Kada mažyliui pasiūlyti arbatos ar vandens?

Kada mažyliui pasiūlyti arbatos ar vandens?

10. Apr 2013, 11:00

Maitinančiai mamai iškyla begalė klausimų: ar užtenka kūdikiui tik jos pieno, ar gal galima duoti jam atsigerti arbatos, o gal geriau – vandens?

 

Specialistų teigimu, motinos piene yra apie 80 procentų vandens. Žįsdamas krūtį vaikelis pirma atsigeria, paskui pavalgo. Tačiau kaip elgtis, jei kūdikis maitinamas mišinukais? Nuo kada ir kiek jam galima gerti arbatėlių. Saldinti ar ne? Kmynų, pankolių, o gal tik vandens?

 

Pasak gydytojos, Friso atstovės Baltijos šalims Irenos Putninos, iki 4 mėn. kūdikiui turi užtekti vien mamos pieno arba pieno mišinio, jokio kito papildomo maisto nereikia. Arbata, sultys, net vanduo - jau papildomas maistas.

 

Iki 4 mėn. kūdikis maitinasi skystu maistu - pienu, tad reikiamų organizmui skysčių gauna tiek su mamos pienu, tiek su pieno mišinėliu. Vanduo arba arbata gali būti duodama tik sergančiam, karščiuojančiam arba viduriuojančiam pirmų 4 mėn. arba vyresniam kūdikiui.

 

Kartais būna nedidelių išimčių: jei maitinant pieno mišiniu karštą vasaros dieną kūdikis daug prakaituoja, kiečiau tuštinasi arba kankina pilvo diegliai - galima pasiūlyti retkarčiais nedaug vandenuko arba nuo dieglių pamėginti švelnios geriau nesaldintos vaistažolių arbatos (pvz. kmynų). Arbatos ir vandens iki 4 mėn. nereikėtų duoti šiaip sau profilaktiškai kasdien, tik retais atvejais, turint konkretų tikslą ar minėtą priežastį.

 

Atkreipkite dėmesį: visos kūdikiams skirtos arbatos, sultys, gėrimai yra skirti vyresniems kaip 4 mėn. kūdikiams. Jei nuo 4-6 mėn. įvedamas papildomas tirštas maistas, tai kūdikiui jau skiriama atsigerti sulčių, nektarų, gėrimų arba arbatos arba tiesiog vandens.

 

Kūdikiui virš 6 mėn, norint jį atpratinti nuo dažno naktinio maitinimosi pienu, galima mėginti pasiūlyti vandens, tačiau taip "apgauti" kūdikį pavyksta retai. Arbatą geriau duoti nesaldintą arba nedaug saldintą.

 

Sultys, skirtos nuo 4 mėn. paprastai būna be cukraus, pratinant prie naujo maisto, jas galima atskiesti vandeniu.