Kada pats tinkamiausias amžius pradėti vaikščioti?

Kada pats tinkamiausias amžius pradėti vaikščioti?

29. Apr 2015, 08:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip smagu, kai mažylis vieną dieną paleidžia tėvelių ranką ir nueina kelis žingsnelius pats. Kiek džiaugsmo, kiek euforijos! Tačiau kada pats tinkamiausias vaikučio amžius pradėti vaikščioti?

Pasak kineziterapeutės Kristinos Bliūdžiuvienėsjeigu mažylis, sulaukęs 16 mėnesių, dar nepradeda vaikščioti savarankiškai, neurologai sako, jog jau vėluoja tokio vaikučio vystymosi raida.

Ar būna, kada mažylis pradeda per anksti dėlioti žingsnelius? 

Jei nėra jokių raumenų tonuso padidėjimo ir vaikas tai daro pats, nereikia nerimauti, kad pradėjo vaikščioti per anksti. Vieni tai pradeda nuo 8-9 mėnesių amžiaus.

Jei vaikutis, rodos, atsistojo per anksti, tuomet taip pat reikėtų žiūrėti, ar jūsų šeimos nariai irgi stovėjo anksti – jūs pati, ar jūsų mama, tėtis ar vyras.

Naudinga vaikščioti basomis

Žingsnelių mokymosi procese svarbu ne tik saugi aplinka, bet ir svarbu atsižvelgti į tai, kuo mažylis aprengtas ar apautas. Neskubėkite apauti batukų – kuo daugiau leiskite vaikščioti basam ir nuogam.

Vaikučio pėdutėmis naudingi visi nelygumai, esantys ant smėliuko, žolytės – ypatingai akmenukai, grioveliai, pats smėliukas. 

Visa tai masažuoja vaiko pėdutes ir lavina koordinaciją, juk ant nelygaus paviršiaus sunkiau išsilaikyti, o žiemą greičiausiai teks padaryti pertrauką, nebent namuose turėsit panašų nelygų paviršių.