Kada leidžiama keisti vaiko pavardę: komentuoja teisininkas

Kada leidžiama keisti vaiko pavardę: komentuoja teisininkas

14. Dec 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

"Tokia situacija: anksčiau gyvenau su draugu, su kuriuo ir susilaukėm mergytės. Taip susiklostė, kad išsiskyrėm. Ir jau mažiau nei metai nesam kartu. Esame priešiški vienas kitam, todėl aš noriu, kad dukrytė turėtų mano pavardę. Noriu žinoti, ar įmanomas toks dalykas? Kur reikia kreiptis? Kiek tai kainuoja?"

Atsako teisininkas Aurimas Petrauskis:

Reikia akcentuoti šiuos punktus:

-Nepilnamečių vaikų pavardes keisti leidžiama, jeigu pavardes keičia abu tėvai arba vienas iš turimų tėvų. Kai pavardę keičia tik vienas iš tėvų, nepilnamečio vaiko pavardė keičiama, jei pateikiamas kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

-Jeigu vienam iš nepilnamečio vaiko tėvų teismo sprendimu yra neterminuotai apribota tėvų valdžia, o kitas iš turimų tėvų keičia pavardę šių taisyklių nustatyta tvarka, santuokos sudarymo metu pasirenka kito sutuoktinio pavardę ar santuokos nutraukimo metu pasilieka savo iki santuokos turėtą pavardę, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama, jei pateikiamas vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

-Jeigu vienas iš nepilnamečio vaiko tėvų santuokos sudarymo metu pasirenka kito sutuoktinio pavardę arba santuokos nutraukimo metu pasilieka savo iki santuokos turėtą pavardę, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama, jei pateikiamas kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

Kadangi tikėtina, jog vaikas yra tikrojo tėvo, todėl tėvystės teismo keliu ginčyti neverta, o jeigu kitas sutuoktinis neleidžia keisti (kas dažniausiai nutinka), todėl dėl leidimo keisti pavardę reikia kreiptis į teismą.