Kada mamos pienukas lieka kaip atsigėrimas?

Kada mamos pienukas lieka kaip atsigėrimas?

09. May 2012, 07:30

 

Nuo šešių mėnesių pradėjus vaikučių papildomą maitinimą, mamytės dažnai klausia, ką daryti su pienuku - ar jis yra kaip maistas, ar lieka tik kaip atsigėrimas?
šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr. Eglė Markūnienė 

Nuo šešių mėnesių pradėjus vaikučių papildomą maitinimą, mamytės dažnai klausia, ką daryti su pienuku - ar jis yra kaip maistas, ar lieka tik kaip atsigėrimas? Pataria šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr. Eglė Markūnienė.

 

"Pradėjus įvedinėti košytes, mamos pienas lieka kaip atsigėrimas. Nors sakoma, kad iki aštuonių mėnesių jis dar gali patenkinti vaiko poreikius, tačiau visgi lieka kaip atsigėrimas. Vaikas turi tiek suvalgyti tiek košės, kad mamos pienukas liktų kaip vienas iš atsigėrimų", - patarė šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr. Eglė Markūnienė.

 

Kiek vaikutis turi suvalgyti per dieną grūdinės košės ar daržovienės?

 

Kaip sako gydytoja, jeigu vaikas valgo tris kartus per dieną košes ir suvalgo maždaug po 100 gramų, mamos pienas jam lieka kaip atsigėrimas.

 

"Tačiau nesijaudinkite, jei vaikas tiek ir nesuvalgo arba suvalgo daugiau. Pavyzdžiui, jeigu vaikutis prašys daugiau košės – apie 150 gramų, nieko blogo. Duokite tiek. Tokiu atveju norės daugiau atsigerti pienuko", - paaiškino E.Markūnienė.

 

Kada mamos pienuką duoti?

 

Kada geriau duoti mamos pieną - ar prieš košės valgymą, ar pavalgius? To klausia ne viena mamytė. Kaip sako gydytoja, tai nėra labai svarbu: "Tai priklauso nuo paties vaiko - ar jis valgus, ar nelabai. Geriausia pienuko duoti tarp valgymų, bet prievarta nesiūlykite. Kiek atsigers, tiek užteks".

 

O jeigu pieno sumažės, jį duodant tik kaip atsigėrimą?

 

Gydytoja nepataria siūlyti vaikui motinos pieno dažnai, kai jau pradėjote duoti papildomą maistelį. Vaikas pats pasiprašys, kai norės atsigerti. Tačiau pienuką siūlykite tik tuomet, jei pats nesiprašo pienuko.

 

"Jei matote, kad vaikas nelabai prašosi krūties dienos metu, dažniau jam ją pasiūlykite, nes mamos pienuko jis dar turi gauti. Jei bijote, kad pienuko sumažės, tokiu atveju galbūt geriau pienuko duoti atsigerti prieš košytės davimą. Tada košės mažiau suvalgys, bet pieno ilgiau turėsite", - patarė gydytoja.

 

 


Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel. 8 5 203 04 48, 8 605 90008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

1

 

10. May 2012, 17:00

aš visada MP duodu po košytės ir puikiai dar geria, nors košytė dar tik du kart dienoje, tikiuosi išmaitinti iki metukų, jei ji pati neatsisakys, nors kartais atrodo, kad atėjus tam tikram laikui, ji pati nuspręs nebegerti MP.