Jei vaikas atsisako valgyti

Jei vaikas atsisako valgyti

13. May 2012, 07:00

Mityba yra vienas svarbiausių faktorių, kurie lemia sveiką vaiko augimą. Tačiau didžioji dauguma jaunų šeimų susiduria su vaiko apetito stokos problemomis. Ką daryti, jeigu vaikas nuolatos atsisako valgyti, jam pradėjo kristi svoris ir blogėti sveikata?

 

5 sutrikusio apetito priežastys


Medikai sumažėjusio apetito priežastimis įvardina skrandžio, inkstų bei kepenų ligas. Tačiau, pasak šeimos daktarės Irmos Spėčiūtės, dažniau pasitaiko atvejų, kai apetito stoka vargina dėl psichologinių priežasčių, kurių būna pačių įvairiausių. "Kalbant apie nevalgumo priežastis, negalima pamiršti vaikus kamuojančio streso, patiriamo namie, darželyje ar mokykloje, o kartais ir net depresijos,"- teigia medikė.

 

Dar viena labai svari priežastis, kuri lemia sumažėjusį apetitą, yra vaiko nepakankamas fizinis aktyvumas ir netinkama dienotvarkė. "Mažiesiems yra itin svarbus fizinis aktyvumas. Kuo daugiau išnaudojama energijos fizinėje veikloje, tuo greičiau vaikas išalksta. Nemažiau svarbi yra ir griežta dienotvarkė," – teigia I. Spėčiūtė. "Maistas turėtų būti patiekiamas kasdien tuo pačiu metu, kad mažylis priprastų prie ritmo ir atitinkamomis valandomis praalktų," – tęsė šeimos daktarė. Visgi, jei mažylis neišalko, stenkitės įtraukti jį į gaminimo procesą, taip jis susipažins su maistu ir tuo pačiu turės fizinės veiklos.

 

Viena dažniausių priežasčių, kuri lemia dingusį apetitą, yra nekontroliuojamas užkandžiavimas prieš pietus ar vakarienę. "Mano mažylis nuolatos prašo saldumynų, bulvių traškučiai ir kitokių skanėstų. Be jų sunku prisivilioti vaiką į virtuvę," – rūpesčiais dalinasi jauna mama.

 

Saldumynai sukuria dirbtinį sotumo jausmą, tačiau nusuteikia būtinos energetinės vertės, todėl, jei negalima išvengti saldumynų, juos geriau duoti po valgio. Taip pat prieš maistą negalima duoti duonos, riebių ar rūkytų produktų. Virškinimo aktyvumą mažina pieniškos ir saldžios sriubos. Todėl nereikėtų patiekti jų prieš pagrindinius patiekalus. Jos gali pakeisti desertą ar kisielių po valgio.

 

Mažyliams patiekiamas maistas turi būti subalansuotas. Svarbu, kad maistas ne tik būtų skanus, bet ir turtingas vitaminais, įvairiomis vertingomis maisto medžiagomis. Porcijos negali būti per didelės. Jei vaikas nesuvalgo visos lėkštės, galbūt jūs patiekiate per daug maisto, o gal jame trūksta įvairovės? Nepamirškite, kad mažylio skrandis yra daug mažesni, todėl jam reikia ir mažesnių porcijų.

 

Medikė pastebi, kad tiršto maisto užsigėrimas skysčiu taip pat gali pabloginti vaiko apetitą. "Jeigu kiekvienas tiršto maisto (košės ir t.t) kąsnis užsigeriamas vaisvandeniais ar kitais skysčiais, tai mažylis pripranta ryti maistą nekramtęs, o dėl to pasunkėja virškinimas ir pablogėja apetitas," – tvirtina daktarė.

 

Kaip sugrąžinti norą valgyti


Norint išvengti galimų ligų dėl dingusio apetito, dažnai nepakanka vien liaudies patarimų ar artimųjų pamokymų. Pasaulyje itin populiarėja naujas apetito skatinimo metodas – maisto papildai. Visgi, stenginatis padėti nevalgiam vaikui, reikėtų pasirūpinti, kad papildas būtų saugus ir subalansuotas vartoti būtent vaikui.

 

"Renkantis maisto papildus būtina atsižvelgti į jų sudėtį, kokybę, galiausiai net ir į pakuotės dizainą, nes žaisminga ir patraukli pakuotė vaikui daug priimtinesnė nei ta, kuri yra konservatyvi," – tikina farmacininkas Mantas Jakimavičius. Anot farmacininko, produktai turėtų būti augalinės kilmės, nesukelti alergijos bei būti patrauklaus skonio, kad vaikai juos rinktųsi savo noru, o ne per prievartą.

 

Tarp šių produktų galima išskirti "Oiledixin Niam – Niam". Apetitą skatinančio sirupo pagrindą sudaro selenas, aronijos sultys, tikrojo alavijo ekstraktas, cinkas ir ypatingą reikšmę augančiam organizmui turintys A, C ir E vitaminai. Augalinės kilmės produktas išsiskiria tuo, kad yra patrauklaus aviečių skonio, todėl jį noriai renkasi įvairaus amžiaus vaikai.

 

Apie "Oiledixin" produktų liniją


"Oiledixin Niam – Niam" - tai vienas iš daugelio produktų "Oiledixin" linijoje. "Oiledixin" produktų linija išsiskiria tuo, jog ją sudaro skysto pavidalo vitaminai ir maisto papildai, skirti kūdikių, besilaukiančių moterų, mamų ir visos šeimos sveikatos stiprinimui. Maisto papildų ir vitaminų liniją sudaro aliejinio pagrindo itin patogus dozuoti "Oiledixin vitaminas D3", augalinės kilmės OMEGA riebalų rūgščių kompleksas "Oilevegan", skysto pavidalo "Oiledixin vitaminas C", aliejinio pagrindo vitaminų kompleksas "Oiledixin A+E" bei apetitą skatinantis augalinės kilmės sirupas "Oiledixin. Niam-Niam".

 

Daugiau informacijos apie produktus internete:www.niam-niam.lt

 

1