Ką daryti, kai kūdikiui padidėjęs raumenų tonusas?

Ką daryti, kai kūdikiui padidėjęs raumenų tonusas?

25. Feb 2013, 07:30

Iš Monikos laiško:

 

Laba diena, mano 2,5 mėnesių kūdikėliui padidėjęs raumenų tonusas, ypač tai akivaizdu apžiūrint rankas - kumštukai sugniaužti, rankos sulenktos, sunku atlenkti rengiant.

 

Gydytoja paskyrė masažą ir mankšteles, tačiau kūdikis labai verkia. Ne viena mankštelė ar masažas nebuvo baigti iki pabaigos, nes verkia iki pamėlynavimo. Gydytoja patarė patiems daryti namie. Štai jau darome dvi savaites kiekvieną dieną (iš viso 13 kartas) ir vis vien verkia.

 

Išbandžiau viską - linksminu, nešioju, sūpuoju, darau pratimus po labai nedaug, su pertraukėlėmis, vis vien galiausiai isteriškai išsiverkia ir netgi po visko valgydamas, vis suverkia. Gydytoja ramina, kad visi mažiukai nemėgsta, kai liečiamos rankos, pripras, mamytė turėtų būti šaltesnių nervų. Ar tikrai?

 

Todėl noriu paklausti, ar gali būti taip, kad kūdikiui iš tikro skauda? Ar turėčiau tęsti mankštas/masažus, ar nepridarys jie daugiau bėdos nei naudos? Pradėjome lankyti baseiną - jokių problemų, kūdikis laimingas maskatuoja rankom, kojom, regis, kol kas viskas gerai. Galbūt pakaktų baseino tonusui pagerinti, jei lankytume 5 k. per savaitę?

 

Vaikas ramus, miega gerai, be neaiškių priežasčių isteriškai neverkia, juokiasi, čiauska savo kalba, svoris, ūgis normalus, jokiom ligom nesirgo ir neserga.  Pagarbiai Monika

 

Konsultuoja fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeutė Miroslava Poimanskaja:

 

Pirma, ką norėjau pasakyti, ar iš tikrųjų 2,5 mėnesių (kai kreipėsi į gydytoją, buvo 1 mėnesio turbūt) kūdikiui reikėjo rimto masažo ir pratimėlių. Iki 3 mėnesių kūdikio tonusai keičiasi. Tai fiziologiniai procesai. 

 

Užtektų švelnių, dažnesnių mamytės paglostymų, kurie visiems kūdikiams patinka. Užtektų 1-2 konsultacijų pas kineziterapeutą, kuris pakonsultuotų ką geriausiai daryti. O jau nuo 2,5-3 mėnesių pradėti rimtesnius masažiukus ir pratimėlius, jei yra reikalas. Bet nematant kūdikio sunku tiksliai  pasakyti. Gal šis atvejis sudėtingesnis.

 

Antra, mankšteles sausumoje reikia nutraukti, nors laikinai. Dažniausiai kūdikiai verkia, jei kažkas nepatinka. Vien atėjimas į šį gyvenimą kūdikiui yra didelis stresas. O jei dar gimęs šiek tiek jautresnis nei kiti... Ir iki 3 mėnesių, jei nėra rimtos priežasties, nereikia jokių rimtų masažų ir pratimų.  Manau, kad buvo padaryta klaida.

 

Jei per pirmosius kartus kudikis verkia iki pamėlynavimo, reiškia, kažkas negerai. Gal masažuotoja nepatiko, gal per stipriai darė, gal per ilgai buvo daroma ir kūdikis pavargo. KŪDIKIAI  TAIP PAT TURI  ATMINTĮ!! Ir kiekvienas netaisyklingas ir nemalonus judesys užsifiksuoja kūdikio galvelėje ilgam. Dabar sunku pasakyti.   

 

Reikėjo padaryti pertrauką ar pakeisti masažuotoją ir tik tada pradėti daryti patiems. Bet ir vėl, ar taisyklingai atliko masažiuką ir pratimus? Gal kaip tik dar daugiau didino tonusą ir todėl kūdikiui buvo nemalonu?

 

Po kažkiek laiko vėl galima bandyti daryti masažiukus, tik labai atsargiai. Jauskite savo kūdikį. Pradėkit nuo švelnių paglostymų neilgai.. Bet šis pripratinimo laikotarpis bus ilgesnis, nes smegenėlės dar prisimena blogus pojūčius.

 

Trečia - baseinas yra labai gerai, tegu plaukioja. Veikia raminančiai. Tik 5 kartai, manau, per daug. 3 kartų pakaktų visiškai. Čia didelis krūvis kūdikiui. Galima bandyti vandenyje daryti pratimukus. Bet neforsuokite, geriausiai, kad Monika užsirašytų konsultacijai pas kineziterapeutą.

 

Pagarbiai, Miroslava

02. Jul 2015, 13:28

Laba diena, mano 2 menesiu sunelis miegodamas ir guledamas galvyte visada suka i desne puse, bandau sukti i kita puse bet jis vistiek nusisuka atgal. As gyvenu skotijoje klausiau daktares ji sake kad nieko tokio jam tiesiog taip patogiau. Bet mane tai tikrai neramina. ka galetumet patarti? ar tai normalu?

25. Feb 2013, 21:50

Mes taip pat turejom sita beda. Mums pasitaike labai gera ir profesionali masaziste. Beje, ji mums patare maudant maziuka, i jo vonele ipilti melisu nuoviro, nes jis atpalaiduoja raumenukus.

25. Feb 2013, 11:37

turejom ta raumenuku problemele mus masazavo o laikui begant isaugom tiek tos bedos

25. Feb 2013, 10:31

as masazuodavau Mantuka pasiguldzius patogiai ant stalo, isrengdavau visai nuoguty nes kambary budavo labai silta ir svelniai su aliejuku glostydavau is pradziu labai svelniai kalbindama paskui vis stipriau... jam labai patiko, guledavo patenkintas 👍