Kada į darželį: dvejų, trejų, o gal ketverių?

Kada į darželį: dvejų, trejų, o gal ketverių?

01. Oct 2012, 09:30

Koks yra palankiausias amžius pradėti lankyti vaikų lopšelį – darželį?

 

Konsultuoja "Šilagėlės" darželio Žvėryne vadovė Danguolė Milašienė, www.silagelesdarzeliai.lt

 

Geriausias amžius - nuo 2,5 -3 metų

 

Mano asmenine nuomone, palankiausias amžius pradėti lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą yra nuo 2,5 – 3 metukų. Iki trejų metų vaiko charakterio, socialinių įgūdžių formavimuisi labai svarbu tėtis ir mama, kaip sakoma „ką tėveliai įdės, tą vaikas ir turės“.

 

Trejų metų vaikui jau reikia socialumo, draugų bendravimui, nebeužtenka tik šeimos narių. Kai į lopšelį- darželį išleidžiamas pusantrų ar dvejų metų neturintį vaiką, jam yra sunkiau.

 

Tokio vaiko adaptacija bus jautresnė, jis labiau išgyvena savyje, jam tada dar labai svarbu, kad artimiausi žmonės – mama ar tėtis – būtų nuolat šalia. Todėl jei galima, siūlau tėvams palūkėti iki pustrečių – trejų metų. Manau, kad trimečiui jau reikia darželio.

 

Jei darželį pradeda lankyti vėliau

 

Būna, kad vaikas pirmą kartą darželį pradeda lankyti 4 -5 -6 metų, gerai, kad yra galimybė prieš mokyklą vaikui pabūti tarp kitų vaikų, bet tokie vaikai sunkiau pripranta prie taisyklių, kad reikia dalintis su draugais, kad reikia išklausyti kito nuomonę. Juk vaikas iki tol augo su vienu žmogumi, jo nuomonė mamai ir tėčiui buvo labai svarbi.  Darželyje, gyvenant grupėje, reikia prisiderinti kitų vaikų, ir tai yra nelengva.  

 

Kai į priešmokyklinio ugdymo grupę ateina vaikai nelankę darželio, tai labai jaučiasi. Jiems sunku išsėdėti veiklos metu ir atlikti užduotį. Jie žvalgosi, viskas nauja, įdomu, sunkiau susikaupti. Lankę darželį vaikai yra labiau atsipalaidavę, žino, kas bus toliau, o atėjęs iš namų vaikas yra daugiau susikaustęs. 


Ką Jūs manote: koks amžius palankiausias pradėti vaikų ugdymo įstaigą?

02. Oct 2012, 17:36

Noreciau siokio tokio jusu patarimo. Mano dukrytei 3m.6men. gyvenam uk. vedem i darzeli visa savaite vaikas tranke duris ir verke visas tris valandas kiek ten budavo niekaip nenusirmindavo. Parejusi vis sakydavo as ten nieko nesuprantu kaip mums reikia priprasti prie anglisko darzelio ? bendrauti tai labai nori 😉 bet kalbos barjieras ir svetima aplinka ja zudo. Man sirdis plysta , tai nutraukem darzelio lankyma.

01. Oct 2012, 13:27

mano sunus pradejo lankyti darzely budamas 2m ir 9men. labai puikiai jis ten adaptavosi! jokiu asaru ji paliekant 😀 labiau verkdavo (ir iki siol verkia kartais) kai reikia iseiti 😀 dukryte leisiu kai ji bus 2m ir 2men.,tikiuosi irgi lengvai adaptuosis.man taipogi atrodo kad geriausia isleisti i darzely 2-3m vaikuti 😀

01. Oct 2012, 11:50

kiekvienas vaikas skirtingas, maniskis pradejo dveju metu ir 7 men lankyt, ir ka, viskas liuks. O va seses berniukas taip ir nelanke darzelio, bet paruosiamukuose jautesi puikiai, o dabar ir pirmoj klasej viskas liuks

01. Oct 2012, 11:20

sunus pradejo lankyt darzeli treju,adaptavosi labai lengvai ir greitai,na o dukryte pradejau leist-dveju,is pradziu kaip ir patiko,po to buvo asaru,dabar jau pusmeti lankom,tai visko buna,o dar treju metu krize prasidejo☹

01. Oct 2012, 11:15

Sūnus pradėjo lankyti, kai buvo 2m ir 9mėn. Adaptavosi lengvai 😀 Manau optimlus amžius apie 3-ejų metukų 😉

01. Oct 2012, 09:34

Visiškai sutinku su tuom kas parašyta 😉

01. Oct 2012, 19:11

antroji dukryte pradejo lankyti kai buvo metukai adaptavosi iskart nebuvo jokiu asaru tik asaros budavo kai reikedavo is darzelio eiti namo tada verkdavo ohoho

01. Oct 2012, 17:08

O kada tas geriausias pradeti, sunku pasakyti. Taciau manau. jog dveju metuku yra geriau, negu treju.

01. Oct 2012, 17:04

Mano vyresnele net drebedavo is dziaugsmo pamaciusi kitus vaikus kazkur nuo 1,5 m. Deja, neturejom galimybiu vesti i darzeli bent karta per savaite. Pradejo lankyti beveik dveju. Mazaja isleidom nuo 11 men. Labai nustebom, kad mano mamyciuke adaptavosi labai greitai. Greiciau, negu vyresnioji.