Jokiu būdu kūdikių nepurtykite!

Jokiu būdu kūdikių nepurtykite!

14. Jan 2013, 09:00

Sukrėsto kūdikio sindromas - tai fizinės traumos, kai tėvai ar kiti žmonės supurto kūdikį, pasekmė. Vaikas paimamas už žąstų ir stipriai supurtomas, dažniausiai tai daroma stipriai ir iš visų jėgų.

 

Apie tai, kokie gali būti to pavojai, pasakoja gydytoja vaikų neurologė, projekto "Šeimos gerovės stiprinimas per pozityvią tėvystę" specialistė Ieva Verkienė.

 

Kad geriau įsivaizduotumėme, kas atsitinka su vaiko smegenimis, kai mes jį smarkiai papurtome, rodo specialus kūdikio muliažas. Jį "išbandyti" galėjo tiek esamos, tiek būsimos mamytės, susirinkusios į "Mano šeimos akademijos" paskaitą apie sukrėsto kūdikio sindromą.

 

Pasak vaikų nerurologės, supurčius kūdikį, greičiausiai pažeidžiama pakaušinė sritis, kurioje yra regos centrai. Antroji galvos sritis, kuri pažeidžiama kratant kūdikį, yra kaktos zona, kur yra visos emocijos, atmintis. Trečioji sirtis - vidurinė smegenų dalis, kur pažeidžiama motorinė žmogaus veikla - sritis, atsakinga už rankų ir kojų valdymą.

 

Purtant vaiką, anot gydytojos, pažeidimų nematome. Jeigu vaikas paverkė ir mes papurtėme jį, mes nežinome, kas įvyko tuo metu smegenyse.

 

Šios trys smegenų zonos priklauso nuo purtymo stiprumo. Yra trys purtymo laipsnių stiprumai:

 

1) Pirmas lygis – kai lengvai papurtome ir pažeidžiama pakaušinė sritis.

 

2) Antras papurtymo lygis – kai stipriau papurtome vaiką ir pažeidžiama kaktinė sritis. Iš karto mes nieko nematome, tačiau ilgainiui gali atsirasti įvairių vaiko elgesio, emocijų sutrikimų, vaikui einant į darželį ar į mokyklą.

 

3) Trečias lygis – itin smarkiai purtant pažeidžiama vidurinė smegenų sirtis. Vėliau vaikui gali atsirasti paralyžiai.

 

"Vaikas nustoja verkti, stipriai purtomas, tai reiškia, kad kažkas atsitiko blogai. Nes dažnas tėvas, kuris purto vaiką, galvoja, kad papurčius ir vaikui nustojus verkti, dabar bus jau viskas gerai, bet tai nėra tiesa. Priešingai, verksmui sustojus, tai signalas, kad atsitiko kažkas negero", - pasakojo vaikų neurologė I.Verkienė.

 

Kai stipresnis tėtis paima vaiką už pažastų ir papurto, stipriai rankomis jį suspausdamas, net nepagalvoja, kad gali būti ir šonkaulių lūžiai.

 

Nuo kada Lietuvoje pradėta kalbėti apie sukrėsto kūdikio sindromą?

 

Pasak gydytojos, jau keleri metai apie tai tėvai žino, informacijos yra internete. Tačiau apskritai Lietuvoje apie tai žino labai mažai. Be to, labai retai mūsų šalyje diagnozuojamas sukrėsto kūdikio sindromas.

 

Kodėl tai rimta problema?

 

Tai yra kaip paslėpta trauma. Tai smurtas prieš vaiką, todėl mums labai svarbu žinoti, kodėl ir kas atsitinka supurčius vaiką. Daugelis net neįsivaizduoja, kas atsitinka smegenyse net ir truputį pakračius kūdikį.

 

Kaip tinkamai pasielgti tėvams, kai kūdikis smarkiai verkia, net klykia?

 

Būna ne viena situacija, kai mažyliai ilgai ir stipriai verkia. Iš tiesų kantrybė pavargusios mamos, kuri galbūt yra nemiegojusi kelias naktis, gali labai greitai bagtis, kūdikiui ilgai verkiant.

 

Pirmiausia turi mama įvertinti, ar yra patenkinti būtini vaiko poreikiai – ar jis sotus, ar pakeistos sauskelnės, ar jam neskauda pilvuko, ar nėra temperatūros, ar jis yra atsirūgęs ir pan.

 

Jei įvertiname, kad kūdikis yra sveikas ir jo poreikiai patenkinti, o jis vis tiek klykia, mamai reikėtų šiek tiek atsitraukti nuo mažylio ir leisti pabūti su juo tėčiui ar kitam artimui žmogui.

 

Dažniausiai vaikai ima garsiai verkti vakare, prasideda taip vadinami vakariniai rėkimai. Ir kai jis verkia apie valandą, tėvams atrodo, kad jis verkia amžinybę. Tačiau rėkimas juk vis tiek kada nors liaujasi, tad tiesiog reikia pasitelkti visą kantrybę ir artimųjų pagalbą.

 

Ar mamos žino apie sukrėsto kūdikio sindromą?

 

Vienos labai gerai į tai įsigilinusios, kitos tik kažką girdėjusios. Tačiau didžioji dauguma mamų ir tėvų apie tai nieko nežino, kas nutinka, kūdikį papurčius. Sukrėsti kūdikį labai lengva – užtenka tik mažos jėgos, kad įvyktų net menki pažeidimai vaiko smegenyse.

 

Tad jokiu būdu kūdikių nepurtykite!