IR SVEIKA, IR SKANU: Kada galima duoti grybų vaikams? + receptai su grybais

30. Sep 2015, 07:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mūsų galvose dar stiprus stereotipas, jog maistas gali būti arba sveikas arba skanus. Laidoje "Mamyčių klubas" - nauja rubrika, kurios  užduotis šį stereotipą pakeisti. Na, o pirmoji rubrikos tema, labai rudeniška - grybai.

Grybus drąsiai galime vadinti rudens simboliu, tačiau neretai tiesiog nepasitikime savo žiniomis apie šį maisto produktą. Tad šios dienos misija – šias žinias susirinkti.

“Grybus vaikams rekomenduojama duoti tik nuo trejų, o kai kur - net nuo penkerių metų. Grybus reikėtų patiekti susmulkintus, o galbūt, kaip padažą, kad vaikui būtų lengviau virškinti. Grybų nereikia užpilti jokiu riebiu ar pieno, grietinėlės pagrindo padažu. Toks patiekalas yra dar sunkiau virškinamas. Lengviausiai grybus virškinti su lengvai apvirtomis daržovėmis", - teigia sveikos mitybos specialistė, studijos "Suliekėk sveikai" įkūrėja Vaida Kurpienė. 

“Grybas iš esmės yra labai geras produktas, nes jame daug baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų", - pritarė jai  “Sulieknėk sveikai” maisto gaminimo kursų mokytoja Aistė Švetkauskė.

V.Kurpienė pastebi, kad miško grybai vertingesni, nes turi daugiau baltymų: "Bet ir pievagrybiai yra vertingas maistas, kuris gali būti šeimos racione, tik ne kasdien."

Lengviau pasisavinamos ir vertingesnės yra grybų kepurėlės, o mažiems vaikams kotelių išvis nereikia duoti.

"Grybai skatina apetitą, todėl galima įberti saujelę džiovintų grybų nevalgiukams, kuriems sunku ką nors įsiūlyti", - šyptelėjo Vaida. 

Grybų sultinys

Užvirkite vandenį. 

Perpjaukite svogūną į keturias dalis tam, kad išsilaikytų svogūno skonis. Dėkite jį į puodą, pridėkite lauro lapą, keletą nesmulkintų pipiriukų, jeigu turite - skiltelę džiovinto pomidoro, kuris suteikia papildomo skonio. 

Nuskinkite ir nuplaukite įvairių žalumynų. Sudėję juos į puodą pavirkite penkias minutes, tuomet jau dėkite smulkintus pievagrybius, bulves ir morkas. 

Skanaus! 

"Visuomet gerai patikrinkite ar visi grybai geri, venkite senų, nes juose jau yra irimo medžiagų. Grybus reikia apdoroti tą pačią arba, vėliausiai, kitą dieną.

Mažiems vaikams marinuotų grybų neverta duoti, geriau paruoškite vartojimui, apvirkite ir sušaldykite. Taip grybai gali stovėti pusę metų", - dalinosi patarimais V.Kurpienė. 

Pilno grūdo makaronai su voveraitėmis

Viename puode pradėkite virti pasirinktus pilno grūdo (speltos ar kitus) makaronus.

Ant išlydito gi (ghee) sviesto pakepinkite smulkintą svogūną ir sutarkuotą morką. Sveikas maistas - neperkeptas maistas ir kuriam naujama kuo mažiau, net ir sveikų riebalų. Todėl karts nuo karto įpilkite šlakelį vandens. Tik nepadauginkite, nes tuomet ne kepsite, o troškinsite. 

Į apkepintas daržoves dėkite penkias minutes apvirtas voveraites. 

Ant išvirtu makaronų uždėkite voveraičių ir daržovių.

Skanaus!

Kokių klaidų nedaryti?

  • Nenaudokite baltų makaronų
  • Maisto nepervirkite ir neperkepkite
  • Sveikai valgykite patys ir pratinkite prie sveiko maisto vaikus