Kai trimetė nori būti kūdikiu: psichologės komentaras

Kai trimetė nori būti kūdikiu: psichologės komentaras

04. May 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Ugnės laiško:

Ką daryti, jei 3 metukų dukrytė pradėjo vaidinti mažytę. Dabar jai reikia čiulptuko, kurio niekada nereikėjo, neturi tikro, tai pamačiusi, kad kaimynų mergaitė čiulpia kažkokį skudurėlį, nusitveria kokį skudurą, paklodės galą ir sako, kad čia jos „tiutė“ ir čiulpia.

Radusi tikrą čiulptuką iš pradžių čiulpdavo pasislėpusi po pagalve, įlenda į kokį kampą, kad niekas nematytų, o dabar daro tai prie visų. Visi sakome, kad negražu, kūdikiams reikia „tiutės“, o tu jau didelė, tau nereikia, o ji sako: „Aš kudikis, man reikia“.

Jei neduodi, vėl nauji pykčiai ir ašaros. Dukra pradėjo daugiau verkti, atsigula ant žemės, voliojasi, sako, kad ji mažytis vaikelis, kad nemoka vaikščioti, kad ją reikia nešioti (anksčiau gatvėje nelabai vaikščiodavo, vis ant rankų, vežimėlyje irgi nesėdėdavo). Patarkite, kodėl taip yra.

Komentuoja vaikų psichologė Indrė Pajarskaitė:

Kartais vaikai, jausdami įtampą, nerimą savo veiksmais grįžta į ankstesnį amžių – tarsi sumažėja, tai vadinama regresija. Panašu, kad Jūsų dukrytė vėl nori būti tokia maža, kai galėdavo čiulpti čiulptuką, ją nešiodavo ant rankų ir mama būdavo šalia, t.y. būti saugi.

Tad vertėtų paanalizuoti, gal neseniai įvyko ar vyksta kas nors ypatingesnio Jūsų šeimoje, vaiko gyvenime. Gal pastaruoju metu jaučiasi daugiau įtampos, nerimo nei įprastai, ar neįvyko kokių permainų ar įvykių vaiko gyvenime.

Kartais mums, suaugusiems, atrodytų visai nereikšmingi įvykiai, vaikui būna traumuojantis. Jūsų dukros „sumažėjęs“ elgesys, verksmingumas – tarsi SOS ženklas suaugusiems apie jos savijautą.

Šiuo atveju tėvams reiktų būti ypač tolerantiškiems ir kantriems.

Jokiu būdu negėdyti, nesijuokti, nelyginti su kitais. Jei mergaitė prašo, kad ją rūpintųsi, kaip kūdikiu ar nešiotų, nepabijokite išpildyt jos prašymą – pažaiskit tarsi ji vėl būtų mažytis kūdikėlis. Pavyzdžiui, panešiokite, vystykite, myluokite, skirkite daugiau dėmesio. Taip elgdamiesi leisite jai pasijausti saugiau ir tai mažins įtampą.

Jei mergaitės elgesys nesikeis ilgesnį laiką, siūlyčiau pasikonsultuoti su specialistu ir kartu pabandyti atrasti pasikeitusio elgesio priežastį.

Sėkmės.