Kada galima maitinti vaiką košėmis: 2 gydytojų patarimai

Kada galima maitinti vaiką košėmis: 2 gydytojų patarimai

29. Mar 2012, 08:30

Jei turite klausimų MK spacialistams - šeimos gydytojui, psichologui, akių gydytojui, kineziterapeutui ir kt. rašykite juos el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt


Gražina:

 

Norėčiau sužinoti apie kūdikio primaitinimą. Nemaitinu sūnelio savo pienu nuo 2 savaičių, maitiname mišinukais. Dabar jau mums virš 4 mėnesiukų. Pradėjom duot avižų košytę. Gerbiamas gydytojas nepaaiškino, kaip primaitint vaikelį.

 

Nepasidomėję internete informacija, davėme avižų košę 100 ml, jis labai skaniai suvalgė ir prašė dar, tai davėm 70 ml mišinuko., kas gali atsitikti kad mes pradėjom nuo kruopų košyčių, o ne nuo daržovių ir iš karto tiek daug? Turim pirmą vaikelį, tai nedaug informacijos žinom dėl maitinimo.

 

Prieš tai davinėjom tyrelių hipp obuolių su moliūgu, bet vaikelį. Neišbėrė, nebuvo skausmų. Jis visa maistą tuoleruoja. Ar galima taip matint?


 

Pasak klinikos „Privatus gydytojas“ bendrosios praktikos gydytoja Aušra Zaleskienė:

 

Pasak klinikos „Privatus gydytojas“ bendrosios praktikos gydytoja Aušra Zaleskienės, primaitinti vaikutį pradedama daržovėmis ir po nedaug.

 

"Pradžioje duokite po arbatinį šaukštelį, stebėkite vaikelį, ar neraižo pilvuko, ar neberia. Po to didinkite po šaukštelį tą pačią košę iki 150 ml-200 ml, pakeičiant vieną maitinimą", - pasakojo gydytoja.

 

 

Jeigu vaikutis toleruoja maistą gerai, pridedama kitų daržovių košė, vėliau pamažu įvedama mėsa, kruopos. Jei nieko blogo neatsitiko, neišbėrė odelės, pradėjus maitinti kruopomis, greičiausiai taip ir neatsitiks.

 

Kada galima maitinti vaiką košėmis?

 

Pasak vaikų ligų gydytojos Rūtos Zuokienės, anksčiau buvo manoma - kuo vėliau duosite košę, tuo geriau. Dabar specialistai tvirtina, kad košes reikia siūlyti nuo 6-7 mėnesių, nors pabandyti. Pirmiausia verdame košę vandenyje, o pabaigoje, jei norite, galite įpilti savo pieno arba mišinuko, jeigu vaikutį juo maitinate.

 

Dėmesio!!! Košė turi būti košė, o ne skystas gėrimas. Duodame ją vaikučiui šaukšteliu tirštos konstistencijos, bet ne skystį, kurį reikia gerti.

 

Patariama pačioms virti košes, ypač, jei vaikutis turi problemų su viduriukais. Manų košė – pati nevertingiausia, tad jos pirmaisiais mėnesiais tikrai nereikėtų siūlyti.

 

Galite virti grikių, avižų, ryžių košes (jeigu nėra vidurių užkietėjimo) ir kt.

 

Kokios mitybos dienotvarkės reikia laikytis primaitinimo metu?

 

"Kai pradedate primaitinimą, geriausia tai daryti kartą per dieną tuo pačiu metu (geriausia dieną prieš antrą maitinimą). Po to gali mažylis atsigerti mamos pienuko ar mišinio", - teigė gydytoja.

 

Po 3-4 savaičių, kai įvestos daržoves, valgome du kartus per dieną: paraleliai su daržovėmis įveskite ir vaisius.

 

Praėjus vėl kažkuriam laikui, pereikite pamažu prie trijų kartų maitinimo kasdien: papildome vaiko racioną košėmis.

 

Sėkmės.