Kada ir ko mažiems vaikams reikia siūlyti atsigerti: gydytojos patarimai

20. Mar 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Neretai girdime raginimus duoti savo mažyliui atsigerti vandens, sulčių, saldintos arbatos, nepriklausomai nuo to – jis žindomas krūtimi ar maitinamas mišinukais, o gal jau primaitinamas ir kietu maistu. Taigi, kada ir ko mūsų mažiesiems iš tiesų reikia pasiūlyti atsigerti?

Visi žinome, jog organizmui reikalingas vanduo. Be jo neįmanoma normali medžiagų apykaita. O kuo vaikas mažesnis, tuo jo organizmas vandeningesnis - jame yra apie 70 proc. vandens. Gali kilti klausimas - iš kur kūdikis gaus vandens, jei jis maitinamas tik mamos pienu?

Anot šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, mamos pienas - unikalus gamtos kūrinys, nes geba patenkinti visus kūdikio poreikius: „Manome, kad jis patenkina tik tokius poreikius, kaip būti sočiam, nes ten yra visų organizmui reikalingų baltymų, riebalų bei laktozės, kuri reikalinga vaiko energijai palaikyti. Bet ten dar yra labai daug vandens". 

Pasak specialistų, net 87 proc. mamos pieno sudaro būtent vanduo. O naujausi tyrimai parodo, jog būtent mamos pienas yra geriausiai įsisavinamas iš visų skysčių. Taigi, mamos pienas visiškai patenkina kūdikio vandens poreikį.

Tuo tikėdama ir mūsų kalbinama Mato mama, kol žindė sūnų, vandens jam nesiūlė.

Kokį vandenį rinktis pieno mišinuko gamybai?

Net jei kūdikį maitinate pieno mišiniu, šeimos gydytoja nepataria siūlyti vaikučiui atsigerti vandens. Juk gamindami mišinuką, mes imame nedidelį kaušelį mišinuko miltelių ir į buteliuką įpilame reikiamą kiekį kokybiško vandens. Tad nėra tikslo jo duoti kūdikiui papildomai.

Renkant vandenį, kurį naudosite mišinuko gamybai, atkreipkite dėmesį, jog jam keliami didesni reikalavimai. Juk savo mažyliui mes norime suteikti tik tai, kas geriausia. Mišinuko gamybai geriausia rinktis tyrą, švelniai šarminį, su ne per daug mineralų, natūralų žemės gelmių vandenį. 

20160315152245-37317.jpg

Kartu su kietu maistu į Mato, kaip ir į kiekvieno vaiko gyvenimą po truputį atkeliauja ir vanduo.

Gydytoja R.Katkevičienė pataria mamoms nenustebti ir neišsigąsti, jei kūdikis, jums siūlant vandenį, pradžioje jo visai nenorės. Natūralu - jis pripratęs prie krūties. Tačiau ateina laikas, kai po šlakelį, po šaukštelį ir žiūrėk - mažylis jau drąsiai geria vandenį iš puodelio. Džiaugsmas tėvams begalinis.

Jei vanduo kūdikiui bus visuomet matomas ir lengvai prieinamas, poreikis numalšinti troškulį vandeniu susiformuos savaime. Svarbu prisiminti vandens turėti su savimi visur, kur keliaujate. 

Specialistai pataria vartoti kūdikių maistui tinkamą vandenį AKVILĖ, kuriame visiškai nėra nitratų. Jis natūraliai šarminis, švelnaus skonio, todėl jį galima vartoti kasdien be apribojimų.

20160315150945-12110.jpg

20160315150043-85588.jpg