Kada vaikams gerti žuvų taukus: pataria gydytoja

Kada vaikams gerti žuvų taukus: pataria gydytoja

12. Dec 2016, 08:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gerti žuvų taukus vaikams ar ne? Jei taip, nuo kokio amžiaus? Kokia jų nauda, kaip gerti ir kas geriau - skysti ar kapsulėmis/kramtukais? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsako gydytoja Asta Gališanskytė.

Ar galima skystus žuvų taukus vartoti su maistu, pavyzdžiui, jais apšlakstyti daržoves ir pan?

Taip, žuvų taukus galima vartoti su maistu, gardinti jais salotas, sultis, košeles. Rekomenduočiau maistą gardinti natūralaus skonio skystais žuvų taukais, kad papildomos aromatinės medžiagos nenustelbtų maisto aromato. Maistą žuvų taukais pagardinkite retkarčiais, tačiau siūlyčiau to nedaryti pastoviai. Naudingiau yra pratinti vaiką prie skystų – aliejinės tekstūros – žuvų taukų. Taip padarysite savo vaikui net du gerus darbus – užtikrinsite reikiamą omega-3 riebalų rūgščių kiekį organizme ir pripratinsite prie žuvų taukų skonio, tad paaugęs jis nejaus diskomforto vartodamas skystus žuvų taukus.

Mažas vaikutis, pirmą kartą paragavęs naujo maisto, ar tai būtų žuvų taukai, ar grūdų košelė, ar daržovių tyrė, visada raukysis. Taip yra todėl, kad bet koks naujas skonis jam yra neįprastas. Kuo anksčiau pradėsim duoti skystus žuvų taukus, tuo greičiau vaikučiui susiformuos pažįstamo, įprasto ir malonaus maisto pojūtis visam gyvenimui.

Ar tokio tipo vitaminus kaip žuvų taukus kramtomųjų žuvelių pavidalu galima nekramtyti, o tiesiog nuryti vandeniu?

Taip, galima nuryti užgeriant vandeniu. Taip pat, kaip ir žuvų taukų kapsules – yra žmonių, kurie nuryja užgerdami vandeniu, o yra vaikų ir vyresnių žmonių, kurie su malonumu sukramto.

Kokio amžiaus vaikui galima pradėti duoti žuvies taukus, o ne vitaminą D? Ar skysti žuvies taukai geriau įsisavinami, nei kapsulėse ar kita forma? Kokiu laiku geriausia duoti žuvies taukus - ryte, vakare, prieš valgį, po jo?

Omega-3 riebalų rūgščių atsargų gimdamas vaikutis negauna, todėl reikalinga, kad jų gautų žįsdamas ar su mišinukais. Tačiau žindydama vaikutį mama pati turi jų gauti omega-3 pakankamai - ir sau, ir vaikučiui. Atsakant į Jūsų klausimą – žuvų taukus reiktų pradėti duoti vaikučiui jau nuo 1 mėnesio amžiaus – pradžioje po lašiuką-kitą, jų kiekį iš lėto didinant. Pusės metų vaikutis jau turėtų gauti 5 ml (arbatinį šaukštelį) žuvų taukų.

Įsisavinimui nėra skirtumo, kokia forma vartojate žuvų taukus – kapsulėse ar skystus. Kapsulėse, jeigu ją prakąsite, taip pat yra aliejus. Labiausiai reiktų atkreipti dėmesį į tai, kiek omega-3 riebalų rūgščių yra rekomenduojamoje vartoti dienos dozėje. Ir pagal tai rinktis produktą. Skystuose žuvų taukuose omega- 3 riebalų rūgščiu kiekis yra pats didžiausias.

Dienos laikas žuvų taukų pasisavinimui ir naudojimui taip pat neturi įtakos. Galbūt ryte paprasčiausia prisiminti ir visai šeimai prieš einant į darbus suvartoti dienos doze. Patariama juos vartoti valgio metu ar po valgio, užkandant duona, ne užgeriant skysčiu.

Ar galima žuvų taukus vartoti ištisus metus? Ir ar galima kramtomąsias žuveles vartoti ryte prieš valgį, nes vaikas pabudęs išsyk prašo žuvelės? :)

Labai teisingas Jūsų klausimas. Žuvų taukus vartoti ištisus metus ne tik galima, bet ir reikia. Valgome juk kiekvieną dieną :) Pagal Pasaulinės sveikatos apsaugos Organizacijos ir LR SAM mitybos rekomendacijas, kasdieninis mūsų maisto racionas turėtų būti įvairus, subalansuotas ir saikingas. Ir jame kas dieną turi būti tam tikros proporcijos baltymų, angliavandenių ir riebalų.

Kaip žinome, sočiųjų arba dar vadinamųjų „blogųjų“ riebalų reiktų stengtis vartoti kuo mažiau, o nesočiųjų arba „gerųjų“ – kuo daugiau. „Gerieji“ riebalai - tai augalinės ir žuvinės kilmės riebalai. Tai ir yra atsakymas į Jūsų klausimą – omega-3 riebalų rūgštys turi būti kasdieninis produktas. Be pertraukų visus metus.

