Ką daryti, kai vaikas krenta ant žemės, kanda, mėto daiktus: psichologės patarimai

Ką daryti, kai vaikas krenta ant žemės, kanda, mėto daiktus: psichologės patarimai

07. Nov 2013, 15:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Apžvelgiame psichologės Sonatos Vizgaudienės patarimus į kelis mamų užduotus klausimus apie "ožiukus" (įvairios situacijos).

Pirmiausia atminkite - jei jums nepatinka, ką vaikas daro, turite pakeisti savo elgesį. Tik tuomet galima įtakoti vaiką.

Ką daryti, kai vaikas krenta ant žemės ir isterikuoja?

Vaikas susinervino, krito ant grindų, rėkia ir šaukia. Ką daryti, ypač viešose vietose? Žinoma, mama pasijaučia nepatogiai – griebia vaiką ir išsineša iš tos vietos arba duoda tai, ko jis norsi, arba guodžia, tačiau vaikas dar labiau rėkia.

Kai mažylis yra griebiamas mamos arba guodžiamas, jis supranta, kad gavo mamos dėmesį ir gali daug ko iš mamos išsireikalauti. Tačiau teisingiausia būtų palikti jį gulėti – kad ir valandą. Stovėti reikia šalia. Galima pasakyti vaikui: „Suprantu, kad tau labai sunku, tu supykai, bet vis tiek turim grįžti namo. Jis vis tiek rėkia, tada mama vėl kartoja po kurio laiko "tu nusiminęs, pyksti, bet mes vis tiek turime padaryti tą ir tą". Gali užtrukti iki valandos. Vieną kartą taip pasielgus, kitą kartą vaikui rėkiant ir gulint ant žemės, tas gulėjiimas bus trumpesnis, gal trečią kartą jam jau nebebus taip įdomu, nes mama juk neguodžia, nieko nežada ir į tai nereaguoja.

Vaikai išgyvena didelį spektrą jausmų, galbūt daugiau nei mes, suaugusieji, bet dar nemoka jų įvardinti. Kuo dažniau padėsime vaikui įvardinti jausmus, tuo jam bus lengviau juos atpažinti, pvz. matau, kad tau liūdna, kad esi nusiminęs, kad pyksti – jis pats tai pradės suprasti ir viduje atpažins, kas su juo vyksta.

Ypač sunku susitvarkyti su isteriniais 2-3 m. vaiko ožiukais, nes jis įžengia į trejų metų krizę. Vaikas krenta, rėkia, ką daryti. Įvardinate vaiko jausmą „suprantu, kad tu pyksti, liūdi, bet mes vis tiek turime eiti“ ir kantriai laukiate. Jei matote, kad tai nepadeda ir jūs nebegalite daugiau laukti parduotuvėje, tuomet paimate jį, įkeliate į automobilį ir vežate namo, nieko per daug neaiškinę. Vaiko neguoskite, nes tai užtruks ilgai. Geriau tiesiog išlaukti.

Ką daryti, kai vaikas mėto daiktus namuose?

Kaip elgtis tėvams, kai mažylis namuose mėto daiktus ir nereaguoja į jokius "negalima"?

Pirmiausia paslėpkite tai, kas dūžta. Tačiau tegu jis mėto – taip leiskite jam išreikšti savo emocijas. O po kiek laiko, kai apsiramins, eikite kartu sutvarkyti. Svarbiausia neparodyti, kad tai jus nevina, reikia turėti kantrybės ir išlaukti. Daiktų mėtymas gali pasikartoti antrą, trečią kartą, tačiau ketvirtą jau nebesikartos, nes vaikas supras, kas po to būna – reikės susitvarkyti.

Ką daryti, kai vaikas kanda?

Būna, kad maži vaikai pribėga ir pradeda kąsti ranką, kitą kūno vietą mamai, tėčiui ar kt. Tokioje situacijoje – atitraukite vaiką nuo savęs (jei jis kanda jums), pakelkite, nuneškite į kambarį, pasodinkite ant sofos, lovos ar kur kitur. Tuomet pasakykite griežtai, bet ramiai: „Kąsti negalima. Pagalvok apie tai“. Aiškiai pasakykite. Vaikas turi suprasti, kad kai kurių dalykų negalima daryti – imti peilio, eiti prie viryklės ar šiuo atveju – kąsti. Taip tinka kalbėtis su 2-3 metų vaikais.

