandau duoti, bet kad negeria jis ju...nenoriu ir lepinti, bet nenoriu ir tokiu alpimu...labai sunku islaviruoti

03. Aug 2011, 10:15

As taip pat diskutavau forume situo klausimu, nes mano Urtei taip pat viena syki buvo nutike, man mano pediatre patare jei taip nutiktu dar karta , pusteleti oro gusi i veiduka, ar paprasciauisiai iznybti i uzpakaliuka kad pajustu skausma ir prisimintu jog reikia ikvepti, dabar kai uzsioziuoja, tai visada stebiu kad tik ikveptu, tpfu tpfu tpfu, antro tokio baisaus karto nepasitaike. Seip mano gydytoja sake kad tokie vaikuciu "bajeriai" pasitaiko tik su tais zmonem su kuriais vaikas zino jog galima oziuotis. Pvz as paklausiau ar reikia perspeti aukletoja darzelyje jog taip vaikuciui buvo, man gydytoja atsake, paprastai darzelyje taip nepasitaiko 😀 vaikas zino prie ko galima oziuotis, prie ko ne 😀 tai va ir oziuojasi daugiausiai tik prie manes 😀 nes zino kad mamos sirdis minksta... 😀

03. Aug 2011, 09:50

nu ne iki tokiu kaip sakote triuku nedaeiname...

laurora laurora 03. Aug 2011, 09:34

geras straipsniukas

03. Aug 2011, 07:50

mano dukryte jei parodo ozius ir pradeda verkti,labai daznai pasibaigia vemimu ☹