Kada mažylis „susidraugauja" su puoduku?

Kada mažylis „susidraugauja" su puoduku?

26. Mar 2020, 09:42 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak specialistų, suvokti ir valdyti šlapimo refleksą mažylis pradeda tik 28-ąjį savo gyvenimo mėnesį – kai jam sukanka 2 metai ir 4 mėnesiai.

Tėveliams, norintiems pratinti vaikučius sėdėti ant puoduko, specialistai pataria atsižvelgti į keletą veiksmų, kuriuos vaikutis jau turėtų savarankiškai atlikti:

  • savarankiškai rengtis,
  • valgyti šaukšteliu,
  • parodyti, kad padarė į sauskelnes,
  • stabiliai sėdėti.

Apie naktipuodį mažyliui galima ne tik papasakoti, bet ir leisti jam pačiam jį išsirinkti. Pasak šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, yra trys etapai pratinantis vaikučiui prie puoduko:

1) vaikas turi suprasti, kad padarė balutę (vienaip ar kitaip į tai sureaguoja),

2) jis jau gali susieti tą balutę su tualete esančiu puodeliu (pasisiojo ir parodo link puoduko),

3) jis jau bėga link puodelio, kai nori šlapintis (šio etapo pradžioje dažniausiai jis nespėja nubėgti).

„Tačiau nereikia bartis, jei vaikutis nespėjo nubėgti iki puoduko ir vėl pasišlapino į kelnytes. Svarbiausia, kad jis supranta, ką padarė, ir kartu su juo reikia pasidžiaugti, kad jau esate trečiame mokymosi etape“, – patarė šeimos gydytoja.

Ne mažiau svarbu iškart vaikutį mokyti ir higienos taisyklių: priminti nusiplauti rankutes, parodyti, kaip nusišluostyti ir leisti tai vaikučiui pabandyti daryti pačiam.

„Tik nereikia iš to daryti tragedijos, anksčiau ar vėliau visi vaikučiai išmoksta visus būtinus „reikaliukus“ atlikti ten, kur reikia“, – patikino R.Katkevičienė.

Mamyčių klubas