Kai norisi suduoti kūdikiui

Kai norisi suduoti kūdikiui

03. Apr 2012, 08:00

„Atsibundu vidury nakties ir verkiu, o tu turi pasirūpinti manimi. Būna akimirkų, kai tave apima neviltis, tada supyksti ant manęs. Bet prašau, elkis su manimi atsargiai“ –  kūdikio lūpomis kalba socialinės akcijos „Saugok mane – aš mažas“ sumanytojai  - Vilniuje įsikūręs Paramos vaikams centras.

 

Ne visada lengva būti tėvais. Tėvystė – vienas gražiausių ir svarbiausių vaidmenų gyvenime. O tuo pačiu – tai vaidmuo, kuriam dauguma tėvų jaučiasi nepakankamai pasiruošę. Kūdikių ir mažylių priežiūra gali pareikalauti iš tėvų labai daug kantrybės ir pasišventimo. Netgi labiausiai mylintys ir rūpestingi tėvai kartkartėm išgyvena nusivylimą ir nebesuvaldo emocijų, taigi, gali nenoromis nuskriausti savo vaiką. Daugelio šių nelaimių galima išvengti.

 

Ar žinai, kad:

 

  • Kūdikiai ir maži vaikai yra ypatingai gležni ir trapūs, todėl juos nuskriausti yra lengviau, negu kito amžiaus vaikus.

 

  • Pirmuosius kelerius metus vaikai neįtikėtinai greitai auga. Dalis tėvų nespėja suprasti besikeičiančių savo kūdikių ir mažylių poreikių.

 

  • Verksmas, „maištas“ ar dar kitoks elgesys yra natūralus tokio amžiaus vaikams.

 

Kodėl vaikas taip daug verkia?


Prisimink, kad kūdikiai bendrauja taip, kaip moka – ašarų ir juoko pagalba. Jie dar negali pasakyti apie savo poreikius žodžiais. Jeigu vaikas verkia, nenori užmigti, jis stengiasi parodyti, kad jam kažko reikia. Vaikai stengiasi pabėgti ar išdrabsto maistą, kurio nenori valgyti. Vaikai taip elgiasi todėl, kad kol kas tik šitaip moka parodyti, ką jie mėgsta, o ko- ne. Jie neturi tikslo tave sunervinti ar nuliūdinti. Ypatingai svarbu, kad išmoktum atpažinti savo mažo vaiko poreikius.

 

Kodėl vaikas toks nepaklusnus?


Dauguma vaiko veiksmų, kuriuos esame pripratę vadinti nepaklusnumu, raidos požiūriu yra natūralūs dvimečio ar trimečio poelgiai. Visi šio amžiaus vaikai išbando, kas jiems leista daryti, kas – ne. Jie stengiasi parodyti savo nepriklausomybę, išgyvena pykčio, susierzinimo ir ašarų priepuolius, išsiteplioja valgant, prieštarauja tėvų nurodymams ir prašymams. Kartais mums, suaugusiems, sunku suprasti jų elgesį, todėl dažnai manome, kad jie –neklusnūs arba elgiasi piktybiškai.

 

Pasistenk suprasti, kodėl tavo mažylis taip elgiasi


Vaikai tyrinėja pasaulį, mokosi nepriklausomybės, tikrina savo ir tavo ribas. Natūralu, kad jie nepakankamai supranta kitų poreikius. Kartais vaikai junta, kad neigiamas elgesys yra vienintelis būdas sulaukti tavo dėmesio. Verta prisiminti, kad mažyliai turi skirtingus poreikius ir patys yra skirtingos asmenybės – ne visiems reikia tiek pat maisto ar miego, vieniems labiau reikia draugijos, negu kitiems ir pan.

 

Patarimai:


- Vaikas – didelis džiaugsmas. Tačiau kartais tavo vaiko elgesys gali tave supykdyti arba suerzinti.

- Visuomet prisimink, kad tavo vaikas nesielgia „blogai“, sąmoningai siekdamas tave sunervinti arba specialiai nuliūdinti. Tiesiog mažylis kasdien iškelia daug iššūkių.

- Kai nesupranti vaiko elgesio, galima pasimesti ar supykti ant savo mažylio. Pabandyk pasižiūrėti į pasaulį vaiko akimis. Tai padės tau suprasti vaiko elgesį ir išvengti klaidų.

- Maži vaikai ypatingai trapūs. Niekada nesuduok ir nemušk vaiko, nepurtyk jo ir nenumesk.

- Pliaukštelėjimas, stumtelėjimas ir ypač purtymas pavojingas kūdikiui ir mažam vaikui. Tokie veiksmai gali rimtai pakenkti mažylių sveikatai.

- Net jeigu visiškai nebetenki kantrybės – neperženk ribos.

 

Pagal Paramos vaikams centro ir Pozityvitevyste.lt inf.