Ką norėtumėte sužinoti apie motinystės išmokas?

Ką norėtumėte sužinoti apie motinystės išmokas?

29. Apr 2011, 08:30

 

Apie motinystės pašalpas ir su tuo susijusiais klausimais jau pradėta diskusijų tema MK forume rubrikoje „Klausk teisininko“. Tad jei turite savų neaiškumų, klausimų – drąsiai rašykite MK teisininkui Aurimui, kuris konsultuoja savanoriškais pagrindais.

 

Eglė (Kleckas):

 

Dukrytė gime 2010 09 04, ir motinystės atostogos prasidėjo nuo lapkričio mėn. Darbovietė išleido mane motinystės atostogų vieneriems metams, kai pasibaigs pirmieji metai, tada šsleis iki trejų metų. Taigi dabar gaunu 90 proc. motinystės pašalpos, o jau kai bus antri metai, turėčiau gauti 75 proc., bet nuo liepos 1d, keisis tvarka. Tai įdomu, kaip traktuos mano išėjimą – ar kaip seną, ar kaip naują?

 

Teisininkas Aurimas Petrauskis:

 

Įstatymas, įsigaliosiantis nuo liepos 1 dienos, bus taikomas tik motinoms, išėjusioms vaiko priežiūros atostogų po liepos 1 d. Pildant pažymą Sodroje Jūs nurodėte vaiko gimimo datą taigi Jums įstatymas suteikė teisę auginti vaiką iki 3 metų pagal tuo metu galiojančius įstatymus.

 

Jeigu vaiko gimimo data būtų po liepos 1 d. tada būtų kitaip. Vis dėlto patarčiau pasiskambinti į Sodros teritorinį skyrių.

 

Klausk teisininko- apie motinystės išmokas

 

Nuo MK redakcijos:

 

Jei pamenate, prezidentė Dalia Grybauskaitė, pernai pasirašė Seimo priimtus įstatymus, kuriais mažinamos motinystės ir tėvystės pašalpos - nuo 2011 m. liepos tėvams, susilaukusiems vaikų, bus galima pasirinkti, kiek laiko jie norės auginti vaiką, gaudami paramą iš valstybės - dvejus ar vienerius metus.

 

Jeigu šeima nutars išmokas rinktis dvejus metus, tada pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais - 40 proc., bet tuomet jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti - dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

 

Tiems, kas nutars vaiką auginti tik metus, iš „Sodros“ bus mokama 100 proc. gauto atlyginimo pašalpa.

 

 

30. Apr 2011, 09:57

graudu kai leidziami tokie istatymai ☹

29. Apr 2011, 23:31

žinau, kai esi vaiko priežiūros ir auginimo atostogose, tai darbo vieta (toks pat darbo krūvis, pareigos, pobūdis ir atlyginimas) išlaikomas 2 metus. Jeigu norėčiau pasilikti vaiko auginimo ir priežiūros atostogose trečius metus, ar parėjimo sąlygos tokios pačios, ar išlaikoma tik darbo vieta toje įstaigoje. Kalbu apie biudžetinę įstaigą, kuriai bankrotas negresia.

29. Apr 2011, 10:49

o mano atostogos baigsis kol vaikui sueis 3metai. daba geguze 3sueis 2metai o rugpjuti i dekreta iseinu ir neaisku man

29. Apr 2011, 10:36

Man taip pat aktualus sis klausimas. Man su pirmuoju vaiku motinystes atostogos baigiasi 2011-0🤓19, o i dekreta iseinu 2011-0🤓31. Taigi, neaisku, pagal kokias pajamas bus skaiciuojama motinystes pasalpa? Beje, ar tiesa, kad nuo liepos pirmos dienos ismokos bus skaiciuojamos pagal dveju metu uzdarbi?

29. Apr 2011, 10:14

O mane domintų klausimas, kaip man būtų skaičiuojama išmoka, jei iki 2012.01.20 auginu dukrytę (kol jai sueis du metukai) ir planuojam antrą. Įdomu, nuo kokio atlyginimo (pradinio ar tų 75 pr.) skaičiuotų išmoką ir, kaip suprantu, jau galiotų nauja tvarka?

29. Apr 2011, 09:31

Ir dėl tos galimybės dirbti antrais metais 🤔 😪Nesuprantu. Kaip suprast, galėsit dirbti.Tai jeigu aš turiu pagrindinį darbą, vadinasi, kitas papildomas darbas bus antraeilis. O kiek žinau, atskaičiuoja toookius mokesčius nuo antraeilio darbo.Tai va, jeigu aš mąstau į tą pusę,ši sistema - vėlgi niekas kitas, tik mamų-piliečių apgavystė, papildomos pajamos į biudžetuką...O kas liks mamoms?

29. Apr 2011, 09:16

Tai turbut antraisiais metais nieko nebegautum ☹

29. Apr 2011, 09:09

Man truputį neaiški nauja išmokų sistema. Reiškia, jau prieš išeidama į dekretą tu turi nuspręsti, kiek laiko būsi atostogose: vienerius ar dvejus metus.Bet, jegu atsitinka taip, kad parašei vieneriems metams, gavai 100 proc. išmoką, bet dėl nuolatinių vaiko ligų,sirgimų mama ima atostogas antrus metus?Tikrai žinau pvz., kai mamos padirba savaitę ir su vaikučiu dvi savaites "atserga".Tai kaip būtų su jau išmokėta išmoka, nes, kaip išeina, prižiūri vaikutį dvejus metus? 😪 🤔