Ką daryti, jei žmogus bijo skiepų?

Ką daryti, jei žmogus bijo skiepų?

29. Jun 2012, 00:00

 

Ką daryti, jei žmogus bijo skiepų? Gal galima pasiskiepyti be adatų?

 

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistų, pagrindo bijoti skiepų nėra. Šiuolaikinė vakcinacija itin patogi ir saugi pacientams. Skiepai saugiai įpakuoti, o adatos – trumpos ir itin plonos, dūris yra vos jaučiamas.

 

Taip pat ULAC Skiepų kabinete yra paruoštas visas komplektas vaistų, pvz., vaistai, šoką patyriam žmogui, ir kiti, skirti ekstremalioms situacijoms, kai paskiepyto žmogaus organizmas neigiamai sureaguoja į vakciną. Tačiau tokie atvejai ypatingai reti.

 

Neseniai atsirado nauja gripo vakcina, kuri skiepijama į odą. Suleidžiamas išskirtinai mažas kiekis skaldyto gripo viruso, t.y. antigeno. Tai daroma dėl to, kad būtų išvengiama nepageidaujamų organizmo reakcijų. Ši vakcina saugi ir nesijaučia dūrio.

 

Taip pat yra ir geriamųjų vakcinų, pvz., roto viruso vakcina, kuri skiriama kūdikiams iki pusės metų, oralinės poliomielito ir choleros vakcinos, tačiau pastarųjų Lietuvoje neturime.

 

Dėl ko nerimauja skiepytis besiruošiantys asmenys?

 

Nerimauja tie, kurie yra girdėję įvairių prieštaringų nuomonių apie skiepus, arba tie, kurie bijo skiepų dėl galimos organizmo reakcijos. Taip pat dažnai sulaukiame klausimų apie vakcinų sudėtį, galimą alerginę organizmo reakciją, kadangi kiekviena vakcina yra individualios sudėties.

 

Žmogus, kuriam yra suteikta teisinga informacija apie skiepus, neturi pagrindo nerimauti dėl vakcinacijos. Šeimos gydytojas ar pediatras suteikia visą reikalingą informaciją ir yra pasiruošęs atsakyti į visus pacientus dominančius klausimus.

 

 Ką turi žinoti ir kokių saugumo priemonių imtis ką tik pasiskiepijęs asmuo?

 

Paskiepytas asmuo paprastai yra perspėjamas dėl galimo šalutinio poveikio. Tačiau paprastai po vakcinacijos galima užsiimti kasdiene veikla ir nevaržyti savęs. Svarbiausia nepažeisti, netrinti ar kitaip nesudirginti dūrio vietos. 

 

Nerekomenduojama iškart pasiskiepijus maudytis karštoje vonioje, kadangi tai aktyvina kraujo cirkuliaciją, o tai skatina vakciną greičiau absorbuotis organizme, o ne palaipsniui veikti. Laipsniškas vakcinos įsisavinimas užtikrina saugesnį imuniteto susiformavimą.

 

Šaltinis: ULAC.lt