Ką žaisti su vyresniu nei 1 metų mažyliu

Ką žaisti su vyresniu nei 1 metų mažyliu

03. Jul 2018, 08:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Namuose su mažyliais likusios mamos neretai forumuose skundžiasi, kad nespėja nudirbti visų suplanuotų darbų, nes vaikas kaip varnalėša kabinasi už mamos sijono ir nė už ką nenori paleisti ;) Tai normalu, nes vaikutis, įžengęs į antrus gyvenimo metus, dar nemoka pats sau žaisti.

Žaidimams – namų apyvokos daiktai

Anot specialistų, savarankiškai vienerių metukų mažylis gali žaisti tik keletą minučių, o artėjant prie dvejų metukų amžiaus – daugiausia 15-20 minučių. Kadangi pirkti žaislai greitai nusibosta, o mažylį domina tik mamos draugija, leiskime mašinėlėms, dėlionėms ir knygelėms truputį pailsėti. 

Tad kaip suspėti su namų ruoša ir dar tuo pat metu pažaisti su kūdikiu? Tam, anot vaiko vystymosi specialistės Dianos Zandi, teks pasitelkti daiktus, esančius kiekvienuose namuose.

Mat antraisiais gyvenimo metais vaikams norisi žaisti, pavyzdžiui, ne su savo žaisliniu mobiliuoju telefonu, bet su tikru – tėčio. Ne su žaisliniu lėkščių rinkiniu, o su tikromis lėkštėmis virtuvėje. Tai logiška ir natūralu – vaikas turi įsisavinti visą supančią aplinką. Tai yra ne tik lentynėlė su žaislais, bet ir namų apyvokos daiktai.

Galite panaudokite bet kokį buities daiktą, nekeliantį grėsmės vaiko saugumui – tokiu būdų praplėsite jo akiratį, padėsite jam veikti, pažinti pasaulį, daiktų tvarką ir padėsite jam augti.

20180702214841-20857.jpg 

Virtuvė – vieta naudingiems žaidimams

Dalį dienos mama praleidžia virtuvėje, gamina valgį, plauna indus, o mažylį virtuvėje traukia daugybė buities daiktų. Todėl virtuvė yra viena geriausių vietų, kur mažylį galima užimti naudinga veikla.

„Mažylis gali padaryti siaubingą betvarkę aplink save, tačiau po to jį galima bus sudominti tokiu užsiėmimu kaip tvarkymas. Mažyliai labai mėgsta žaisti su vandeniu ir labai gerai – tegu padeda plauti vaisius, tuo pat metu aiškinkite, ką jis daro ir įvardinkite daiktus“, – pasakojo specialistė Diana Zaide.

Pavyzdžiui, sakykite: „Viską čia sudedame; mesk čia obuolius; nuplausime obuolius, kad jie būtų švarūs; broliukas mums irgi padės ir pan).

Nors iš pradžių gali pasirodyti, kad vanduo ne tiek plauna obuolius, o labiau bėga ant grindų ir vaiko drabužėlių, visgi tėvai turėtų įvertinti vaiko elgesį pagyrimu ir geru žodžiu. Tai pažadins mažylyje teigiamą savęs įvertinimą ir bus puikiausias stimulas padėti mamai. 

Prisiminkite savo vaikystę, kai tėvų pagyrimas skatindavo stengtis, daryti žygdarbius ir suaugusiųjų poelgius. Girkite savo vaikus, nes pagyrimas net ik vysto teigiamą savęs vertinimą, bet ir skatina aktyviau ir drąsiau veikti, iniciatyvą. 

Užsiiminėkite su mažyliu kokia nors buities veikla ir kiekvieną kartą, kai jam kas nors pavyksta, visada pasakykite: „Na matai, tau pavyko. Aš tavimi didžiuojuosi, koks tu šaunuolis“.

20180702215050-78350.jpg

Sauskelnės-kelnaitės Huggies® Pants - už aktyvius ir saugius žaidimus!

20180703101935-61221.jpg