Jei mažesnis nei dvejų metų vaikas kanda jums į ranką ar muša per veidą – atitraukite savo ranką nuo jo ir sulaikykite jį stipriai. Jei dar norės pakartoti veiksmą – dar kartą stipriai pakaikykite, kol nusiramins. Galite pasakyti žiūrėdami į akis „Nekąsk“. Tai gali kartotis, tačiau turite dirbti su tuo. Vėl sulaikykite vaiko ranką ir kartokite daug kartų „Nekąsk“. Jis nebenorės po kurio laiko to daryti.

Pasikeitimai neįvyksta staiga, tam reikia laiko. Nes iš pirmo karto maži vaikai nesupranta, ko jie negali daryti, kaip jie negali elgtis.

Tačiau kai kurios mamytės elgiasi taip – tu man kandi, aš irgi tau įkąsiu, kad pajustum pasekmes. Bet yra viena tokio tėvų agresyvaus sureagavimo į vaiko elgesį blogybė – vaikas išmoks šį modelį ir kopijuos tėvus. Jis gal nebekąs mamai, bet kitam – sesei, draugui tikrai pabandys įkąsti, nes mama taip daro. Tad geriau taip nesielgti.

Ką daryti, kai vaikas vis lipa ant nedidelio staliuko?

Mama: "Mažoji vis lipa ant kavos staliuko, kuris pristumtas prie televizoriaus, jį tuomet nori pastumti. Sakome – negalima, bet ji neklauso, nukeliame vaiką, vis tiek vėliau lipa. Ką daryti?"

Pasak psichologės, ko tikrai negalime vaikui daryti – tai imti peilio, liesti kaitlentės ir kitų pavojingų jo sveikatai dalykų, tačiau jei vaikas lipa ant nedidelio kavo staliuko, pagalvokite, ar tai labai trukdo jums, ar tai kažkas blogo?

Jei labai trukdo, tada sakykite žvelgdami į akis “to daryti negalima“ ir nukelkite vaiką tol, kol jis supras. Jeigu vis tiek taip elgiasi, užimkite tuo metu kita malonia veikla, nukreipkite jo dėmesį. Gali šie dalykai tęstis ir ilgai, bet ateina metas ir visa tai vaikai išauga.

DĖMESIO! Dalyvavusioms mamoms primename, jog laukiame jūsų atsiliepimų ir pasidalinimų, ką naujo bei naudingo sužinojote iš paskaitos - tris mamytes apdovanosime "Huggies Pull up" sauskelnėmis-kelnaitėmis. 

Jūsų atsiliepimų laukiame iki šio penktadienio, lapkričio 8 d. (imtinai).

Huggies® Pull-Ups ® sauskelnės-kelnaitės padeda mažyliams pratintis prie puoduko!

20130731221957-26482.jpg

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola
13. Nov 2013, 00:13

2 menesius vargom, bet isgyvendiok kritimus ir isterijas ant zemes. O gi kaip ir patare psochologe - net ir viesose vietose tiesiog nekreipdavom demesio. Stovedavom salia, bet neziuredavom i vaika. retejo, retejo, kol galiausiai liovesi. Dabar uzejo kandziojimosi banga 😀

11. Nov 2013, 01:41

maniskis ir krenta(dabar jau retai,bet trepsi tai labai garsiai ir greitai 😀 ),ir kanda(dar ne visi dantukai isdyge,tai teisinu del to 😀 ),o ant stiklinio staliuko tai scena pasidaro ir soka !!!
tai labiausiai pradziugino,kad galiu statyti i kampa ir ten gali stoveti tiek minuciu,kiek metuku! Yahoooo-stovesim net 2 minutes!!! 🎉👍
o siaip labai patiko ir aciu psichologei Sonatai 🌷

08. Nov 2013, 08:05

mums taip pat tas periodas,emocijos liejasi laisvai...Blogiausia,kad aukleti tenka du vaikai +tetis

07. Nov 2013, 20:52

v va ,ir manojai sis periodas dbr☹

07. Nov 2013, 18:48

Dabar pas mus toks amžiaus tarpsnis tai baisu.. Vyras eina iš proto kai tokie dalykai prasideda tai reiks parodyti, kad paskaitytu. Pasinaudosiu patarimais tikrai vertingas straipsnis. 👍