Lietuvos sąlygomis yra sudėtinga 4-5 kartus per savaitę valgyti kokybišką jūrinę žuvį ar jūros gėrybes, tuomet kasdieninis mūsų produktas turėtų būti žuvų taukai. Šaltuoju metų laikotarpiu tiek vaikams, tiek suaugusiems reikėtų rinktis žuvų taukus su vitaminu D – saulės Lietuvoje gauname labai mažai. Vasarą, jei vitamino D kiekis kraujyje yra pakankamas, galima vartoti žuvų taukus, kuriuose yra išgrynintos omega-3 riebalų rūgštys.

Dienos laikas ir maistas žuvų taukų pasisavinimui ir naudojimui neturi įtakos. Galbūt ryte paprasčiausia prisiminti ir visai šeimai prieš einant į darbus suvartoti dienos dozę. Patariama juos vartoti valgio metu ar po valgio, užkandant duona, ne užgeriant skysčiu. Tačiau jeigu Jums oatogu, galima žuvų taukus vartoti ir prieš valgį.

Ar galima duoti vaikui kelių rūšių vitaminus per dieną ir dar papildomai C vitaminą? Ir kaip paskatinti apetitą nevalgiam vaikui? (mano vaiko labai mažas maisto raciono ratas, daug ko atsisako ir valgo tik tam tikrus produktus).

Džiaugiuosi, kad rūpinatės savo ir vaikų sveikata. Pagrindinis dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį – kiek kiekvieno vitamino yra rekomenduojamoje vartoti produkto dienos dozėje – kapsulėje, tabletėje ar keliose jų. Rekomenduojama paros norma (sutrumpintai RPN) arba naujai vadinama referencinė maistinė vertė (RMV) yra patvirtinta Lietuvos Respublikos Sveikatos Apsaugos Ministerijos. Jos nereikėtų viršyti.

Jeigu vartojate keletą produktų – suskaičiuoti suminį kiekvieno vitamino ir mineralinės medžiagos kiekį. Kai kuriais atvejais vitaminų kiekis bus didenis. Pvz., vitamino D kiekis Lietuvos geografinėje zonoje ir skirtingo amžiaus žmonėms nebus pakankamas, todėl gydytojai rekomenduoja jo vartoti daugiau, įvertinant kraujo tyrimo rezultatus. Vitamino C dozę trumpam padidiname peršalus. Dėl kelių produktų vartojimo vienu metu geriausia būtų pasitarti su gydytoju.

Apetitą geriausia skatina buvimas gryname ore, fizinis aktyvumas. Lauke galima drauge susigalvoti įvairios veiklos – pradedant pasivaikščiojimu, baigiant įvairiais žaidimais.

Ar gali vaiko organizmas netoleruoti žuvų taukų ir iššaukti neigiamą reakciją, pvz. viduriavimą ar alergiją? Ar visgi tokios reakcijos dažniausiai būna saldiklių ar kvapiųjų medžiagų dėka?

Labai gera Jūsų pastaba. Paprastai alergiją žuviai sukelia žuvyje esantys baltymai. Žuvies taukuose baltymų nėra, tik riebalai. Būtent gerieji riebalai reikalingi sergantiems alerginėmis ligomis ir bronchine atsma. Daugėja duomenų, aiškinančių teigiamą žuvų taukuose esančių omega-3 riebalų rūgščių poveikį šioms būklėms tiek vaikams, tiek suaugusiems. Alerginės realcijos dažniau būna būtent dėl papildomų priedų, todėl reiktų rinktis tuos produktus ir tuos gamintojus, kurie turi didelę patirtį ir patikrintas technologijas.

Ar geriant žuvies taukus reikėtų juos kartais pakeisti kitais?

Racionaliausias kriterijus žuvų taukams pasirinkti yra biologiškai aktyvių medžiagų kiekis dienos dozėje. Iš tiesų vaistinėse, internete, tinklinio marketingo kompanijose yra siūloma labai daug žuvų taukų produktų, kurių sudėtis gali labai skirtis. Pagrindinis dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis produktą – kiek ir kokių biologiškai aktyvių medžiagų (omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR, vitaminų ir mineralinių medžiagų) yra rekomenduojamoje vartoti dienos normoje. Noriu atkreipti dėmesį, kad etiketėje ieškoti reikia ne žuvų taukų kiekio paros normoje, o omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR. Omega-3 riebalų rūgščių turėtumėme gauti apie 1000 miligramų per parą.

Kitas svarbus dalykas – gamintojo patikimumas. Tai tiesiogiai susiję su žuvų taukų kokybės garantijomis. Patikimas gamintojas daug investuoja į žuvų taukų išvalymą nuo toksinų ir kitų teršalų, kad jie būtų saugūs vartoti visiems – besilaukiančiai ar žindančiai moteriai, vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Gamintojai, kurie turi dešimtmečių ar net šimtametę patirtį yra ištobulinę gamybos ir išvalymo technologijas ir taip užsitarnavę vartotojų pasitikėjimą.

Tad jeigu žuvų taųkų sudėtyje omega-3 riebalų rūgščių dienos dozėje yra pakankamas kiekis ir Jūs pasitikite gamintoju, galite naudoti šiuos žuvų taukus pastoviai, nekeisdami.

Būkite sveiki!