Ką būtina žinoti apie vaikų slogą?

Ką būtina žinoti apie vaikų slogą?

12. Feb 2014, 11:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nežinia, kas sugalvojo pasakymą „sloga - poniška liga“, tačiau akivaizdu, kad kūdikiams tai negalioja. Mažiems vaikučiams sloga iš tiesų yra labai rimta liga.

Ar sloga - išties liga?

Pasak šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, tai priklauso nuo to, kokio amžiaus vaikas. Kūdikiui tai tikrai sunki liga, nes jis nemoka kvėpuoti per burną. Jei kūdikis susirgo pirmą kartą sloga, nei mama, nei gydytoja nežinos, kokia pirminė priežastis - ar prasidėjo reakcija į šaltį, ar kūdikis peršalo. 9 kartus dažniau taip nutinka dėl perkaitimo, o ne peršalimo, taip pat sloga susergama nusilpus imunitetui.

Kai į nosiaryklę patenka virusai, pradeda tekėti išskyros, kurios bando šalinti užpuolikus virusus. Pradinė ligos stadija - teka nosis. Ar iš karto imtis priemonių ir gydyti slogą, ar nekreipti dėmesio, priklauso nuo kiekvieno vaiko stiprumo.

"Patariu visada imtis priemonių - pauostyti svogūno, sučiulpti homeopatinę tabletę. Siūlau žiūrėti į sloguojantį vaiką kaip esantį rizikos zonoje, kuris gali rimčiau susirgti, o liga gali keliauti gilyn, žemyn į kvėpavimo takus", - pasakojo gydytoja

Ar guldyti sloguojantį vaiką į lovą?

Skirtingai negu suaugusieji žmonės, kurie dažnai būna pavargę ir džiaugiasi susirgę, kad gali pagulėti, vaiko nenulaikysite lovoje, jei jam sloga. Jis bėgios vis tiek. Tiesiog žiūrėkite, kad nesušaltų kojytės, kad jis suprakaitavęs neišbėgtų į šaltą patalpą. Neverta stengtis lovoje išlaikyti sloguojančio vaiko.

Ar galima vesti sloguojantį vaiką į lauką?

Jei tai sloga be temperatūros, o lauke gražus oras, tada besąlygiškai reikia išeiti į lauką pakvėpuoti grynu, saulėtu oru. Saulės tiesioginiai spinduliai veikia dezinfekuojančiai, įkvepiamas oras yra švarus, ypač prie jūros, kur yra daug jodo ir pušų. Grynas oras daugeliu atveju geriau, negu prikvėpuotas ir pridusintas oras.

Labai reikia atsižvelgti į orą, jei jis darganotas ir vėjuotas, kad netinkamas ir sveikam vaikščioti, žinoma, neveskite sloguojančio vaiko. Reikia nutaikyti tokį momentą, kai įmanoma išeiti pakvėpuoti grynu oru, vaikui tada būna lengviau prakvėpuoti per nosį.

Ar galima maudyti sloguojantį vaiką?

Maudyti galima visus vaikus, tik reikia pakeisti savo įpročius ir nelaikyti jų labai ilgai vonioje. Geriausia trumpai nuprausti po dušu. Nepatariame dažnai prausti kūdikių, muilinti jų, nes tai kartais gali sudirginti visą odą. Sloguojant maudyti galima rečiau, bet nedarykite taip, kad vaikas sloguoja, ir dvi savaites būna nesiprausęs. Tada visi nuodingi šlakai bus ant kūno, ir tai tik blogiau vaikui. Labai greitai nuprausti vaiką reiktų.

Ar vesti į darželį?

Bet kuri mama, gydytoja ir auklėtoja jums pasakys, kad geriau būtų, kad į darželį eitų visiškai sveiki vaikai, be virusų ir be slogų. Bet mes niekada nežinome, o gal vaiko turima sloga yra alerginė? Tada vaikščios sloguodamas ir nieko neužkrės. Dažnai susirgus sloga, stiprėja alerginis komponentas, ir vaikas ilgiau serga.

Jei virusine sloga sergantis vaikas nueis į darželį, jis papildomai užsikrės kitų vaikų virusais, be to, savo virusu kitus apkrės. Geriau pabūti namuose. Jei vaikas susirgo, geriau, kad jis nekontaktuotų su už save mažesniais ir silpnesniais vaikais, kurie labiau imlūs infekcijai. Daugeliu atveju virusus vaikams, kurie būna namuose, nė nosies neiškiša, parneša suaugusieji, kurie to nejaučia.

Ar gali vaikas sloguoti dėl to, kad jam dygsta dantukas?

Organizmas streso metu silpnėja, mažiau ginasi, todėl gali būti, kad vaikas, skaudžiai daigindamas dantis, slogavo. Toks vaikas gal nieko neužkrėstų, bet jį patį reikia labiau pasaugoti. Nes sloga gali labai įsibėgėti, reikia žiūrėti į tokį vaiką kaip į esantį rizikos grupėje. 

Kiek kartų per metus sloga serga Jūsų vaikai?