Psichologė: Suvokti apie asmens higieną vaikas pradeda nuo 2 metų

Psichologė: Suvokti apie asmens higieną vaikas pradeda nuo 2 metų

01. Sep 2013, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nuo kokio amžiaus apskritai galima vaikutį pradėti pažindinti su puoduku? To klausia mama era6.

Mano sūneliui 8 mėnesiukai ir jam dažnai kietėja viduriukai, tai aš kai matau, kad jis pradeda stenėti, greit pasodinu ant puoduko, nes sėdint ant kietesnio paviršiaus, pvz.: maitinimo kėdutėj ar vežimėly sunku tai padaryt net ir suaugusiam būtų. Šitaip darydavom su vyresne dukryte, tai labai anksti pradėjo daryti ,,kaku'' ant puoduko. Taigi prašau patarti, kur turi būti pradžia ir kokia?

Kaip supažindinti vaiką su asmens higiena ir puoduku: trys žingsniai

Psichologės Vikos Aniulienės manymu, vaikas suvokti apie asmens higieną pradeda nuo 2 metų, visa kita yra įpročio formavimas. Mamos era6 atveju ta pradžia jau padaryta.

1) Pirma, supažindint su vieta, nebūtinai vaikai savo gamtinius reikalus atlieka ant puoduko. Kaip sako Vika, jos jauniausias sūnus puoduko iš viso nepripažino - reikalavo tualeto, nes ir brolis į tualetą eina, o ne ant puoduko daro... Taigi, supažindiname su gamtinių reikalų atlikimo vieta.

2) Tada būtų gerai supažindint su asociacijom, ką ten darom, pasėdėt kartu, šalia.

3) Na, o sekantis žingsnis - parodyt alternatyvas: gali būt švarus ir sausas visada, jei tik naudosies puoduku/tualetu, arba gali būt šlapias (nedėvint sauskelnių).

Pagrindiniai akcentai: tik teigiamas elgesys yra pagiriamas, jei vaikas nenori sėstis ant puoduko, verkia rėkia, ar pridaro į kelnes, jokiais būdais jo nebarkit, negėdinkit ir neleiskit kitiems to daryt. Jei nenori naudotis puoduku, tiesiog pasakykit: "suprantu, tau nepatinka, bet kai jau būsi didelis ir norėsi sėstis ant puoduko sysiu ar kaku, pasakyk man, gerai?"

Jei pridaro į kelnes, tiesiog pasikalbėkit: "na, va matai, aš galvoju, kad tau turėtų būti labai šlapia ir nemalonu... galbūt padėti tau puodukas galėtų?"

Huggies ® Pull-Ups ® sauskelnės-kelnaitės

puikiai padės kiekvienam mažyliui, besimokančiam naudotis puoduku!

20130731221957-26482.jpg